Jdi na obsah Jdi na menu
 


Antifosfolipidový syndrom.Co je to a co hrozí?

5. 10. 2007

Antifosfolipidový syndrom - APLS někdy taky kardiolipinový syndrom....je to to stejný...

 

 

....slyšim Vás, jak si v duchu říkáte  a proč?

 

 

Je to prostě důležitý vědět .

Obrazek

 

 

 

Antifosfolipidový syndrom (APLS) je označení stavu, při němž dochází díky působení autoprotilátek (antifosfolipidové alias kardiolipinové protilátky) ke zvýšení srážlivosti krve a rozvoji krevních sraženin uvnitř cév, nejčastěji žil (trombóza).

 

 

APLS může být jedním z klinických projevů SLE

(sekundární APLS - jako že se vyskytuje jako důsledek choroby, nejen lupusu ale i jiných...)

nebo může existovat samostatně (primární APLS)-kdy se nezjistí žádná jiná choroba.

 

Antifosfolipidové protilátky mohou komplikovat těhotenství .

JAK?

 

APLS -vlastně právě tenhle APC syndrom , může působit :

 

  1. opakované spontánní potraty -poměrně často...

    Viz info ZDE:

     /clanky/nejcastejsi-otazky-a-odpovedi/lupus-a-castejsi-potraty_

  2. předčasný porod
  3. onemocnění novorozence, označované jako neonatální lupus - to je ale situace velmi vzácná narozdíl od potratů.

    Viz info ZDE:

    /clanky/tehotenstvi-a-lupus/bude-moje-dite-zdrave_

     

 

 

Rizikovým faktorem problémů v těhotenství je tedy přítomnost antifosfolipidových protilátek,které mohou změnit systém srážení krve a podpořit tvorbu trombů ( zánětlivých krevních zátek-sraženin v cévách...) 

 

Přečtěte si i tyhle informace,budete moudřejší:

 

/clanky/nejcastejsi-otazky-a-odpovedi/trombofilie

 

Co s  tím?

 

 

V léčbě APLS se používají léky ředící krev (antikoagulancia ), jako je heparin a warfarin, v prevenci se může uplatnit nízkodávkovaná kyselina acetylosalicylová (aspirin,Anopyrin).

 

 

 

Antifosfolipidový syndrom může způsobovat opakované potrácení, nevysvětlené !!!!

Takže je dobré léčit se už před otěhotnením a po zjištění těhotenství utíkat za lékařem,který nasadí adekvátní léčbu,která neublíží minimku naopak mu pomůže bydlet v domečku -dělohy-až do konce..:O)))


Nejdůležitějsí je vědět ,pokud máte pozitivní kardiolipinové protilátky:

 

  1. když nejste těhotné, měly byste užívat bud Anopyrin nebo Warfarin (to rozhodne ošetřující lékař většinou v těsné spolupráci s hematologem)

A pozor na hormonální antikoncepci -HAK. (viz samostatná kapitola..)

VIZ tento odkaz:

/clanky/hormony-u-lupusu/antikoncepce

 

  1. pokud otěhotníte, je nutné si začít  aplikovat nízkomolekulární heparin (který Vám naordinuje také ošetřující lékař) a to co nejříve...(souvisí to s dobou,kdy se začíná tvořit dětátku placenta...) Jsou to injekce do podkoží, velmi tenká jehlička!!!(FAKT,skoro to nebolí ), injekce se dávají pravidelně, jinak to nejde...ale zato spolehlivě ochrání vaše dětátko před krevními sraženinami a pomohou mu spokojeně žít až do té doby,pokud se nenarodí....


Velmi odborný ale instruktivní článek:

http://209.85.129.104/search?q=cache:032_3oWWnyUJ:www.internimedicina.cz/pdfs/int/2006/05/08.pdf+lupus&hl=cs&ct=clnk&cd=316&lr=lang_cs

 

 

 

Náhledy fotografií ze složky Ibišky

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

gratulace

(aeska, 25. 9. 2012 20:43)

ahoj Marti, super, super, super!!! Co víc k tomu říct...Míša už bude pěknej chlapák:-) My jsme ok, Jáchym hrozně moc žvaní, je to legrace.
Dejte o sobě vědět. papa Aeska

Pro všechny

(Martina, 24. 7. 2012 19:38)

Ahojky holky. nějak jsem se nedostala k tomu abych napsala,až teď. Tak jsme to zvládli a 15.5.2012 se narodil malej Míša. Sice o týden dříve na rychlovku císařem,ale jsme oba v pořádku a malej vážil 3,57 a měřil 50 cm. Je to naše vytoužený zlatíčko . Sice jsem se ještě pořádně navyspala,prtože trpíme na prdíky,ale i přesto si to užívám. Moc vám všem děkuji za podporu. Moc mi to pomohlo a jak se daří vám všem děvčátka? doufám že jste všichni v pořádku.Všechny moc zdravím. Martina

Re: Pro všechny

(Aeska, 14. 8. 2012 21:09)

Marti, myslela jsem na tebe moc...strašně moc gratulujeme k přímo předpisovýmu mimi, resp. chlapákovi:-) Já se taky ještě nevyspala...a to je Jáchymovi 20 měsíců, ale je skvělej. Krásně mluví a je zdravej...užívej si to a moc se těš na to, co přijde...je to čím dál hezčí..Jsi moc šikovná, že jsi to zvládla!!!! Dejte o sobě vědět. pusy A.

Pro Marti a Aesku

(Lucie, 23. 4. 2012 20:23)

Marti drz se,myslime na tebe,mas to v podstate za par tak at to je vse v poradku a mas u sebe brzy zdraveho mrnouse a ty at to zvladnes take v pohode.Uz se tesim az nam posles fotky toho pokladu.

Aesko ja mela asi plnou schranku,uz jsem ti napsala,tak snad to ted dorazi,napsala jsem radeji z druheho mailu.
Tesim se na fotky!
L

mail

(pro Luci, 22. 4. 2012 20:51)

Ahoj Luci, já jsem ti poslala nějaký fotky Jáchyma, ale vrátilo se mi to jako nedoručitelné...adresu jsem dala správnou. Zkus poslat něco ty mně...aeska@seznam.cz.papa

pro Martinku

(Aeska, 15. 4. 2012 21:37)

Ahoj Marti, to letí...paráda, gratuluji! Já jsem bojovala s tlakem do poslední chvíle, ale zvládlo se to. Brala jsem léky a bylo to lepší. Neboj se ničeho, bude to dobrý. Budeš rodit normálně ? Už máš věcičky ? Držíme palce:-)

pro Lucinku a aesku

(Martina, 13. 4. 2012 20:34)

Ahojky holky,nějak jsem pořád neměla čas se ozvat. Tak už jsme v 35.týdnu a uvidíme jak se bude dařit dál.Malej je prý i větší ,tak čekám že budu rodit o něco dříve. Ve 30.týdnu jsem ležela v nemocnici s tlakem a jinak jsme zatím v pořádku a doufám že to tak zůstane.Už bych šla klidně i rodit. Pořád se jen hlídám a čekám. Jsem ráda že se vám holky tak daří a dětičky jsou v pořádku.Určitě se ozvu jak bude u mě něco nového.Zdravím všechny a mějte se moc krásně. Martina

:-)

(Lucie, 9. 4. 2012 20:52)

Super Aesko,budu se tesit,zatim nic nedorazilo,ale cekam :-). Marťa se snad brzy prida s novinkama.
L

pro holky:-)

(aeska, 9. 4. 2012 12:01)

Ahoj holky, zdravím při Velikonocích. Marti se nám nehlásí...asi není čas..
Luci, tvůj příspěvek jsem četla až teď...ten mail je super nápad, taky už jsem si říkala, že by to chtělo i jinou cestu:-) Třeba i kvůli fotkám a tak...
Jinak našemu Jáchymovi je skoro 16 měsíců a je skvělej...pěkný péro, spaní pořád jak na houpačce..přesně jak píšeš, člověk pochválí a už je konec. Jdu ti zkusit poslat nějaký foto.
Marti.....čekáme na zprávy od tebe. papa

Pro Martinku

(Lucie, 7. 4. 2012 21:03)

Ahojky,
Ja se pridavam k Aesce! Jak jste na tom? Myslime na vas. A co noveho u vas Aesko? Ja psala nekdy v unoru, ale zapadlo to az pod prispevky v lednu, tak nevim zda jste to vubec zaregistrovaly.
L

pro Martinku

(aeska, 4. 4. 2012 21:18)

ahj marti, ja se máte ? vše ok ?myslíme na vás a držíme palce :-)

pro Lucinku a aesku

(Martina, 18. 2. 2012 16:04)

Ahoj holky,tak jsem tu dlouho nebyla. U mě je zatím vše v pořádku doufám. jen jsem dost unavená a pomalu se začínám připravovat na mrně. Doufám že už bude vše v pořádku. Jsem už ve dvacátémosmém týdnu tak si říkám že bude vše ok.Zatím jsou doktoři spokojení. No holky pěkně vám ty dětičky rostou,je radost to číst a mám z vás velkou radost. Taky jsme se rozhodli pro malou přestavbu bytě kvůli pokojíku,tak aspoň nebudu mít tolik času přemýšlet nad tím že by se něco mohlo pokazit a ani si to nějak nepřipouštím.Tak se zatím mějte moc krásně a zase dám vědět jak pokračujeme a jestli je vše v pořádku. Martina

Re: pro Lucinku a aesku

(AESKA, 23. 2. 2012 19:38)

Ahojky Marti, no, tak to jsi pašanda!! Velká pochvala, 28.týden to už je paráda. Já rodila ve 37tt, tak to už ti moc času nezbývá:-) Odpočívej, fakt, bude se ti to náramně hodit. A jak je mimčo velký ? Vše bude dobré, neboj. Moc na vás myslíme a těšíme se na další pěkné zprávy.
Luci, jak spíte ?Nám rostou zuby. Ještě Luci, byla jsi na kontrole po 6 tinedělí ? Myslím kvůli APS ?
Mějte se krásně všichny a všechny :-)

Re: Re: pro Lucinku a aesku

(Lucie, 29. 2. 2012 20:53)

Jojo byla a pry dobre, tak snad to tak zustane,kontrola za rok.

Ahoj holky!!!

(Lucie, 29. 2. 2012 20:52)

Take jsem tu dlouho nebyla,tedy ja tu byla,i psala,ale dvakrat se mi stalo,ze mi to spadlo a text zmizel,uz jsem pak nemela silu to psat znovu,ted jsem chytrejsi a zkopiruji si to:-).
Marti,jsi obrovska sikula! Drzte se i nadale! Je mi jasne,ze se bojis stale,take jsem se bala, ale zkus si to i uzivat, ja se tak bala,ze jsem si to uzit tolik nestihla. Ale mrnata si ted uzivam naplno:-).
Take jsem rodila ve 37tt ;-).
U nas je to fofr, uz mame pres 6,5kg a 65 cm! Jsou to mazlici,kluk je pekny rarášek, ale smíšek jak blazen. Holka je takova rozvaznejsi, bojacna a vic mamanek ;-). Uz ma nausnicky, mela jsem strach a nakonec brecela nejvic máma :-).
A spani se bojim komentovat, kdykoliv neco pochvalim je konec a nasledujici dny mi to daji pocitit, takze bez komentare jen hola fakta, usinaji v 19,30cca, prvni buzeni 23-24,pak kolem 3h a vstavame v 6h,nekdy je presvedcim az do 7,30. Samo, ze ne vzdy je to takto,jsou i spatne dny. Doktorka chtela,abychom uz pred mesicem (to jim bylo 4,5m) zacali s prikrmama, ac jsou plne kojene, ze pry novy trend. Nezacali jsme, ale uz se nam to blizi, za 20 dni jim je uz pul rok!
Tedy Aesko zuby, to je vec co me desi, ptze si rikam,ze az konecne zacnou spat, prijdou zuby ;-). Snad bude brzy lepe!!
Jinak me napadlo, ze by bylo mozna snazsi napsat si obcas mail co vy na to holky? Nevyhovovalo by vam to take vic?
Zde je prip.muj a staci napsat lucka.81@seznam.cz

pro L +M

(aeska, 15. 1. 2012 20:51)

Ty jo, náhodou, já litovala, že jsem jáchyma neodlifrovala do pokojíčku dřív, jsem krkavčí matka:-) a co jsem udělal teď ? dala jsem ho na noc k babi!! :-) to bylo žůžoooooo!!! jeli jsem na hory na lyže, pak do bazénu a pak jsme normálně spali celou noc, neuvěřitelný labůžo, haha :-) jinak rosteme dobře a J začal chodit. V roce měl 79cm a 9400g, což není moc, ale je to docela statnej klučík, tak nevím.Každopádně je to teda péro, máš se nač těšit. Dnes si např. pořezal prstíky o sítko ve sprcháči, je to děsnej inženýr a stále chce něčemu přicházet na kloub. Marti, má rada, kterou mě nikdo nedal...až se ten prckoš narodí,m tak už se nikdy nezastavíš a nikdy nebudeš mít klid, takže klid, spánek a pohoda a hlavně - nohy nahoru. Spi nejlépe celé dny a noci:-) a jen tak se válej....haha...jinak já jsem dost aktivní typ. žádná lemra, ale to co se mnou udělal roční nedostatek spánku, to jsem teda nečekala:-)Marti, jak jinak ? Vše ok ? jak se cítíš ?
Luci, jak prckové ? už spíte aspoň občas trochu ?

Pro Aesku

(Lucie, 6. 1. 2012 16:47)

Jeste jsem zapomnela Aesko, my je mame v jejich pokoji od narozeni, ted kdo to precte budu asi za hroznou matku, ale tak nejak to prvni noc vyplynulo a uz to tak zustalo (chodim je kontrolovat a mame monitory dechu a chuvu). Je to i prostorove pohodlnejsi a oni jsou nevim proc od narozeni hoodne nachylne na hluk i kdyz vsichni tvrdi jsk to miminkum nevadi tak nasim ano. Kdyz jedem na navstevu a spi s nami budime je otocenim se, zakaslanim, proste sami spi lepe - ale stale ne tak dobre abych byla vyspala :-), jenze u nas je to hodne o sousedech, delaji hrozny kraval a stale mi je budi, radi mlati dvermi i v jednu v noci a o dupani a padani predmetu nemluve. Trochu jsi mne zneklidnila tim, ze ani po konci kojeni to nebylo lepsi :-0, take jsem si od toho hodne slibovala :-)).

Pro vas holky :-)

(Lucie, 6. 1. 2012 16:37)

Ahoj holky,
Teda to leti Marti urcite dej vedet jak jste si uzili velky utz,je to tak hezke :-). Me uz to prijde taaak davno! A stale drzime pesticky a prejeme at je vse jak ma a ten lumpik roste a roste. U nas lumpove tsky rostou jako z vody. Se spanim zlepseni moc neni, myslim, ze kluk se budi hlavne hlady, koji se kazdou hodinu :-0, zkusila jsem zoufale flasku s UM, ze by mohl spat dele. Tak nejdriv asi 3 noci boj, aby si flasku vzal a pak stejne ten samy nocni scenar :-/. Uz jim jsou za 14 dni 4 m tak to jeste dva vydrzime a pak treba zkusime dle doktorky kasicky a uvidi se. Uz jsem si nejak zvykla, ale jsou dny kdy jsem opravdu hotova, jako treba dnes :-). Ptze jsem k tomu jeste nastydla. Ovsem ty pokroky co delaji a jak uz je s nimi stale vice zabavy vynahradi vse.
Jak rostete vy Aesko?
Marti jeste jednou tolik a budete to mit za sebou :-), na jednu stranu se ti asi ulevi, na druhou to pak mrzi, jak to uteklo.
Mejte se krasne a taky vse nej do noveho roku!

pro Lucinku a aesku

(Martina, 1. 1. 2012 10:34)

Ahojky holky,moc děkuji za váš názor.Na plodovku jsem nešla.No a zatím je vše v pořádku.polovinu už mám za sebou tak snad už bude vše ok.Taky vám přeji vše jen to nej do roku 2012 a samé radosti s dětičkama. Teď půjdu na velký uz v 21.týdnu tak vám pak dám vědět jak jsme dopadli.Zatím se mějt moc a moc krásně.

Re: pro Lucinku a aesku

(aeska, 2. 1. 2012 20:49)

Ty jo, půlka, to je super:-) Moc se těšíme na zprávy a hlavně na miminko:-)
Držte se:-)