Jdi na obsah Jdi na menu
 


Antifosfolipidový syndrom.Co je to a co hrozí?

5. 10. 2007

Antifosfolipidový syndrom - APLS někdy taky kardiolipinový syndrom....je to to stejný...

 

 

....slyšim Vás, jak si v duchu říkáte  a proč?

 

 

Je to prostě důležitý vědět .

Obrazek

 

 

 

Antifosfolipidový syndrom (APLS) je označení stavu, při němž dochází díky působení autoprotilátek (antifosfolipidové alias kardiolipinové protilátky) ke zvýšení srážlivosti krve a rozvoji krevních sraženin uvnitř cév, nejčastěji žil (trombóza).

 

 

APLS může být jedním z klinických projevů SLE

(sekundární APLS - jako že se vyskytuje jako důsledek choroby, nejen lupusu ale i jiných...)

nebo může existovat samostatně (primární APLS)-kdy se nezjistí žádná jiná choroba.

 

Antifosfolipidové protilátky mohou komplikovat těhotenství .

JAK?

 

APLS -vlastně právě tenhle APC syndrom , může působit :

 

  1. opakované spontánní potraty -poměrně často...

    Viz info ZDE:

     /clanky/nejcastejsi-otazky-a-odpovedi/lupus-a-castejsi-potraty_

  2. předčasný porod
  3. onemocnění novorozence, označované jako neonatální lupus - to je ale situace velmi vzácná narozdíl od potratů.

    Viz info ZDE:

    /clanky/tehotenstvi-a-lupus/bude-moje-dite-zdrave_

     

 

 

Rizikovým faktorem problémů v těhotenství je tedy přítomnost antifosfolipidových protilátek,které mohou změnit systém srážení krve a podpořit tvorbu trombů ( zánětlivých krevních zátek-sraženin v cévách...) 

 

Přečtěte si i tyhle informace,budete moudřejší:

 

/clanky/nejcastejsi-otazky-a-odpovedi/trombofilie

 

Co s  tím?

 

 

V léčbě APLS se používají léky ředící krev (antikoagulancia ), jako je heparin a warfarin, v prevenci se může uplatnit nízkodávkovaná kyselina acetylosalicylová (aspirin,Anopyrin).

 

 

 

Antifosfolipidový syndrom může způsobovat opakované potrácení, nevysvětlené !!!!

Takže je dobré léčit se už před otěhotnením a po zjištění těhotenství utíkat za lékařem,který nasadí adekvátní léčbu,která neublíží minimku naopak mu pomůže bydlet v domečku -dělohy-až do konce..:O)))


Nejdůležitějsí je vědět ,pokud máte pozitivní kardiolipinové protilátky:

 

  1. když nejste těhotné, měly byste užívat bud Anopyrin nebo Warfarin (to rozhodne ošetřující lékař většinou v těsné spolupráci s hematologem)

A pozor na hormonální antikoncepci -HAK. (viz samostatná kapitola..)

VIZ tento odkaz:

/clanky/hormony-u-lupusu/antikoncepce

 

  1. pokud otěhotníte, je nutné si začít  aplikovat nízkomolekulární heparin (který Vám naordinuje také ošetřující lékař) a to co nejříve...(souvisí to s dobou,kdy se začíná tvořit dětátku placenta...) Jsou to injekce do podkoží, velmi tenká jehlička!!!(FAKT,skoro to nebolí ), injekce se dávají pravidelně, jinak to nejde...ale zato spolehlivě ochrání vaše dětátko před krevními sraženinami a pomohou mu spokojeně žít až do té doby,pokud se nenarodí....


Velmi odborný ale instruktivní článek:

http://209.85.129.104/search?q=cache:032_3oWWnyUJ:www.internimedicina.cz/pdfs/int/2006/05/08.pdf+lupus&hl=cs&ct=clnk&cd=316&lr=lang_cs

 

 

 

Náhledy fotografií ze složky Ibišky

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

prosba o radu

(bibi, 28. 12. 2010 17:49)

Ahoj holky,
byl mi diagnostikovan antifosfolipidovy syndrom.Rada bych si o tom s nekym popovidala, nelepe kdo ma stejny problem a podarilo se mu otehotnet?Chtela bych znat leky co bere, jak to jde a co vse to obnaselo?Ja beru zatim Medrol a v tehotenstvi bych pichala heparin.Tehotenstvi se vsak porad nedari :-( Porad nevim zda mam APLS primarni nebo sekundarni, nemuzete mi prosim poradit jak to mam z hodnot vysledku poznat???Dekuji moc za rady.Bibi

Re: prosba o radu

(Símča, 28. 12. 2010 23:56)

S druhem syndromu se netrap, primární je, když se nic dalšího nezjistí, sekundární, když máš ještě jinou nemoc, jak já - lupus.
Otěhotnět lze, přesně jak píšeš, Medrol se může brát až do dávky 16mg celé těhotenství, píchání Heparinu taky žádný problém, info najdeš zde:
https://lupusinky.estranky.cz/clanky/tehotenstvi-a-lupus/pichani-nizkomolekularniho-heparinu-pod-kuzi.html
Otázkou je, proč to nejde, zkoušeli jste to dostatečně dlouho (nejmín 1rok)? Jsi vyšetřená? Zajdi i do centra pro léčbu neplodnosti, nikde tě tak dobře nevyšetří,jako tam mají zkušenost i s poruchama imunity. Nevím,odkud jsi,ale kontakt na centra tady:
http://www.zenska-neplodnost.cz/reprodukcni-centra
Písni, držíme ti pěsti!!!!
Símča

Re: Re: prosba o radu

(bibi, 3. 1. 2011 20:55)

Ahoj Símčo,
o mimi se snažíme skoro již 4 roky, podstoupila jsem několik neuspesnych IUI a 1x IVF.Pruchodnost ok, spermiogram dostatecny (ne sto pro,ale staci) Hormonalni profil ukazal predcasne ovarialni selhavani, coz znamena mene vajicek a mensi sance,ale to se posleze vysvetlilo prave APS. Vysetreni imunologie jsem si tak trochu vynutila v CAR v Pze, ptze mi bylo divne, ze po prvnim IVF jsem asi 4 den po transferu, kdy se ma embryo zavrtat dostala mirnou teplotu a mela jsem dost bolesti.Pry to nemohlo byt imunologii, ale nakonec mi ji udelali a ukazal se mi Anti-Annexin, ktery ma byt do 25 a ja mam 69. Diagnoza APS, ale kdyz jsem s par lidmi s APS konzultovala vysledky, u vsech hlidaji nejake D-Dimery, jsem jedina s Anti-Annexinem...tak nejak nevim. Ptze jinak se uvadi ze s APS otehotnet jde, a ani nejde o tak nemozny cin, ale mne bylo receno cca 10% uspesnost :-(. Embryo se kvuli trombu co vznikne v deloze nemuze uhnizdit, ptze zpusobuje neplodnost :-(.Ceka mne druhy pokus IVF a ja jsem po pravde receno vydesena, ze to znovu nevyjde. Jsem priprvena s touto poruchou bojovat, jsem pripravena ze to bude tezke, a vim,ze pres heparin se povede vetsinou dite donosit, ale problemem nasim je vubec otehotnet.V tom mi lekari neumi pomoci.Nikdo neumi embryo donutit uhnizdit, na to neni lek, takze musim verit v zazrak :-((. Ctu prubezne vsechny prispevky a vim, ze nikdo z vas to nema snadne, drzim nam tedy vsem pesti!
bibi

Re: Re: Re: prosba o radu

(síma, 5. 1. 2011 0:21)

Ahoj Bibi,tak to je pech A nemohli by tě léčit už ted? našla jsem léčení tvého případu mini heparinizace, kortikoidy, imunoglobuliny, aspirin /koukni na tento odkaz, je i z kliniky u Apolináře/:
http://www.dynex.cz/files/akce-dynex/casomil2010/04_janatkova_casomil_2.pdf

-zeptej se na to...:o)))Líná huba..znáš to .o)))

Imunologie je děsně složitá záležitost,vid? - budu ti moc držet palečky, kdy jdeš na IVF??? - uděláme podpůrnou skupinu a budeme tě posilovat na dálku, chceš? pa, símča

Re: Re: Re: Re: prosba o radu

(Bibi, 5. 1. 2011 19:56)

Ahoj Símo,
jsi úžasná! Moc děkuji za podporu. Oni mi ted uz lečí, beru kortikoidy, taky mi je po nich řádně špatně, ale vydržím cokoliv když to povede k úspěchu! Mam připravené injekce heparinu, ty začnu píchat společně s léky na stimulaci na IVF. Každým dnem čekám MS a pak začnu. Je fajn vědět, že už se to tolika holkám povedlo, co jsem četla, to mi pomáhá věřit. Ani nevím zda mám věřit nebo se bát a čekat neúspěch a třeba přijde překvapní..míchají se ve mě všechny pocity, zname to asi všechny co tento boj podstupujeme. Moc díky za podporu a rady, na odkaz jdu hned kouknout, treba tam bude i neco víc, přesně jak píšeš, líná huba, tak proto si většinou hledám a zjišťuji. Bez toho bych teď ani tu imunologii neměla nabranou a nevěděla. Ještě jednou moc díky za podporu!
Bibi

Zdravíme Jáchymka na světe!!!!!!!!

(síma, 5. 1. 2011 0:23)

jupííí, hurááá, sláva....je to paráda, moc moc ti to přeju a užívej si to plnými doušky, čas tak rychle letí, můj kluk už chodí a nedávno to bylo mimi do dvou dlaní:) Měj se hezky a někdy písni...(kojíš?)
Síma

Náš Jáchym 19.12.2010 :-)

(aeska, 1. 1. 2011 12:54)

Ahoj holky, moc vás všechny zdravím...tak nakonec si náš chlapeček vybral sám termín porodu...19.12.2010 ( tedy cca týden před plánovaným císařem mi v 17 hod praskla voda a už se jelo, náš Jáchym byl na světe v 18:35, 48 cm a 2850g -má úplně blonďaté vlásky,jak andílek... byl menší , protože se mu zachtělo na svět už v 37.týdnu, ale je v pořádku) Holky, vydržte...stálo to strašně sil, ale je tak krásnej..sice už se asi nikdy nevyspíme, ale to neva....císař byl úplně v poho, hned druhý den ráno jsem vstala a docela normálně chodila a šla se osprchovat.
Já jsem skoro celou noc z 19. - 20.12 brečela štěstím...neusnula ani na minutu...vzpomínala, kolik stachu a obav a všeho jsem museli na té cestě projít, ale stálo za to vše....nikdy v životě jsem neměla nic zadarmo a tak ani tohle, ale holky dá se to zvládnout....jen najít tu sílu...což je někdy strašně těžký, ale nevzdávejte to....držte nám palce a díky všem za podporu..moc na vás myslíme a těšíme se, že se pozitivní zprávy od vás všech....andrea a jáša

Ahojky

(Bibi, 28. 12. 2010 18:36)

Ahojky Bibi,nevím co ve by jsi chtěla vědět,ale pokud jsi četla naše příspěvky tak asi už víš e otěhotnět můžeš pokud tedy chceš. No určitě ti budu moc držet palečky.Martina

pozdrav

(Martina, 28. 12. 2010 18:32)

Ahojky aesko ....tak doufám a moc držím palečky aby vše dobře dopadlo a že určitě dopadne.Zřejmě už máš vše zdárně za sebou. A dej vědět jak e daří.....myslím na vás.No já zatím beru pořád warfarin a uvidí se co bude dál. Martina

pozdrav

(Martina, 28. 12. 2010 18:31)

Ahojky aesko ....tak doufám a moc držím palečky aby vše dobře dopadlo a že určitě dopadne.Zřejmě už máš vše zdárně za sebou. A dej vědět jak e daří.....myslím na vás.No já zatím beru pořád warfarin a uvidí se co bude dál. Martina

držím palce

(aeska, 15. 12. 2010 15:38)

Ahoj Marti, strašně držím pěsti, ať to vyjde brzy...Budeš užívat léky ? Budu sem chodit pořád...tahle diskuze, byť tu bylo pár příspěvků mi dávala sílu, když jsem tzv.ryla čumáčkem v zemi..:-)
Mějte se moc krásně...jo, náš termín císaře je tedy s konečnou platností 28.12. mezi 8 - 9 ráno!!
Pokud si na nás někdo vzpomenete, pošlete nám energii, ať vše zvládneme:-)

papa holky moje :-)

Re: držím palce

(bibi, 28. 12. 2010 17:47)

Ahoj holky,
byl mi diagnostikovan antifosfolipidovy syndrom.Rada bych si o tom s nekym popovidala, nelepe kdo ma stejny problem a podarilo se mu otehotnet?Chtela bych znat leky co bere, jak to jde a co vse to obnaselo?Ja beru zatim Medrol a v tehotenstvi bych pichala heparin.Tehotenstvi se vsak porad nedari :-( Porad nevim zda mam APLS primarni nebo sekundarni, nemuzete mi prosim poradit jak to mam z hodnot vysledku poznat???Dekuji moc za rady.Bibi

moc gratuluji

(Martina, 14. 12. 2010 19:36)

Tedy tak to moc gratuluji aesko a přeji jen to nej .....a ten nejkrásnější svatební dar...Jáchymka. No já už jen budu čekat jestli otěhotním a uvidí se co dál. Tak ještě jednou hodně štestí a hlavně zdraví.Martina

Jsem vdaná, holky:-)

(aeska, 14. 12. 2010 9:39)

Símo, díky moc:-) Zvládli jsme to a bylo to fajn, 14 lidí, obřad v 11:30 a doma jsem byli už v 15:30...dokonce jsem si to užila, což jsem ani nepředpokládala, byla jsem absolutně klidná a v pohodě, ani nevím, kde se to vzalo:-) S císařem jsem smířená, chvilku mi to trvalo, ale teď mě dokonce napadlo, co bych dělala, kdyby se Jášík otočil:-)Zase bych si musela přeprogramovat hlavu, ale co, zvládla bych to:-)Cítím ho ale pořád dole - nožičky šťourají a šťourají..ale užívám si to, už nám zbývá jen 14 dnů...Dnes jdu k dr. a domluvíme s konečnou platností termín a vše kolem. S epidurálem počítáme, dr. je naštěstí náš kamarád, tak nám vychází ve všem vstříc, tak uvidíme, sand se prodo nerozběhne dřív :-)
Moc myslím na všechny, kteří bojují jako my a přeji strašně moc síly...držte nám prosím ve finiši také palce:-)

Děkujeme Andrea a Jáchym

Aesko jsi hvězda

(Síma, 9. 12. 2010 13:43)

Aesko, jsi úžasná, moc moc přeju zdraví a štěstí a krsánou svatbičku - vše bude v poho, uvidíš. Já rodila taky císařem, v epidurále /pokud je to možný,zeptej sde na něj předem,ale jestli máte plánovaného císaře,tak bude i epidurálek.../- Jáchymek to bude mít snadnější, přece jen při porodu hrozí dost a fakt to jinak nejde....Prosím, dej nám vědět, jak se potom máte, jak se sžíváte a Jáchymek jaký je detátko!!
papapa Simča
PS: pozdravuj Jáchymka v bříšku....:o)

pro holky :-)

(aeska, 8. 12. 2010 21:32)

Marti, jsi šikula, že jsi šla. Uvidíš, vše bude fungovat.Já mám k tomu všemu v sobotu svatbu, maličkou, ale mám, jsem jak koule, bude to legrace.Maličkej bude Jáchym a stále je kebuličkou nahoru a jelikož jsem ve 36.týdnu, tak už tak asi zůstane.S císařem už jsem se smířila a čeká mě nejspíš 28.12.Teď mě od soboty čeká fraxiparin, to zas budou modřiny,ale nevadí mi to, zahojí se to:-)Píchala jsem do 20.týdne a teď zas musím začít, ale zase končím s prednisonem.Musíme být ok, už nám zbývají jen 3 týdny....myslete na nás, my moc fandíme a všem kteří jdou naší nelehkou cestou přejem jen to dobré:-)

pro Símu

(Martina, 30. 11. 2010 18:57)

Ahojky Simčo.Tak jsi měla pravdu o pani doktorce Andělové.Je to moc sympatická a rozumná žena. Povídala jsem si s ní asi hoďku a spadly ze mě skoro všechny obavy.Tak uvidím jak to vše dopadne. Taky ti přeji krásné vánoce a hlavně zdravíčko.Martina

pro aesku

(Martina, 30. 11. 2010 18:53)

Ahojky Andrejko.Tak jsem byla v u pani doktorky Andělové a je to opravdu anděl. Je moc hodná a dostala jsem požehnání k těhotenství,tak uvidíme....když to nezkusím tak to nepoznám viď? Hlavně už budu pod dohledem,tak se tolik nebojím. A ty se taky nemusíš bát porodu ...dobře to dopadne uvidíš.Držím Ti palečky a přeji ten nejkrásnější dáreček k vánocům .Měj se moc krásně a děkuji za podporu. Martina

aesce a martince

(síma, 24. 11. 2010 22:06)

Ahoj holky!

Mc držím pesti aesce t se klučik narodi v pohodě, nic si nedělej s cisaře, taky jsem jím rodila, jde to..aspon je ditko v pohodě, nekdy se porod zasekne a muze mu i něco hrozit, takto je to pro nej bezpečnější.

Martinko, napiš, jak jsi dopadla u andela doktorky Andelove, taky jsem k ni chodila, je to dáma na druhou a poklad pravý!!
Ahoj zdraví vás obě (vlastně s chlapečkem v bříšku tři) Síma

pro Marťu

(aeska, 24. 11. 2010 18:52)

Ahoj Marti, tak doufám, že vše ok a máš dobré zprávy od dr. nevím, jaká přesně je tvá diagnoza, já mám antifosfolipidový sydrom primární. S tím si fakt prof. Ulčová-Gallová ví rady, má prý tisíce případů. Tak se modlíme, aby vše dobře dopadlo.
My jsme ok, tuktuk, ale koncem pánevním ve 34.týdnu a náš maličkej se nechce otočit...dr. mi říkal, že se šance snižují, takže asi budeme rodit císařem někdy kolem 27.12....ale děkuju za to všem andělům každý den..
Moc na tebe myslí... MUSÍŠ to zkusit...najít sílu je těžký..JÁ VÍM...ještě po tom šíleném zážitku..ale zkus to....Moc držím place Andrea