Jdi na obsah Jdi na menu
 


Antifosfolipidový syndrom.Co je to a co hrozí?

5. 10. 2007

Antifosfolipidový syndrom - APLS někdy taky kardiolipinový syndrom....je to to stejný...

 

 

....slyšim Vás, jak si v duchu říkáte  a proč?

 

 

Je to prostě důležitý vědět .

Obrazek

 

 

 

Antifosfolipidový syndrom (APLS) je označení stavu, při němž dochází díky působení autoprotilátek (antifosfolipidové alias kardiolipinové protilátky) ke zvýšení srážlivosti krve a rozvoji krevních sraženin uvnitř cév, nejčastěji žil (trombóza).

 

 

APLS může být jedním z klinických projevů SLE

(sekundární APLS - jako že se vyskytuje jako důsledek choroby, nejen lupusu ale i jiných...)

nebo může existovat samostatně (primární APLS)-kdy se nezjistí žádná jiná choroba.

 

Antifosfolipidové protilátky mohou komplikovat těhotenství .

JAK?

 

APLS -vlastně právě tenhle APC syndrom , může působit :

 

  1. opakované spontánní potraty -poměrně často...

    Viz info ZDE:

     /clanky/nejcastejsi-otazky-a-odpovedi/lupus-a-castejsi-potraty_

  2. předčasný porod
  3. onemocnění novorozence, označované jako neonatální lupus - to je ale situace velmi vzácná narozdíl od potratů.

    Viz info ZDE:

    /clanky/tehotenstvi-a-lupus/bude-moje-dite-zdrave_

     

 

 

Rizikovým faktorem problémů v těhotenství je tedy přítomnost antifosfolipidových protilátek,které mohou změnit systém srážení krve a podpořit tvorbu trombů ( zánětlivých krevních zátek-sraženin v cévách...) 

 

Přečtěte si i tyhle informace,budete moudřejší:

 

/clanky/nejcastejsi-otazky-a-odpovedi/trombofilie

 

Co s  tím?

 

 

V léčbě APLS se používají léky ředící krev (antikoagulancia ), jako je heparin a warfarin, v prevenci se může uplatnit nízkodávkovaná kyselina acetylosalicylová (aspirin,Anopyrin).

 

 

 

Antifosfolipidový syndrom může způsobovat opakované potrácení, nevysvětlené !!!!

Takže je dobré léčit se už před otěhotnením a po zjištění těhotenství utíkat za lékařem,který nasadí adekvátní léčbu,která neublíží minimku naopak mu pomůže bydlet v domečku -dělohy-až do konce..:O)))


Nejdůležitějsí je vědět ,pokud máte pozitivní kardiolipinové protilátky:

 

  1. když nejste těhotné, měly byste užívat bud Anopyrin nebo Warfarin (to rozhodne ošetřující lékař většinou v těsné spolupráci s hematologem)

A pozor na hormonální antikoncepci -HAK. (viz samostatná kapitola..)

VIZ tento odkaz:

/clanky/hormony-u-lupusu/antikoncepce

 

  1. pokud otěhotníte, je nutné si začít  aplikovat nízkomolekulární heparin (který Vám naordinuje také ošetřující lékař) a to co nejříve...(souvisí to s dobou,kdy se začíná tvořit dětátku placenta...) Jsou to injekce do podkoží, velmi tenká jehlička!!!(FAKT,skoro to nebolí ), injekce se dávají pravidelně, jinak to nejde...ale zato spolehlivě ochrání vaše dětátko před krevními sraženinami a pomohou mu spokojeně žít až do té doby,pokud se nenarodí....


Velmi odborný ale instruktivní článek:

http://209.85.129.104/search?q=cache:032_3oWWnyUJ:www.internimedicina.cz/pdfs/int/2006/05/08.pdf+lupus&hl=cs&ct=clnk&cd=316&lr=lang_cs

 

 

 

Náhledy fotografií ze složky Ibišky

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

pro aesku

(Martina, 21. 11. 2010 20:04)

Ahojky,tak to Ti moc přeji aby vše dobře dopadlo a určitě dopadne. A já jsem to nezkoušela ještě. Od té doby se přihodilo moc změn a navíc mi to doktoři nedoporučocali,ale zítra jedu na konzultaci do Prahy k paní doktorce Andělové tak jsem moc zvědavá jak to dopadne.Moc bych chtěla ještě miminko. Tak mi drž palce a tobě přeji jen to nej...Zatím se měj hezky.

33.týden

(aeska, 15. 11. 2010 15:17)

Ahoj holky, hlásím, že my se máme stále dobře a modlím se, aby tak vše zůstalo.Sice mě zpráva od Martiny lehce vyděsila, ale mně diagnostikovali APS ještě před těhotenstvím a vlastně jsem celou dobru ostře sledovaný vlak. Jezdím na kontroly prof.Ulčové-Gallové, všechny léky užívám dle doporučení - a nebylo jich málo, tak věřím, že vše dobře dopadne a na přelomu prosince a ledna Vám napíšu jen pozitivní zprávu:-) Věřím, že pokud se na APS přijde, tak se s tím dá leccos dělat. Martino,ty už jsi do té doby mimi nezkoušela ?

Re: 33.týden

(Martina, 21. 11. 2010 19:58)

Ahojky,tak to Ti moc přeji aby vše dobře dopadlo a určitě dopadne. A já jsem to nezkoušela ještě. Od té doby se přihodilo moc změn a navíc mi to doktoři nedoporučocali,ale zítra jedu na konzultaci do Prahy k paní doktorce Andělové tak jsem moc zvědavá jak to dopadne.Moc bych chtěla ještě miminko. Tak mi drž palce a Tobě přeji jen to nej....Zatím se měj a drř se.

Přání všem

(Martina, 12. 10. 2010 20:14)

Zdravím všechny.Když tak pročítám Vaše odvážné pokusy,tak si říkám tedy spíš už o tom dost dlouhou dobu přemýšlím že to také ještě jednou risknu.Asi před čtyřmi lety jsem potratila v šestém týdnu a rok a půl na to jsem v devátém měsíci porodila mrtvou holčičku.A pak mi byl zjištěn antifosfolipdový syndrom který vše zavinil. Můj strach je dost velký,ale zase si říkám kdo nic neriskuje..tak nic nezíská co? No uvidíme co nám řeknou lékaři. Jinak přeji všem odvážným tady jenom to nejkrásnější co může být.

už jsme 21. týden:-)

(aeska, 1. 9. 2010 10:59)

Ahojte, jen hlásím, že jsme v pořádku. Paní prof. Ulčová Gallová nám už i částečně vysadila léčbu, takže od 20.týdne už nepícháme fraxiparin a prednison jen 2x týdně 2.5mg. Náš chlapeček prospívá dobře a my jsme moc šťastní:-)

díky holky

(aeska, 28. 5. 2010 11:32)

Ještě jsem chtěla poděkovat všem holkám, co sem daly svůj příběh. V době, kdy mi bylo nejhůř a všude jsem četla jen samá negativa mi Vaše příspěvky hrozně moc pomohly. Nebyly to jen racionální studie z universit, ale prostě příběhy ze života. Od dr. jsem se toho moc nedozvěděla a tak hledala, kde se dalo. Když mi bylo těžko, chodila na Vaší diskuzi i několikrát denně a četla to pořád dokola... a strašně si přeju, abych vám i já mohla za pár měsíců napsat šťastný konec....držme se všichni :-)

kontrola 25.5.

(aeska, 28. 5. 2010 11:21)

Ahoj Símo,díky za podporu:-) Už jsme po tom všem ani nevěřili, ale teď 25.5. mělo mimi 1.5cm a krásně mu bušilo srdíčko. I na ty léky už jsem si zvykla, jen se těším, až mi odpadne utrogestan,což by mělo být cca za měsíc. Teď jsem v 8.týdnu. Další kontrola 8.6., to jsou vždy trošku nervíky, ale dá se to. Já jsem trošku odpůrce léků, ale asi mě život měl naučit a sama vidím, jak moc mi pomáhají.A co ty ? Jak jsi na tom ?papa Andrea

Moc gratulujeme

(Síma, 17. 5. 2010 14:11)

Ahoj
moc a moc vám oběma držím pěstičky a jsem moc ráda,že je to všechno v pohodě....a ono BUDE i dál,uvidíš :o)))!!
Ozvi se průběžně,je to príma vědět, že když se člověk dočká pomoci, potom je všechno dobré.
papa,Síma

první úspěch

(aeska, 17. 5. 2010 8:57)

Ahojte všcihni, kdo jste na tom jako my...nevěšte hlavu, v pátek 14.5.2010 jsme měli první UZ a dr. viděl už i srdíčko. Je to poprvé a stalo se tak po nasazení léčby ( Fraxiparin, Prednison 2.5 mg, Utrgogestan ). Držte nám place a my se vám zase ozveme. Další kontrola 25.5.2010...

třetí pokus

(aeska, 6. 5. 2010 10:36)

Ahoj holky,čtu vaše příspěvky pevně doufám, že vše bude ok. Po dvou neśpěšných pokusech ( 5. týden pak 8. týden )jsem potřetí těhotná a od 3 týdne užívám fraxiparin a prednison 2.5 mg denně + utrogestan. Zatím se vše zdá ok, 14.5. jdu na první UZ, to bych měla být v 6. týdnu...strašně moc si přeju, aby to bylo ok....bude, musím bojovat a to malé taky :)

napotřetí se podařilo

(katka neuberová, 4. 2. 2010 18:51)

V říjnu 2008 se nám narodil zdravý chlapeček(2400g 48cm).Malý se narodil přirozeně.V 8:měsíci mi byl vyvolán porod kvůli horšímu zásobování živin miminku.Od 6 týdne jsem užívala anopyrin a píchala denně clexane.Děkuji všem lékařům z libercké nemocnice a gennetu,že jsem konečně maminkou.A dalším ženám s touto nemocí přeji mnoho štěstí a věřte,že se to podaří...Katka a Adam

Konec dobrý, všechno dobré

(Katka, 12. 11. 2008 22:11)

Jak se tak dívám, je to už rok, co jsem psala o svých problémech s udržením těhotenství. A povedlo se! V květnu jsem porodila zdravou holčičku, jupí! Určitě to bylo brzkým podáním Fragminu - předtím jsem si vůbec heparin nepíchala - prý až po třetím měsíci gravidity a jak to dopadalo... Takže jestli má někdo podobný problém - jednou to vyjít musí! Ale byly to stresy a hrozný. Pro ženu je tohle hodně citlivá záležitost. Teď přemýšlím, co je horší - jestli pořád potrácet nebo neschopnost otěhotnět. Co myslíte? Já myslím, že to první...

dobrý článek

(síma, 11. 11. 2008 17:33)

dobrý,i když ne kompletní, článek najdete zde:
http://www.symbinatur.com/Antifosfolipidovy-antikardiolipinovy-syndrom-clanek-503.html
Zdravím:o)

dodatek

(petra, 16. 3. 2008 22:42)

nechodim jsem na net moc casto muj meil je petulka.kovarova@centrum.cz

tehotenstvi s antifosf syndromem

(petra, 16. 3. 2008 22:40)

Ahoj katko,tak jak pokracuje Tve tehotenstvi,pocitam,ze uz by jsi mela byt v 7 mesici???Je to tak.Ja jsem v 17-18tydnu.V 1 trimestru jsem se bala,ze potratim,páč me protilatky byly enorme vysoke,hned mi nasadili clexane 0,4.zatim se drzime,ale prisla dalsi rana,vysly mi spatne etsty v 16 tydnu.Hrozici riziko postizeneho plodu Edwardsovym syndromem.Vubec nevim,zda to souvisi s nasi nemoci,nebo zda mam opravdu takovou smulu.Protoze tento syndrom ma 1 matka ze 7 tisic zen :-(to by byl pech,fakt.Pozitri jedu na genetiku a jsem uplne nervni,prochazim si obdobim temna,fakt.Budu trvat na vysetreni plodove vody,pokud to nezjisti uz na ultrazvuku.Prosim napis mi jak pokracuje tve tehotenstvi,doufam,ze pokracuje.....Nemame se s nemoci stresovat,ale tady v techto pripadech to nelze.Preji ti hodne stesti,drzim pesticky.Petra...PS:jeste se obavam mam po apliaci clexane cervene fleky v miste aplikace,myslim si ze jde o alergii,ale koho se zeptat???Neublizi mi to jeste vic.Svedeni a bolest v okoli preziju,ale abych vic mimcu neublizila

Antifosfolipidový syndrom

(Katka, 8. 11. 2007 17:07)

Ahoj, chci se podělit o trable, co způsobuje tenhle zákeřný syndrom - prodělala jsem 3 spontánní potraty v prvním trimestru, načež z genet. testu bylo zjištěno, že trpím Leidenskou mutací s průkazem antifosfolipidů. Teď jsem otěhotněla počtvrté, hematolog hned nařídil léčbu Fragminem - injekcemi. Zatím je všechno v pořádku, jsem ve 12. týdnu, ale strach je pořád, co všechno může přijít... Všem, kdo také trpí touhle poruchou, tak držím palce a věřte - nejste v tom sami, musíme se s tím nějak poprat.


« předchozí

1 | 2 | 3 | 4