Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tajemství č.3

8. 2. 2015

LUPUS TAJEMSTVÍ: ČÍSLO 3 /puzzlík No.3/..

 

Berte Aspirin - u nás v čechách spíš Anopyrin pro prevenci infarktů, krevních sraženin /trombosy/ a mrtvice, pokud máte zvýšené riziko (většina pacientů lupus má, ale je potřeba si to nechat zjstit!) - většinou u revmatologa nebo váš pošle ke specialistovi hematologovi.

PODĚLTE se o tuto info s každým, kdo má lupus!!!
hlava-na-triko.jpg

Tajemství #3:

 

Většina pacientů má s lupusovým onemocněním porušenou i srážlivost krve, a to zvýšenou. Většinou se to dozví až při komplikacích a to je škoda. Lepší je prevence!!! Zní to banálně, ale je to tak.

 

Je vhodné brát aspirinový přípravek preventivně - máte-li

1.zvýšené riziko infarktu, krevní sraženiny - trombosa, mrtvice, vysoký krevní tlak, vysokou hladinu cholesterolu, cukrovku, kouříte!!!!, berete antikoncepci...tomu se budeme věnovat později...

2. také máte-li někoho takového v blízké rodině - rodinnou anamnézu nebo

3. pokud máte pozitivní antifosfolipidové protilátky - zjistí právě krevními testy hematolog nebo revmatolog - jsou to spec. protilátky,které říkají, jak velké riziko je. Které to jsou: kardiolipin protilátky, lupus antikoagulans a beta-2 glykoprotein protilátky.

 

Ptejte se na ně..líná pusa..však víte :o)

 

O trombosách a poruchách srážení krve nejen u sle najdete info tady:

https://lupusinky.estranky.cz/clanky/nejcastejsi-otazky-a-odpovedi/trombofilie.html

 

 

Pokud už berete léky na ředění krve - Warfarin nebo nzkomolekulárn heparin, tak toto roziko neplatí, už jste chráněni :o)



Budte aktivní ve své zdravotní péči - nikdo to za vás neudělá, obzvlášt u lupusu, kde je největším odborníkem sám pacinet a jeho ošetřující lékař. Cílem je: žít jako zdravý člově bez větších omezení, jak je to možné.



Žijte aktivně, s lupusem to namená informovaně!!!!

 

Více pro to můžete udělat třeba načerpáním info z tohoto odkazu:

 

https://lupusinky.estranky.cz/clanky/zivot-s-lupusem/male-rady-do-velkeho-zivota-s-sle.html

 

Náhledy fotografií ze složky Ibišky