Jdi na obsah Jdi na menu
 


Léky v těhotenství

23. 11. 2007

Obecně:

1.Které období je pro plod nejrizikovější?

Při užívání léků v těhotenství je třeba vždy zvážit poměr mezi prospěšností a riziky, které tato léčba přináší pro matku i plod. Jednotlivá léčiva jsou řazena do pěti kategorií podle rizik ( a b c d e ) pro plod, záleží i na fázi těhotenství, v níž jsou podána -

Nejcitlivější je plod mezi 17. dnem a 13. týdnem těhotenství,

 

Obrazek

protože dochází k vývoji orgánů a je nejvyšší riziko vzniku malformací (odchylek stavby orgánů).

  • Před 17. dnem gravidity vede případný nepříznivý vliv léčiva buď k zastavení vývoje zárodku, tj. k potratu

    Platí zákon všechno nebo NICObrazek! 

    ,nebo jsou poškozené buňky nahrazeny jinými a vývoj pokračuje bez potíží dále.

  • Po 13. týdnu těhotenství není již rizikem vznik malformací, ale při nevhodně zvoleném léku může dojít k narušení orgánové funkce.
     

2. Zásady pro podávání léků u těhotných

  • Podávají se ty léky, jež žena dlouhodobě užívá (pokud je jejich užívání v těhotenství možné, pokud ne, je nutná změna za jiný přípravek stejného účinku bez rizika poškození dětátka).
  • Z dalších medikamentů se volí JEN ty, jejichž podání je nezbytně nutné.
  • Volí se nejkratší dávkovací schéma a nejnižší účinná dávka.
  • Těhotná by sama neměla nasazovat žádné léky!
  • O každém doporučovaném léku by měla být těhotná náležitě poučena svým lékařem.
     

3. Běžně užívané léky v těhotenství

Mezi zcela běžně užívané preparáty v graviditě patří v prvních třech měsících:

Dále je poměrně časté podávání:

Při nachlazení nebo zvýšené teplotě lze bez rizika užívat:

  • Paralen

    Malé dávky aspirinu jsou také bezpečné.

  • stejně tak nevadí lokálně používané dezinfekční spreje nebo kloktadla

 

Léky na SLE a těhotenství:

 

 

Obrazek

 

Vždycky neni moudre brat v těhotenstvi ZBYTNE leky.

Avšak užívání důležitých  léků se většinou nepřerušuje.

Většina obvyklých léků  používající se při léčení SLE jsou bezpečné i při těhotenství.

Jsou to:

  • prednison
  • prednisolon -Prednison

 

http://www.transplantace.eu/leky/prednisolon_jatra.pdf

 

  • vysoce pravděpodobně i metylprednisolon (Medrol , injekční URBASON,Solu-Medrol)

- neprocházejí přes placentu a jsou bezpečné! 

Ale léčiva jiné - například dexamethason (Fortecortin,Dexamet,DexametazonLéčiva) a betametazon (Triamcinolon Léčiva) dosáhnou přes placentu k dítěti a proto mají být tyto léky používány JEN když je to důležité...Což rozhodne Váš lékař nebo konziliární specialista.

Například tyto  léčiva se používají pro rychlou pomoc , když hrozí, že se dítě narodí předčasně a nebude mít dozrálé plíce.Používají se však většinou infuse větších dávek metylprednizolonu, který pomáhá dozrávat bunkám v plicích, aby potom - po narození-mohlo dětátko snadnějí dýchat.

Mnoho lékařů nyní trvá na tom, že azathioprim (Imuran) a hydrocholorochin (Plaguenil) neubližují dítěti.

Ostatní léky se teprve v těhotenství zkoumají,ale už ted je jasné, že porodilo mnoho žen, které užívaly cyklosporinA  (Consupren,Equoral, Sandimmun neoral) a narodilo se jim zdravé miminko!

Naproti tomu: cyklofosfamid (Endoxan) a metotrexat (Metotrexate) jsou určitě poškozující pro dítě během těhotenství.


Cyklofosfamid: POZOR!!!!, v příbalovém letáku se uvádí:

Dlouhodobé podávání vysokých dávek může vést k selhání funkce vaječníků a varlat .


 

To "dlouhodobé" a "vysokých dávek" je důležité,protože, jestliže máte 1x za měsíc infusi a dávku přispůsobenou hmotnosti těla (běžná léčba lupusové nefritidy...pulsní infusní terapie CFM se tomu říká...),neměly by vám hrozit žádné následky v tomto ohledu!

Pokud berete cyklofosfamid jako tabletky, budte na pozoru a určitě si vyžádejte konzultaci u spec.gynekologa, genetika a na asistované reprodukci,aby vám mohli včas uložit oplozená vajíčka na lepší časy...!!!!

 

 

 

 


 

Obrazek

Moje doporučení pro ženylupusinky,  které mají nastoupit tuto terapii (cyklofosfamid at infusní nebo tabletkový) a chtěly by ještě v budoucnu otěhotnět :

požádejte svého ošetřujícího lékaře, aby vám napsal doporučení na Pracoviště asistované reprodukce, kde vám nastimulují dozrávání vajíček, pár vajíček odeberou, nechají oplodnit spermiemi vašeho partnera a potom vajíčka uloží ke zmarzení, kde v pohodě přečkají dobu do vašeho uzdravení .

Potom kdykoli v budoucnu můžete, kdyby se těhotnění nedařilo spontánně, přijít do centra asistované rerodukce a nechat si oplozená vajíčka zavést a čekat,jestli se na vás a vaše dítko usměje štěstí a budete maminkou .

Je to taková jistota, kdy přece jen...člověk nikdy neví, dokud neotěhotní, ani kdyby neměl infuse cyklofosfamidu ,nikdy nevíte, jak to vlastně s vaší plodností je doopravdy..

Tato praxe je všeobecně doporučovaná, ale lékaři o ní pacientky většinou neinformují, někdy je také pěkný "fofr" kolem nutnosti urychlené léčby ledvin a tak se na tuto eventualitu prostě může zapomenout.


Informace o lécích užívaných při léčení automunitních nemocech a jejich vztahu k možnému těhotenství:

zdroj:

www.zdravotnickenoviny.cz/scripts/detail.php

Cituji :

Odlišný je přístup k terapii gravidních žen se systémovým onemocněním pojiva,

 

zejména systémovým lupus erythematodes (SLE). SLE postihuje zejména mladé ženy ve fertilním věku, má v průběhu gravidity či laktace tendenci k relapsům a není vzácné, že se v průběhu gravidity manifestuje úplně poprvé. Naprostá většina pacientek se SLE je léčena kortikosteroidy, které jsou v obvyklých nižších dávkách bezpečné a ani eventuální přechodné zvýšení jejich dávky v případě nutnosti nepředstavuje vysoké riziko.

 

 

 

 

Tabulka 1 - Terapie u ženy

 

 

Léky, které jsou pro graviditu a laktaci bezpečné

* Nesteroidní antirevmatika s krátkým poločasem
* Kortikosteroidy
* Sulfasalazin
* Antimalarika
* Aspirin
* Heparin a nízkomolekulární heparin

Léky, které jsou v graviditě a laktaci nevhodné,
ale výjimečně je lze aplikovat

* Zlato
* Azatioprin
* Cyklosporin A

Léky, které jsou v graviditě a laktaci absolutně
kontraindikované

* Methotrexat
* Penicilamid
* Leflunomid
* Cyklofosfamid
* Warfarin

 

Nemocné s orgánovou manifestací SLE ale bývají léčeny i kombinovanou imunosupresivní léčbou s cytotoxickými léky, jež jsou pro graviditu zásadně kontraindikovány. Vysazení takovéto léčby není ovšem vždy možné a bezpečné, a tudíž je nutno u každé nemocné se SLE podle možností graviditu řádně naplánovat na vhodnou dobu, kdy je nemoc v remisi, nebo alespoň stabilizovaná při terapii, která je při graviditě bezpečná.

 

Vysoce riziková je z hlediska gravidity i laktace zejména terapie cyklofosfamidem, u které je nutno mimo jiné před koncepcí preventivně zajistit ochranu vajíčka, aby nevznikla ireverzibilní amenorea. Nejvhodnější formou takovéto prevence je hormonální antikoncepce nebo zmrazení vajíčka.

 

Rovněž terapie cyklosporinem A není v graviditě vhodná, ovšem v případě ohrožení života gravidní nemocné se SLE ji lze použít. Terapie antimalariky není v době gravidity u SLE kontraindikována, i když názory na její aplikaci nejsou jednoznačné (tab. 1). Obecně se připouští, že riziko relapsu SLE v graviditě a jeho důsledky převýší možné riziko nežádoucích účinků terapie v graviditě.

 

V tomto směru je přístup k léčbě antimalariky u RA a u SLE odlišný. Pro léčbu jiných autoimunitních onemocnění pojiva, jako např. vaskulitidy a polymyozitidy, platí v průběhu gravidity obdobné zásady jako pro SLE. Nevyřešenou zůstává otázka použití hormonální antikoncepce u žen se SLE nebo s antifosfolipidovým syndromem (APS), zejména v případě přítomnosti závažné trombózy v anamnéze pacientky.

 

Rovněž v této problematice nepanuje shoda názorů, ale většina odborníků se přiklání k názoru, že pokud žena se závažným systémovým autoimunitním onemocnění pojiva již další graviditu nechce, je nejvhodnější provést sterilizaci.

 

Antiagregační a antikoagulační terapie

 

je v graviditě aplikována zejména u žen s antifosfolipidovým syndromem (APS) jako prevence tromboembolické příhody. Přístup k terapii jednotlivých pacientek se liší podle charakteru manifestace APS. Ženám s pozitivitou antifosfolipidových protilátek (aPL) a s anamnézou předchozí trombózy je v současné době doporučována terapie heparinem jen u těžké trombózy v anamnéze, a to od 14. do 34. týdne gravidity.

 

V ostatních případech je doporučována terapie nízkou dávkou aspirinu, která by měla začít ihned po koncepci, resp. po zjištění gravidity, a měla by být ukončena 2-5 týdnů před plánovaným termínem porodu. Ženám s pozitivitou aPL a anamnézou ztráty plodu je doporučována terapie kombinací heparinu a nízkých dávek aspirinu, přičemž heparin je podáván v nižších dávkách.

 

Za 6-8 hodin po porodu je vhodné opětně zahájit léčbu heparinem na dobu 6-8 týdnů. Alternativou k této terapii je převedení na léčbu warfarinem v obdobném režimu nebo antiagregační terapie. Ženám s pozitivitou aPL a anamnézou trombózy i ztráty plodu je doporučován obdobný postup.

 

Ženám s pozitivitou aPL bez klinických projevů tromboembolie bývá doporučována terapie nízkou dávkou aspirinu, někdy ale nebývá indikována žádná profylaktická terapie. Zvláštní případ tvoří ženy s pozitivitou aPL, které absolvovaly umělé oplodnění. V tomto případě panuje značná nejednotnost názorů a někdy jsou aplikovány nízké dávky aspirinu.


Informovanému štěstí přeje a proto na to pamatujte a žádejte, na co máte právo !!!


 

 

 

ObrazekMáte pochybnosti,otázky a nejasnosti???


...tady je úžasný server s informacemi o těhotenství a hlavně lécích.....je tam i poradna!!! 


 

http://www.safebryo.cz/index.htm

nebo

www.babyweb.cz


 

Obrazek

 

 

 

 

Náhledy fotografií ze složky Motýli