Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zvracení v těhotenství

8. 10. 2007

Nevolnost a zvracení v těhotenství

Obrazek

Nauzea a vomitus - přeloženo špatně od žaludku alias nevolnost a zvracení- v těhotenství postihuje 60-80 % těhotných žen, především v I. trimestru. Obtíže se nejčastěji objevují od 2.-5. týdne a přetrvávají do 8.-14. týdne těhotenství. Přibližně u 20 % těhotných se vyskytují i po tomto období. Ve většině případů se nevolnosti projevují ráno a jejich průměrná doba trvání je 1 - 4 hodiny.

Četnost a intenzita nevolností vrcholí okolo 9. týdne těhotenství. 

Nevolnost a zvracení (1 - 2krát denně) v I. trimestru těhotenství není nic nefyziologického a svědčí dokonce o zdárně probíhajícím vývoji embrya.

Pozor je nutné si dávat na dlouhotrvající nevolnost spojenou s nechutenstvím a časté zvracení, které mohou negativně ovlivnit kvalitu výživy matky, což se může projevit na vývoji plodu nebo nižší porodní váze dítěte. tento stav se odborně nazývá hyperemesis gravidarum. Je třeba mít ovšem na paměti, že časté zvracení mohou způsobovat i některá onemocnění. Proto je nezbytné při výskytu nevolnosti či zvracení důkladné vyšetření odborným lékařem, který vám doporučí léky - antiemetika, které účinně potlačují nevolnost i zvracení.


Jak můžeme minimalizovat projevy nevolnosti  ?

Všeobecně se v I. trimestru nedoporučuje zbytečně užívat léčiva. U nevolností je vhodné začít s níže uvedenými nefarmakologickými postupy.


Doporučuje se 

  1. Změna dietních návyků, např. studené vysokokalorické pokrmy. Je vhodné se co nejvíce vyhýbat škodlivým spouštěčům, tj. především pachovým a chuťovým podnětům.
  2. Je možné vyzkoušet účinnost akupresury, tzv. bod PC6 nacházející se nad zápěstím na straně dlaně.
  3. Vhodné jsou vitaminové přípravky obsahující vyšší dávky vitamínu B6 (Pyridoxin), který prokazatelně snižuje projevy nevolnosti (nikoliv už vlastní zvracení).
  4. Z rostlinných přípravků je vysoce účinný sušený, práškovaný zázvor v dávce 250 mg (vyšší dávky se těhotným ženám nedoporučují), dostupný v některých volně prodejných léčivech v lékárnách.

 

Obrazek

 

 

Další tipy na to, jak utlumit nevolnost :



  1. Ráno v posteli, ještě než vstanete, snězte kousek suchého chleba, sucharu nebo sušeného ovoce – zvýší to hladinu cukru v krvi, která je po ránu obzvlášť nízká a může přispět k zesílení pocitů nevolnosti.

  2. Během dne často uzobávejte malé kousky jídla: ulamujte si kousky sušenek, žvýkejte syrové ovesné vločky, kousněte si banánu, aby žaludek nebyl nikdy úplně prázdný. Nejlepším prostředkem proti nevolnosti je totiž nenechat k ní vůbec dojít. Když už vám je jednou zle, většinou už do sebe nedostanete vůbec nic.
  3.  
    Co nejčastěji odpočívejte, a to i během dne. Většina žen se v prvních týdnech těhotenství cítí velmi unavená. Únava však vede také k nevolnosti.

  4. Hodně se pohybujte na čerstvém vzduchu. Přitom se v těle šíří endorfiny, které přirozeným způsobem potlačují bolest.
  5.  
    Obklopujte se příjemnými vůněmi. Těhotné ženy reagují velmi citlivě na pachy. Čerstvé vůně, například s obsahem citrónu nebo pomeranče, mohou zahnat nepříjemné pocity.
  6.  
    Jezte zázvor. Toto koření pomáhá proti nevolnosti a povzbuzuje trávení. Zázvor je obsažen v nápoji Ginger Ale (nejlépe chutná dobře vychlazený) a v zázvorových sušenkách. Čerstvý zázvor se dá často přidat do jídelníčku jako koření. Kdo jej nesnáší v žádné takové podobě, ať požádá svého lékaře o tablety.


Tabletky se jmenují GINGER:

KUK:

www.24-lekarna.cz/zbozi/ginger-tob-20-74414



  1. Když vám nic z toho nepomůže, zkuste brambory na loupačku. Mezi těhotnými se tradují jako tajná rada, kromě toho obsahují důležité živiny.
  2.  
    Lékaře se zeptejte na tablety obsahující vitaminy a minerály, aby bylo správné zásobování dítěte pojištěno. Možná vám také doporučí terapii pomocí vitamínu B6: budete tak mít zvracení víc pod kontrolou.

  3. Pijte bylinné čaje, například z meduňky, máty, listů maliníku, heřmánku nebo chmelu. Nejlepší je postavit si večer termosku s čajem k posteli.

  4. A když vás někdy bude nevolnost opravdu zle trápit, myslete na své dítěObrazek. Až ho budete držet v náručí, na všechno ošklivé zapomenete.

Pokud by však nevolnosti i zvracení byly natolik intenzivní a obtěžující, že by u matky omezily příjem potravy a tekutin, není důvod se zbytečně a za každých okolností vyhýbat farmakoterapii.

 


 

Obrazek

 

 

Co je to hyperemesis gravidarum ?

Jedná se o těžkou formu těhotenského zvracení, jejíž výskyt je ale poměrně vzácný. Projevuje se především soustavným a úporným zvracením, a to až 15krát denně. U těhotných žen tak dochází k značnému úbytku na váze, jednak z důvodu dehydratace, jednak vlivem hladovění. Dojde-li k výskytu tohoto onemocnění, je nutná hospitalizace těhotné ženy. Základní léčba spočívá v intravenózním podávání tekutin, výživě parenterální i enterální a podávání léčiv.


 

Obrazek

 

Které léky se používají k léčbě nevolnosti a zvracení v době těhotenství?

K terapii nevolnosti se používají léčiva ze skupiny sedativních antihistaminik.

Nejčastěji je doporučován moxastin (Kynedryl ) a embramin (Medrin). Jedno z nejčastěji užívaných léčiv pro zvládání nevolnosti s velmi nízkým teratogenním rizikem je prothazin (Promethazin). Opatrně by se měl užívat v období těsně před porodem u matek se sníženou srážlivostí krve. Doporučené dávkování je 25 mg a to večer, dávku je možno v případě potřeby zvýšit až na 4krát denně . Dalším často používaným léčivem je tiethylperazin (Torecan), který je přímo určen k léčbě těhotenské nevolnosti a zvracení. Užívá se v nízkém a bezpečném dávkování (6 mg, 1-3krát denně). Léčivo chlorpromazin (Plegomazin) se používá při silném zvracení. Jeho nevýhodou je výskyt ospalosti, lhostejnosti a zácpy u těhotné ženy. Pro plod je toto léčivo bezpečné.

Léky proti zvracení je vhodné podávat večer s ohledem na žádaný ranní efekt. Účinek léčiv lze výrazně podpořit pyridoxinem (Pyrydoxin tbl.). Samotný pyridoxin, jak bylo výše uvedeno, také částečně tlumí nauzeu. Navíc užívání pyridoxinu snižuje výskyt některých vrozených vad.

Pokud jsou těhotnou ženou užívány léky proti nevolnosti a zvracení, doporučuje se současně s nimi podávat kyselinu listovou jako embryoprotektivum.

K látkám, které potlačují zvracení, můžeme zařadit i zázvor, který je v řadě zemí doporučován k potlačení mírnějších forem těhotenských nevolností a zvracení. Nesmí se samozřejmě užívat přehnaně vysoké dávky a před jeho použitím je dobré absolvovat lékařské vyšetření, které vyvrátí případné podezření na vážnější onemocnění.

Existují tabletky-GINGER, zkuste je

www.24-lekarna.cz/zbozi/ginger-tob-20-74414


    Objevily se na trhu i lízátka,kde se uvádí vliv na snížení nevolnosti - obsahuje zázvor:

http://www.vitaminy-mineraly.cz/VitaHarmony-s-r-o-/GraviPop-prichuť-citron-12-lizatek_g40.html

 

 

Náhledy fotografií ze složky Bern pes

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Užívání bylinných čajů

(xxx, 1. 8. 2008 18:57)

POZOR na maliník, ten naopak vyvvolává krvácení.