Jdi na obsah Jdi na menu
 


Incan goldenberries

21. 1. 2008

Sušené ovoce - exotické rozinky


(Physalis Peruviana) - Ztracený poklad Inků


Goldenberries nebo Incan Berries, někdy také nazývané „ exotické rozinky“ , jsou sušené plody Physalis Peruviana. Tato rostlina, pocházející původem z Peru a Chile, je dnes pěstována v tropických a subtropických oblastech všech kontinentů. Jedná se o vzdálenou příbuznou rajčete, která roste do výše asi 1m. Plody jsou ukryty v ochranné slupce, která je chrání před škůdci a proto se při pěstování nemusí používat nebezpečná chemie. Vyznačují se velmi příjemnou, lehce sladkokyselou osvěžující chutí, připomínající pomeranče.


 

Nezralé plody, stejně jako zbytek rostliny jsou jedovaté!!!!


 


Goldenberries mají velmi vysoký obsah vitamínu C, díky kterému stačí necelých 50 gramů sušených plodů k zajištění jeho denní spotřeby. 100 gramů produktu pak přibližně pokryje doporučenou denní dávku vitamínu A. Díky obsahu beta-karotenu tak příznivě působí na zrakové nervy. Goldenberries jsou rovněž považovány za dobrý zdroj vitamínu P - rutinu. Rutin patří do skupiny bioflavonoidů, rostlinných antioxidantů, které působí společně s vitamínem C blahodárně na obranyschopnost organismu, na posílení stěn a pružnost krevních vlásečnic, prevenci srdečních chorob a zpomalují stárnutí na buněčné úrovni.
Přestože se jedná o ovoce, jsou Goldenberries zajímavým zdrojem fosforu, železa a některých B vitamínů. Rovněž je pozoruhodný obsah bílkovin, které tvoří 16% energetické hodnoty sušeného plodu.


 

Díky svým vlastnostem se Goldenberries řadí mezi tzv.

„ superfoods“ ...podobně jako kustovnice čínská, pamatujete?


 

KLIK sem pro ty, kdo nečetli a ani nikdy neslyšeli o kustovnici čínské zvané GOJI:

/clanky/rostliny-prospesne-u-lupusu/kustovnice-cinska



Goldenberries jsou známy svými diuretickými účinky (vyhánějí vodu z organismu). V této souvislosti se pro svůj blahodárný vliv na vylučovací systém a problémy s prostatou připodobňují k brusinkám. V tradiční jihoamerické kultuře byly rovněž používány k čištění střevního traktu od parazitů. Celkově napomáhají k pročištění krve a ledvin. Jejich nízký glykemický index z nich dělá bezpečnou sladkou pochoutku.

Sušené plody lze konzumovat přímo ze sáčku jako výživnou a chutnou přesnídávku nebo přidat do ovocných a ořechových směsí. Jsou výbornou surovinou třeba pro výrobu džemu – stačí na cca 2 hodiny namočit do vody tak, aby akorát pokrývala plody, a poté s touto vodou rozmixovat a případně medem doladit požadovanou sladkost. Díky obsahu pektinu pak hmota ztuhne aniž by bylo nutno ji vařit. Podobně lze Goldenberries používat k přípravě chutných dezertů a sladkostí. 


Více o rostlině: 

 http://botanika.wendys.cz/kytky/K141.php  

         


                      

 

 

 Diskuse o pěstování¨:

http://www.zahrada.cz/forum/letnicky-a-dvouletky/mochyne-peruanska-29483/?stranka=


 

 

Info o rostlině a jejích účincích, pěkné :

http://exoticke-ovoce.coajak.cz/home/physalis-mochyne/physalis-mochyne-popis.htm

 

 

Náhledy fotografií ze složky Motýli