Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kustovnice čínská -GOJI.

8. 3. 2007

Goji (kustovnice čínská)

 

slyšeli jste někdy podivnější název ovoce????až si přečtete další informace, prostě žasnete..jako JA!

 
Goji (godži) jsou sušené plody KUSTOVNICE (lycium chinensis). Goji mají sytě červenou barvu a jsou velké asi jako sušené rozinky. Chutí připomínají něco mezi brusinkou, jablkem nebo šípkem. Goji rostou v úrodné půdě himalájských podhůří na středně velkých keřích.

Obrazek



Sušené na slunci. Nesířené!Vlastní sušení probíhá asi takhle:

Obrazek




Z nutričního hlediska jsou Goji dost možná tím nejhodnotnějším ovocem na planetě!


Obsahují 18 druhů aminokyselin, včetně všech osmi esenciálních aminokyselin (např. tryptofan či isoleucin -esenciální jsou proto,že nejsou moc rozšířené,řekla bych skoro vzácné...),

21 stopových prvků (jmenujme například zinek, železo, měď, vápník, germanium, selen a fosfor),

jsou nejbohatším zdrojem karotenoidů ze všech známých rostlin na Zemi (což naznačuje už jejich jasně červená barva). Co se týče beta-karotenu, jsou vydatnější než mrkev.

Dále obsahují vitamíny C, B1, B2, B6 a E.


Nelze nezmínit protizánětlivý činitel betasisterol 


a unikátní skupinu lycium polysacharidů, které neutralizují volné radikály čímž zpomalují proces stárnutí;

posilují imunitní systém a stimulují podvěsek mozkový (hypofýzu) k vylučování regenerativního růstového hormonu.

Goji jsou tradiční čínskou medicínou považovány za léčivou potravinu podporující dlouhověkost, sílu a sexuální potenci.


Moderní výzkumy čínských vědců poukazují na schopnosti udržovat a podporovat harmonický buněčný růst a obnovovat a opravovat DNA!!!!!!!

(nenapadají náhodou u lupusu protilátky vyrobené naším imunitním systémem právě DNA?)


                          

„Antiperoxidací“ volných radikálů vrací elektrické parametry buněčných membrán do normálního rozsahu.




Dlouholetý odborný lékařský konzultant časopisů „Journal of Longevity Research“ (Zápisník Výzkumu Dlouhověkosti) a „Muscle and Fitness“ (Svaly a Tělesná zdatnost) a vědecký pracovník Američan Dr. Bob Delmonteque tvrdí:

„Více než 15% bílkovin, 21 stopových minerálů a 18 aminokyselin činí z plodů Goji jedinečnou živinami nabitou „superpotravinu“ přesahující všechna známá kritéria. To co na mě dělá největší dojem je množství celosvětových klinických výzkumů, které za Goji stojí. Je průkazně dokázáno, že lycium polysacharidy obsažené v Goji mají vskutku pozoruhodné antioxidační a imunitu podporující vlastnosti.“

Protože při kontaktu čerstvých Goji s pokožkou dochází k oxidaci a jejich zčernání, jsou při sklizni lehce setřeseny na plachty a poté usušeny v polostínu, dokud neztratí většinu vody. Tyto Goji nesou čínský certifikát Green Food, tzn. celý proces pěstování a zpracování je velice šetrný a striktně se vyhýbá umělému dosoušení a jakémukoliv použití chemikálií. Tím je dosaženo maximální „živosti“ sušených plodů a tedy zachování jejich nejvyšší možné nutriční hodnoty.


Goji se konzumují samotné jako mimořádně zdravá svačinka, nebo se přidávájí do cereálních směsí ke snídani.

Skvělé je i přidávat goji do ovocných koktejlů a šejků, jejichž základem může být třeba super výživné konopné mléko (viz. konopné semínko).

Čínskou specialitou je příprava čaje z Goji, podobně jako to my děláme s šípky.

Goji lze přitom sníst i po vyluhování. Vědci tvrdí, že pro dosažení blahodárných účinků stačí konzumovat 10 až 30 gramů denně (malá hrst).

Goji nejsou příliš bohaté na ovocné cukry a proto si po vysušení nezachovávají měkkost jako třeba rozinky. Pokud vám jejich křupavá konzistence nevyhovuje, stačí do sáčku vložit čerstvý plátek jablka. Goji za den absorbují vlhkost a jsou měkké. Často však změknou i po několika dnech, kdy je sáček otevřený - absorbují vlhkost ze vzduchu.

Hmotnost: 100 g
Země původu: Čína

Cena 59 korun za balíček


 

     .... já jsem jen zírala a zatímco tvořím tento článek, hádejte co uzobávám z bílé misky na stolku vedle počítače????...
 

 

 
 

 

 

 

Náhledy fotografií ze složky Motýli