Jdi na obsah Jdi na menu
 


Polymyositida,dermatomyositida

15. 9. 2008

Revmatická onemocnění totiž nemusí vždy postihovat kloubní aparát.....


 

 

Obrazek

Polymyositida je zánětlivé onemocnění svalových vláken, které vede k progresivní svalové slabosti.

Neinfekční, autoimunní zánětlivé onemocnění postihující především kůži a příčně pruhované svaly. Patologické změny včetně atrofie probíhají ale i v jiných orgánech.


Výskyt je velmi raritní - onemocní 2–50 lidí na milion obyvatel 


Něco o nemoci :

Nejvíce jsou postiženy svaly trupu a trupu nejblíže. Jde opět o chronické systémové autoimunitní onemocnění s remisemi a s relapsy, kdy vedle svalů může být postižena například kůže (potom se onemocnění jmenuje tzv. dermatomyositida).


Ženy jsou postiženy častěji a první příznaky se mohou objevit již ve školním věku.


 

Příčina :

Příčina onemocnění dosud nebyla vědci prokázána. Prostě příčina není jasná. Předpokládá se úloha některých protilátek proti jádrům a cytoplazmatickým komponentám svalových buněk, myoglobulinu a myosinu. U některých forem ve svalech inklusivní tělíska-spekuluje se o virové příčině (coxsackie viry, picornaviry, echoviry).


První případy idiopatické zánětlivé myopatie byly popsány koncem 19. století německými lékaři, kteří také poprvé užili výrazy poly- a dermatomyositida


Jelikož svalová slabost je příznakem společným pro mnohé choroby, je nutné VŽDY!!!! vyloučit hormonální a minerálovou dysbalanci, muskulární dystrofii ( a jiná neurologická onemocnění), infekční onemocnění, intoxikaci či metabolické poruchy.


 

 

ObrazekHodně dobré a kompletní, leč odborné info najdete tady, jsou od našeho českého předního specialisty na toto onemocnění, MUDR.Vencovského z RU:

www.internimedicina.cz/pdfs/int/2005/11/03.pdf

 


Nemoc se dělí se na pět  základních podskupin:

  • dermatomyositida,

  • polymyositida,

  • myositida v rámci překryvných syndromů s jiným revmatologickým onemocněním,

  • myositida spojená s maligním onemocněním (přibližně 15 % předchází nebo je koincidence s tumorem ovaria-vaječníku, mammy-prsu, plic-plic aj. , proto by pacienti měli být informování a lékaři by měli u nich pečlivě sledovat možné příznaky nádorového onemocnění , jde o pacienty nad 50let

  • myositida s inkluzními tělísky (speciální forma, většinou u lidí vyššího věku - výskyt ve skupině nad 50let).


 

V poslední době navíc přibývá důkazů o existenci samostatných podskupin idiopatické zánětlivé myopatie (v podstatě další skupina onemocnění), které jsou definovány přítomností specifických autoprotilátek a mají charakteristické klinické projevy a prognózu. Roční incidence idiopatické zánětlivé myopatie se pohybuje mezi 5–10 případy na jeden milion a prevalence je odhadována na 50–100 případů na jeden milion.


 

Dermatomyositida má bimodální (ve dvou věkových obdobích je vrchol výskytu) věkovou distribuci s vrcholky v dětském věkumezi 10–15 roky a u dospělých ve věku 45–60 let . Polymyositida je onemocnění dospělé populace. Myositida spojená s maligním onemocněním a myositida s inkluzními tělísky se vyskytují především u nemocných ve věku nad 50 let.

 

Obrazek


Příznaky:

průběh bývá velmi různorodý - pozvolný nebo bouřlivý,bývá přítomen Raynodův syndrom, myalgie, artralgie, únava..


 

1.Svalový syndrom:

Svalové příznaky- slabost, někdy i bolestivost svalstva, hlavně pletenců (ramenního, loketního, svaly kolem kyčle).
Ale nejčastěji je svalová slabost proximálních svalových skupin končetin (na horní části těla) a trupu, atrofie svalů, svalové kontraktury (bolestivé zatuhliny ve svalech).
Svalová slabost se zpočátku může projevit obtížným vstáváním ze židle, chůzí do schodů, zvedáním paží nad hlavu či obtížemi při polykání a při zvedání hlavy z podložky. Asi u čtvrtiny pacientů jsou svaly bolestivé a citlivé na dotek.


2.Celkové příznaky:

teplota, bolesti,únava .

Nemocní si mohou stěžovat na celkovou únavu, hubnutí a mírně zvýšenou tělesnou teplotu - což jsou známky nespecifické,to značí,že jsou společné mnoha onemocněním a nemohu vést lékaře k diagnose.


 

3.Kožní změny:

Heliotropní exantém - otok víček s periorbitálním (okolo očí) červenofialovým exantémem-vyrážkou.

Gotronovy skvrny nad klouby : Gotronovo znamení - červenofialové zbarvení nad klouby -(ruce,kolena, nohy)

 

Raynaudův fenomen- bývá poměrně často:


Více informací snad načerpáte ZDE:

www.lupusinky.estranky.cz/clanky/nejcastejsi-otazky-a-odpovedi/raynaulduv-fenomen_-co-smim-a-co-ne_

 


4.Další příznaky:

Hyperpigmetace -zvýšené ukládání pigmentu do jizev,

Kalcifikace -ukládání kalcia neobvykle do tkání a třeba i do orgánů


5.Poruchy polykání :
dysfagie - bolest při polykání
slabost laryngeálního svalstva - slabší hlas a výpadky hlasu
snížená motilita esofagu  - poruchy polykání, pocit návratu sousta

Info ZDE: doplním

 


6.Méně často postižení myokardu - srdečního svalu(hlavně blokády převodního systému), klinicky je postižení němé,nezjistí se a ani většinou nedělá žádné problémy

Info: www.cba.muni.cz/neuromuskularni-sekce/index.php


7. Z vnitřních orgánů jsou nejčastěji napadány - ledviny (glomerulonefritida), plíce (plicní fibrosa), klouby (arthritida) - ale tyto orgánové poruchy jsou přítomny u neléčených těžších forem...většinou dlouho nezjištěných, proto se mohly rozvinout.


 

Poznámka :

je dobré, když už máme diagnosu této nemoci stanovenu, vyhnout se některým lékům - hlavně jde o léky ze skupiny statinů a fibrátů (léky na vysoký cholesterol) a alkoholu- protože mohou způsobovat myopatie (což je název skupiny onemocnění s postižením svalů do kterého dermatomyositida a polymyositida patří)!


 

Diagnostika: 

je založena na prověření svalové síly,

vyšetření hladiny enzymů svalu v krvi- zvýšení CK,LD, aldolázy


protilátky najdete v tabulce:

Anti - Jo -1 Polymyositis
Anti - Mi -1 Polymyositis
Anti - PM -1 Polymyositis - SS overlap
Anti - Ku Polymyositis - SS overlap

 

 


 

elektromyografickém vyšetření nervů a svalu - EMG .

Info: 

www.zdravcentra.cz/cps/rde/xchg/zc/xsl/3626_2766.html

www.ordinace.cz/clanek/elektromyografie-neboli-emg/

 


 

Diagnóza musí být potvrzena svalovou biopsií , což je mikroskopické vyšetření vzorku svalové tkáně.

Info:

www.zdravcentra.cz/cps/rde/xchg/zc/xsl/3626_24920.html


 

Léčba:

Kortikosteroidy

 plus

Imunosupresiva


 

 

Více a kompletní info hledejte v rubrice Léčba:

www.lupusinky.estranky.cz/clanky/lecba-lupusu

www.lupusinky.estranky.cz/clanky/lecba-lupusu/kortikoidy-a-lupus

www.lupusinky.estranky.cz/clanky/lecba-lupusu/imunosupresiva-vysvetleni

 

 


Velký význam má fyzikální terapie - rehabilitace!


 

Info o této oblasti najdete ZDE:

 http://is.muni.cz/el/1451/podzim2007/bk306/FSPS-Fyziatrie.txt?fakulta=1451;obdobi=3783;kod=bk306


Obrazek

 

Myopatie a myastenie-světové kontakty:

 


 

 Info pro hloubavé:

http://209.85.135.104/search?q=cache:qvfsncxqD8oJ:https://www.zdravcentra.cz/cps/rde/xbcr/zc/INT2005_11_03.pdf+dermatomyositida&hl=cs&ct=clnk&cd=2&gl=cz&lr=lang_en|lang_cs|lang_de


 

 

http://redir.netcentrum.cz/?noaudit&url=http%3A%2F%2Fwww%2Ebnzlin%2Ecz%2Foddeleni%2Fikipvz%2Ffiles%2FPolymyozitida%5Fa%5Fdermatomyozitida%2Eppt%231


 

 

 

 

ObrazekDiskuse na serveru Doktorka - vstupte:

diskuse

 

Náhledy fotografií ze složky Ibišky

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Dotaz

(Jarka, 7. 5. 2009 0:20)

Ahoj prave mi diagnostikovali polymyotisu s plicnim interstic procesem prosim kdo ma stejny problem at se mi ozve toto jsou jedine stranky kde jsem se dozvedela vice o teto nemoci. Dostala jsem prednison a imuran a mam z teto lecby strach protoze vazim 115 kg. A slysela jsem o zravosti .jak ji mam utlumit? Diky za vsechny odpovedi. jarka.agnes@seznam.cz

Re: Dotaz

(Jarka , 2. 4. 2013 20:25)

I mne diagnostikovali lupus s interst.posižením plic,lupus jsem měla 5 let bez problémů,v prosinci lonského roku jsem dostala vysoké horečky,měsíc jsem byla v nemocnici a došlo k aktivaci nemoci s diagnozou plic.inters. onemocnění. Jsem na vysokých dávkách kortikoidů, imunosuresiva nesnáším - alergie. Jsem oteklá nejen v obličeji,ale po celém těle, otoky jsou velmi bolestivé,zvláště v chladu, otoky na krku a šíji mi znemožnují už tak těžké dýchání. O váze ani nemluvím. Jestli máte víc zkušenosí, napište ,co dál,? prosím na - jaruska.pavlikova@seznam.cz. Děkuji

Re: Dotaz

(Jarka , 2. 4. 2013 20:27)

I mne diagnostikovali lupus s interst.posižením plic,lupus jsem měla 5 let bez problémů,v prosinci lonského roku jsem dostala vysoké horečky,měsíc jsem byla v nemocnici a došlo k aktivaci nemoci s diagnozou plic.inters. onemocnění. Jsem na vysokých dávkách kortikoidů, imunosuresiva nesnáším - alergie. Jsem oteklá nejen v obličeji,ale po celém těle, otoky jsou velmi bolestivé,zvláště v chladu, otoky na krku a šíji mi znemožnují už tak těžké dýchání. O váze ani nemluvím. Jestli máte víc zkušenosí, napište ,co dál,? prosím na - jaruska.pavlikova@seznam.cz. Děkuji

porod

(Kate, 6. 10. 2008 23:18)

zajímalo by mě, zda žena s polymyositou může rodit přirozeně - a jak to chodí. Pokud někdo máte nějaké zkušenosti, ozvěte se mi prosím na: kate200@centrum.cz. Budu vděčná za informace.
A jak vůbec rodí lupusinky? Mrknu do sekce těhotenství a porod.
Někde jsem četla, že se snad může rodit jen císařem...

Re: porod

(agata, 4. 12. 2011 18:55)

Nene, porod možný spontánně, ale pouze pokud nejsou komplikace, které by císaře určovaly-nebudu vypisovat,je jich mnoho, ale rodit lze spontánně!!!!

polymyozitida

(Alenka, 9. 10. 2010 21:08)

Ahojky všem,
mám již od ledna diagnostikovanou polymyozitidu, v březnu jsem začala na 56 mg medrolu denně a 8 tabletách MTX jednou týdně, bohužel mi MTX nevyhovuje a způsobuje mi takzvané methotrexátové plíce takže jej nemůžu užívat, nyní po 25 týdnech léčby jsem na 16 mg medrolu denně bez imunosupresiv. Léčba medrolem mi přinesla 15 kg navíc a hlavu jako balon jsem celá zavodněná a nikdo z mých známých mě nepozná, samozřejmě nervíky to odnesly taky. Pokud se jedná o bolesti svalů vše záleží na počasí a námaze, stačí mi vyluxovat byt a musím si lehnout ať chci nebo ne prostě mě to donutí. Chtěla bych se zeptat zda máte někdo zkušenosti s invalidním důchodem a hlavně jak u vás nemoc postupuje. Je mi 31 let a chtěla bych mít ještě jedno dítě, bohužel se toho moc od lékařů nedozvím tak prosím napište své zkušenosti. S přáním aby pro nás už našly lék Alenka

myositida spí

(Pera 2, 8. 1. 2010 20:33)

tak se nakonec ukázalo, že věci se mají jinak, a že svaly mám v pořádku (EMG vyš.). Je to úžasný pocit. Ovšem všechnu tu neplechu způsobuje borelióza, které se momentálně nemůžu zbavit, tak snad to zůstane bez následků pro systémové onemocnění.

dnes už naposledy :-)

(Kate_Petra 2, 30. 11. 2009 18:50)

dívala jsem se na stránky americké Myositis Association (link výše) a mj. se tam píše o tom, že sami lékaři doporučují holistický (tj. celostní) přístup při léčení - tj. i strava, vhodné cvičení, fyzikální terapie, sluníčko (!!! - důl. je vitamín D) + samozřejmě konvenční medicína - tj. medrol + metotrexát.
A samozřejmě vyhýbat se stresu, to se vždycky aktivuje...


rozdil artróza kyčlí a myozitida

(Kate_Petra 2, 30. 11. 2009 18:41)

pokud byste se dostali do podobné situace - tak tam jsou tyto rozdíly:
1) u artrozy nikdy není ostrá bolest v noze při došlapu.
2) v případě, že se to snažíte "rozcvičit" (jako já:-) a chytne vás prudká bolest do zad - nejedná se o artrozu - u té vždy sestupuje bolest dolů, jak mě informoval ortoped ve čtvrtek.
3) typické jsou taky záškuby svalů, rychlé vyčerpání svalů, takže v podvečer už na tu nohu nešlápnete, když to přeženete, tak cítíte svaly i v klidu.
4) asi 2x po rehabilitaci se mi stalo, že jsem nemohla došlápnout na pravou nohu (a vystřelovala mi bolest do zad - v těch zádech se taky ukázalo, že to jsou zádové svaly - pomohl mi výborný doktor - fyzioterapeut, který přesně lokalizoval ty problémy v páteři a navrhl vhodnou terapii - pomohli mi trakce (visíte za nohu cca 10 minut).
5) docela i při myalgiích (bolestech svalů) pomáhá COXTRAL (dočasně) - já ho teď jím každý druhý den, abych chodila normálně..
Držte mi palce na EMG... už se toho vyšetření ani nebojím, i když poprvé jsem to nesla hodně těžce, ani ne tak co se týče bolesti, jako toho nepříjemného pocitu...ale to je asi individuální.

zase aktivní :-(

(Kate_Petra 2, 30. 11. 2009 18:34)

ahoj holky, jen pro vaši informaci dodávám aktuální průběh nemoci, protože o těchto věcech se málo ví, málo mluví, a bohužel i specialisti - revmatologové tápou.
Takže když to shrnu - diagnozu polymyozitidy mám od února 2005. Nijak mě to nezlobilo, jen v začátku.
Znovu se to "probudilo" letos v únoru, kdy jsem začala kulhat. Nedokázala jsem přesně lokalizovat ty problémy, tak mě revmatoložka poslala na rtg kyčle - byla diagnostikována mírná artroza II. stupně - a tím to pro mou revmatoložku skončilo.
Od té doby jsem střídavě kulhala, někdy jsem nemohla chodit, některé dny chodila s hůlkou, prudká bolest při došlapu.
V září mi byla zjištěna borelioza - což byl zřejmě ten "aktivátor" (+ plicni chlamydie a mykoplazmata).
Nicméně ostré bolesti ve svalech zůstaly i po zaléčení antibiotiky.
Je to přesně tak jak to popisuje Agátka - ostrá bolest ve svalech pravé nohy (myozitida může být pouze lokální), problém šlápnout na pravou nohu do schodů, když si chcete sednout, nebo vstát...
Stejně tak ruce, když zvednu v leže ruce nad hlavu, nemůžu je dát zpět, nemám sílu v rukách.
Jo, a když se snažíte cvičit, tak se nesmíte přemáhat - protože jinak je vám ještě hůř - mě to obvykle potom putuje nahoru do zad.
Teď jsem se konečně dostala k dobrému ortopedovi, který vyloučil tyto potíže z okruhu artrozy a okamžitě mě poslal na EMG - hrozí mi zánikový syndrom u svalů pravé nohy. Revmatoložku jsem na to upozorňovala už v červnu, kdy mi to do zprávy napsala i neuroložka, ale bohužel marně.
Chci tím jen říct, pokud máte tuto nemoc - je to zákeřná potvůrka, která mívá různé projevy a nemusí vás to hned napadnout - vždycky se zeptejte lékaře, jestli to nemůže být ten problém, případně, ať vám to napíše do zprávy, že to vyloučil (máte důkaz pro případné stížnosti).
No, a pak je tu taky vnímání vlastního těla: lokalizovat přesně tu bolest (že to jsou svaly a nikoliv klouby) + umět to popsat lékaři (přeci jen nejsou vševědoucí) - tohle mi taky trvalo, a teď už jsem si to všechno sepsala, abych příště věděla, co to může být a reagovala hned.
"Zdržela" mě ta artroza, kdy jsem uvěřila revmatoložce, že se jedná o artrozu, prdlajs, byla to myozitida. Pro ni to bylo jednodušší, že jo, protože s artrozou se nemusí otravovat.
Takže se držte, i když vám svaly neslouží a ztrácíte stabilitu !!! Ty stavy jsou opravdu někdy šílené. Je potřeba neustále bojovat o své zdraví :-)

Hani

(Síma pro Haničku, 5. 7. 2009 14:32)

Rozhodně je léčba dlouhodobá a měsíc nestačí pro to,abys usuzovala na to,zda zabírá nebo ne. Mě např.(mám lupus)určité léky zabraly až po roce. Ty ale,pokud půjdeš na kontrolu, řekni důrazně doktorovi, že bys chtěla něco ke kortikoidu přidat, protože léčit JEN kortikoidem neni rozumné,vždy platí,o se píše v těxtu:
Kortikosteroidy plus Imunosupresiva (protože se sice dá dvojí lék,ale oba v nižší dávce a tak mají menší nežádoucí učinky).Pokud ti na to doktor nepřistoupí,najdi si raději jiného, takhle se to dělat nemá, jak to máš ty (hlavně dlouhodoběji).Kortikoidy ale nezavrhuj, doufám,že máš léčbu na výstavbu kostí (vit D a vápník) a ochranu žaludeční sliznice (helicid apod.),procti si kapitolu o kortikoidech na Lupusinkách -kapitola Léčba SLE,at jsi pripravena....oni VELMI pomahaji,jen se to s nima musi umet.Pokud bys neco potrebovala, pisni zas, co vim, napisu ti nebo zjistim...papa.Símča

Dotaz

(Hanka, 4. 7. 2009 23:46)

Ahoj, diagnostikovali mi polymyositidu i když biopsie byla negativní. Dostala jsem prednison 60mg, ale nezabírá/beru ho měsíc/. Poraďte, dá se tato nemoc léčit, nebo zastavit? Dík

Dotaz

(Marie Šindlerová, 13. 1. 2009 12:01)

Před čtyřmi léty mi byla dignostikována deratomyositida.Projevila se při nádorovém onemocnění prsu.Byla bych ráda,kdyby se mi ozval někdo se stejným problémem.Email mary.sindlerova@seznam.cz.Děkuji

poděkování

(Kate, 5. 10. 2008 12:41)

Děkuji za nové informace k polymyositě - mám přeryvný syndrom a stránky vás, lupusinek, pravidelně sleduji. Moc děkuji, dozvěděla jsem se spoustu nových věcí.
Zajímaly by mě ty virové souvislosti - měla jsem totiž mononukleózu a pak i chlamydiové infekce a výsledkem bylo systémové onemocnění (ve 24 letech). Setkala jsem se s lidmi, kteří také mají systémové onemocnění a prodělali také nějaké těžké virové onemocnění (borelióza, mononukleoza, chlamydie). Udivuje mě proto, jak nesystematicky a nedůsledně se tato onemocnění léčí a jak je medicína v klidu...