Jdi na obsah Jdi na menu
 


Antimalarika DELAGIL a PLAQUENIL

8. 10. 2007

Antimalarika , pravidla podávání u SLE

(léčí se jimi ale i jiné především revmatické nemoci, třeba RA-revmatoidní arthritida)

Původně byly vyvinuty na léčení malárie, protože ale dobře zneškodnují protilátky a asi tvoří neúčinné imunokomplexy, které nás nepoškozují, byly zvoleny taky na léčbu některých autoimunitních onemocnění.

Indikace - kdy se jejich užívání preferuje:

  • Mírná až střední aktivita onemocnění
  • Muskuloskeletální projevy (artritida) + myositida -zánět kloubů a svalů
  • Serozitida - záněty povrchových blan orgánů, pleuritida, perikarditida
  • Kožní projevy
  • Lehké až středně těžké neuropsychiatrické projevy
  • Celkové projevy - horečka apod.
  • Udržení remise onemocnění (snížení frekvence exacerbací -návratu onemocnění) – dlouhodobě

 

Více a obecně:

Plaguenil je lék /informovala mě moje š. nefroložka/, který by měli mít všichni pacienti s lupusem, protože má uklidnující /imunomodulační/ efekt na naši imunitu, prý výsledek nejnovějšího výzkumu. Používá se jako hlavní lék na zlepšení stavu u kožního lupusu. Nástup ůčinku je ale pomalejší, cca 6-8 týdnů, kdy se projeví plný efekt!!!! a je potřeba být opatrný/á při osluněníí, pacientům s lupusem se nedoporučuje slunění, zakazuje solárium a vysoce důležité je doporučení používat ochranné krémy s uv filtrem!!!. Pokud chcete další info, o slunci je spec. rubrika: https://lupusinky.estranky.cz/clanky/slunce-a-sle/


Plaguenil působí negativně na oči, proto se musí na kontrol zraku co 6 měsíců, určitě ale nezpůsobuje zákal, jen se můžou nějaké jeho metabolity usazovat přímo v bunkách sítnice někdy rohovky, ale to je vratné!!!! a když se vysadí, vše se vrátí do normy. Prý je to i velmi málo časté, kontroly na očním cca po půl roce (nebo roce?) jsou proto nutné, jak kdo to naordinuje.

Takže Plaguenil není nepřítel, spíš relativní přítel a asi nejméně nebezpečný z těch vše léků, které máme "šanci" k našemu léčení brát.Je to nejrozšířenější lék,který se ordinuje na SLE, lupus...kromě kortikoidů :o)
 

Dávkování :     léky se jmenují        Delagil - látka chlorochin

                                                        Plaguenil - látka hydrohychlorochin

Delagil:

http://www.vakciny.net/CIZINA/MAL%C1RIE/Delagil%20clanek.pdf

http://www.doktoronline.cz/leky/index.php?atc=P01&odkaz=98&typ=dLl&nazev=&indik=&p_str=

Plaquenil:

http://cz.sanofi-aventis.com/produkty/plaquenil_pil.pdf

http://www.doktoronline.cz/leky/index.php?atc=&odkaz=54424&typ=dLl&nazev=plaquenil&indik=&p_str=

 

  • Chlorochin (delagil)v dávce 150 mg denně, po nástupu účinku event. ob den
  • Hydroxychlorochin (plaquenil) v dávce 200 – 400 mg denně

 

Monitorování bezpečnosti léčby:

jelikož se léčivo usazuje v některých tkáních očí,je nutné proto dbát na pravidelné kontroly na očním odd., možnost výskytu těchto nežádoucích účinkůje  individuální -prostě u každého člověka jiné...někdo může mít potíže, jiný i při dlouhodobém užívání  nezná problém...

 

 

  • Pravidelné oční kontroly v intervalu 3 – 6 měsíců (vyšetření zraku, očního pozadí, rohovky, event. barvocitu

Co jsem vyčetla dále:

Jsou také velmi vhodné kontroly krevního obrazu - pravidelné

Zmínka o slunci a antimalaricích ...mohly by se vyskytnout po oslunění kožní problémy!!-viz výše, ochranné krémy.....

Proto je radou i v zimě volné části těla mazat krémem s vysokým ochranným faktorem proti slunci, které působí na pokožku, i když je pod mrakem.

Nástup ůčinku /plného/ u léků z této skupiny je 6-8 týdnů!!!...takže je potřeba vydržet a nečekat efekt pár dnů po nasazení.


 

Pro zjištění, které léky jsou nevhodné, když se při jejich užíván chodí na slunce /neznamená toale, že nemsíte třeba k moři, s krémy s vysokým faktorem můžete!!!/ , hledejte tady:

https://lupusinky.estranky.cz/clanky/slunce-a-sle/slunce_slunecni-alergie_motyl-a-sle.html


 

 

Náhledy fotografií ze složky Vlci

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

extrémne potenie

(Helena , 1. 8. 2018 20:36)

Dobrý deň, náhodou som sa dostala na Vašu stránku a moc ma zaujala. Prosím o pomoc, resp. radu ohľadom dlhodobejšieho užívania Plaqenilu, spoločne s Medrolom z dôvodu autoimunitného ochorenia. Celoročne sa nadmerne potím, ale hlavne v letných horúčavách sa to ani vydržať nedá. Potím sa tak, že zo mňa prakticky " leje". Potenie je sprevádzané nevoľnosťou, až mdlobami. Ak musím nevyhnutne niekam ísť a je teplo a navyše slnko, v tvári ostanem úplne červená, až bordová, pričom mi pot steká cícerkom po celom tele, hlavne v hornej časti tela. Domnievam sa, že by to mohli byť vedľajšie účinky uvedených liekov, preto prosím, ak má niekto podobné problémy, ozvite sa mi. Je to fakt do zúfania a lekári mi nevedia pomôcť. Návaly tepla mám aj doma v kľude a zvýrazňujú sa pri najminimálnejšej fyzickej aktivite. Ďakujem, s pozdravom Hela.

Kožní reakce

(Hana, 19. 2. 2017 23:01)

Mám to samé, ale u mě už druhý den po použití na celém obličeji obrovské akné a rudé puchýře. Takové akné jsem neměla ani v pubertě a to jsem na něj hodně trpěla. Je zvláštní že má právě pomáhat proti kožní formě přitom se zdá že je to naopak. Užívala jsem zatím jen menší startovní dávku. Nevím co by se stalo kdybych dostala plnou. Dodávám že na slunce nechodím, nechodím totiž nikam kvůli obrovské únavě..

alergická reakce

(Hanka, 31. 3. 2015 9:17)

Dobrý den, mám, pravda, citlivější pokožku vůči slunci a některým lékům, ale co mi provedl po 11 dnech užívání plaquenil...! Vyrážka všude, červené puchýřky hlavně krk, břicho, svědí a svědí, dva dny jsem skoro nespala. Snad už bude lépe.
Nechci ale nikoho strašit - maminka ho brala několik let a bez problémů. Přeji všem lepší zkušenosti.

Re: alergická reakce

(agata, 15. 5. 2015 23:51)

Při Plaguenilu stejně jak u lupusu se musí kuže krýt oblecenim a oslunění mírnit ochran krémy s vysokým faktorem, víc jak 30 spf, protože lupus se aktivuje sluncem a když bereme ještě Plaguenil, sčítá se další vliv a hrozí i vyrážka!!

kdo bere Plaguenil, musí se ochraňovat kremem s vysokým faktorem!! lékaři toto neříkají, ale je to ZASADNI!!!!

plaquenil

(spoty, 19. 3. 2014 14:52)

Dobrý den, mám dotaz...začala jsem brát plaquenil a za dlouho začne zabírat...děkuji

Re: plaquenil

(Agata, 19. 3. 2014 18:12)

Antimalarika, do kterých Plaguenil patří, začínají plně působit za 6-8 týdnů od nasazení. Proto vytrvejte a chrante si kůži proti slunci, na sluníčku umí dělat flíčky....způsobují vyšší citlivost na slunce. Info o nástupu učinku ddoplním do textu, díky :o)

Re: plaquenil

(plaguenil, 15. 5. 2015 23:49)

zabírá tak po měsící!!!!!

Plaquenil

(Zuzka , 15. 5. 2015 21:06)

Ahoj,máte někdo zkušenost s prujmem pri uzivani PLAQUENILU?Beru ho týden,nevim,zda je šance,ze si zvyknu.

Re: Plaquenil

(agata, 15. 5. 2015 23:48)

ahoj, pokud je průjem prokazatelně po Plaguenilu, počkala bych tyden a uvědomila doktorku, za cca 10 dni by se tělo mělo průzpusobit, pokud ne, doktorka to musí vedet a mela by změnit léčbu.

žaludek a plaguenil

(hanča, 13. 7. 2007 12:46)

Lenko,mam dost velké problémy se žaludkem,ale když mi doktorka psala plaguenil tak mi rovnou napsala APO-OME řekla bych,že je lepší neř helicid ten jsem brala předtím a moc mi nepomá
(také přesunuto...)

Re: žaludek a plaguenil

(terianka, 16. 3. 2013 3:44)

Mam to samé. Začala jsem užívat Plaquenil asi tak před týdnem. Po 3 dnech me začal bolet žaludek jako už leta nebolel. Mam chronickou gastritidu a když propukne, tak je to hruza.
Bohužel mi ted bolest opet zacina. Beru 2 x denně helicid 20 mg a věřím, že to díky němu zvládam.
Chce to pořádné léky na žaludek. Někdy si musim vzit Degan a nejao obyc zaludeční kapky s pelyňkem - ty zabírají senzačne!
Take doporučuji Pancreolan a nebo opět kapky Iberogast. Kapičky většinou zabíraj nejvíc. Jsou koncentrované a dobře se vstřebávají.
Doktor, nebo i lékárník by to měli vědět. Žaludek zažívá muka - chudák - a my s ním :'(

Plaquenil a moře

(Hanča, 5. 4. 2007 17:18)

Chci se zeptat jestli nemátate některá zkušenost s tím že berete plaquenil a chcete jet k moři?Lékařka my řekla že pokud bych někam jela musím tento lék měsíc před odjezdem vysadit . Mužete mi napsat jaké jsou vaše zkušenosti?

Re: Plaquenil a moře

(Michaela, 27. 4. 2011 11:52)

Dobrý den, užívá plaquenil už třetím rokem a u moře jsem ještě nebyla, lékaři mi to taktéž zakázali, proto bych raději dala na doporučení lékaře a přestala jej před odejzdem užívat.

Re: Plaquenil a moře

(Květa, 20. 10. 2011 12:16)

Ahoj,dcera užívá plaquenil,medrol a injekčně metotrexát.K moři jezdíme každý rok,docentka nás neodrazovala spíš doporučila moře.Ale museli jsme dceru mazat speciálním krémem,nesměla na přímé slunce a musela mít zakryty části těla když vylezla z moře+klobouk.Vždycky si to užije a je jí fajn.

Re: Re: Plaquenil a moře

(Lucka, 23. 5. 2012 17:17)

Asi před rokem jsem byla u moře a brala jsem Plaquenil cca 2 roky. O tom, že nemohu na slunce jsem nevěděla. Po dvou dnech na slunci jsem dostala takovou vyrážku, že jsem měla další dva dny úplně pokažené. Proto doporučuji brát Plaquenil, ale být pěkně ve stínu. Pak máte krásnou dovolenou :-)

Re: Plaquenil a moře

(Krupička Ladislav, 30. 12. 2012 21:06)

Dobrý den,užívám PLAQUENIL 4 roky na LUPUS 2 krát denně 200mg.Letos jsem byl na dovolené vTurecku,nepřerušil jsem léčbu,bral jsem ho i 12 dní u moře.při teplotách 35 st.Většinou jsem nepoužíval.ani ochranný krém,nebo jen málo.Neměl jsem žádný problém,přijel jsem krásně opálený. Zravím.

Plaquenil a těhotenství

(Barbora, 5. 5. 2007 15:07)

Ahoj, chtěla bych se vás zeptat, jestli někdo nevíte něco o užívání Plaquenilu v těhotenství. Plánujeme s přítelem mimčo. Plaquenil beru 1 x denně.Můj revmatolog říká, že je to v pořádku, ale mě se to nezdá. Nevím, jestli je dobré ho brát i v případném těhotenství. Prosím poraďte. Díky!

Re: Plaquenil a těhotenství

(Eva, 8. 3. 2011 20:50)

dobrý den, reaguji na váš dotaz ohledne Plaqenilu v těhotenství.Já když jsem otěhotněla,tak mi ho lékařka ihned odebrala.Prý to ale zas tak nevadí,ale jak říkám, mě ho ihned vysadila.

Re: Re: Plaquenil a těhotenství

(michaela, 27. 4. 2011 11:56)

Když se podívate do příbalového leták. Je tam napsáno, že v těhotenství a v době kojení se plaquenil nesmí užívat s vyjímkou prevence malárie a to jen, když lékař rozhodne, zda léčebný přínos pro matku převyšuje riziko pro plod :o)

dik za radu

(Lenka S, 13. 7. 2007 12:48)

Hanco, dik moc za radu, hned se na to doktorky zeptam. Ja jsem ten Helicid vlastne dostala kvuli Warfarinu a slabemu zanetu zaludku. Zadnou zmenu jsem nepoznala. Od doby, co mam ten Plaquenil je to ale hruza, at snim cokoliv. Hned se pani doktorky na to APO-OME zeptam.Pekny den.
(presunuto...)