Náhražky masa
1.Sojové maso
sojové kostky a granulát se už v našich obchodech dost rozšířily, ale málokdo je umí upravit tak, aby chutnaly všem a nebylo to moc k poznání, že jde o soju...Dá to práci a trochu cviku, ale jde to.
Můj neoblíbenější recept:
SOJOVÉ KOSTKY NA INDICKÝ ZPŮSOB.
Dietní. POSTUP PŘÍPRAVY: Sojové kostky přelijeme vařícím bujónem z masoxu, 2 1/2 dl vody, přidáme lžičku pepře a trochu sojové omáčky. Necháme odležet. Scezené sojové kostky zaprášené moukou opečeme na oleji dočervena, osolíme, přidáme cibuli nakrájenou na kolečka a burské oříšky, osmahneme, podlijeme nálevem ze sojových kostek, dochutíme zázvorem a dusíme asi 20 minut. Pak přidáme rajčata nakrájená na dílky a oprané rozinky a ještě krátce podusíme. Příloha: rýže
INGREDIENCE: 100 g sojových kostek, 20 g masoxu, sojová omáčka, 100 g oleje, 200 g cibule, 400 g rajčat, 50 g rozinek, 50 g burských oříšků, 20 g hladké mouky, zázvor, pepř, sůl.
Kdo máte odvahu a chut,tady jsou dobre recepty na úpravu:
http://www.soja.cz/html/recepty.html
http://www.labuznik.com/rec_cats.php?ParentID=187
2.Klaso
Klaso je výrobek, jehož základní surovinou je obilná bílkovina.
Neobsahuje cholesterol, má velmi nízký obsah tuků a navíc obsahuje vlákninu.
Produkty z klasa jsou velmi vhodné pro diabetiky, sportovce, pro lidi s kardiovaskulárním onemocněním či vysokým krevním tlakem.
3.Seitan
Seitan je rostlinná bílkovina z pšeničné mouky. Připravuje se vymytím škrobu, který se vaří ve vodě s mořskými řasami, zeleninou, kořením a sójovou omáčkou. Obsahuje bílkoviny, vitamíny i minerály.
Tady najdete celou škálu zdravých výrobků: včetně seitanu :
http://www.sunfood.cz/vyrobky.phtml
http://www.victorie.cz/magazin/zdrava-vyziva/nahrazky-masa--seitan-.aspx
4.Robi maso to mám vyzkoušeno!!!!
Robi maso obsahuje pšeničnou a rýžovou bílkovinu, obilné klíčky, vodu, červenou řepu a sůl.
Maso nahrazuje ve všech klasických pokrmech, které z něj připravujeme. Upravuje se stejným způsobem jako klasické maso, akorát doba přípravy je mnohem kratší.
Díky svému složení slouží k prevenci onemocnění srdce a cév.
Existují:
- plátky
- nudličky
- polotovar na sekanou -vyrobila jsem tak zdatně sekanou, že ani masožravci nepoznali,že je to z 95 procent robi maso...chce to hodně česneku a kořeníčka a potom aspon 24 hodin odležet a mnamka je na světě.
5.Tempeh ????
Tradiční indonéské jídlo, sýr proroslý bílou plísní. Jsou to sojové boby,které jsou fermentovány v plackách do zakouřené až oříškové chutě. Tempeh může být marinován a smažen. Přidává se do polévek, špaget a hlavních chodů.Někde jsem zachytila,že Tempeh je něco jako sojový hermelín.
TEMPEH je potravina s významným přínosem pro zdraví člověka, která pomáhá při prevenci i léčbě mnoha nemocí:
anémie, nedostatek vitaminu B12
střevní onemocnění
osteoporóza
nádorová onemocnění
arterioskleróza a její komplikace atd…
O této zajímavé potravině (vč.receptu )najdete info TADY:
http://www.dia-potraviny.cz/tempeh.html
http://black-marmelade.blog.cz/0705/tempeh-sojovy-hermelin
6.Šmakoun ...panebože co to asi je???
Především chutná, dobrá ... a přitom zdravá alternativa masa ! Šmakoun vzniká vařením vaječného bílku
neobsahuje tuk, cukr, cholesterol, lepek, gluten.Energetická hodnota jen 210 kJ/100g
a hlavně ...... jídla se Šmakounem připravená jsou chutná a kvalitní !
Přesvěčte se sami - zde najdete řadu receptů a námětů, jak se Šmakounem v kuchyni pracovat !
Budete žasnout, my to měli včera k večeři a vonělo to a chutnalo.Chystam se udělat řízeček......
Náhledy fotografií ze složky Vlci
Komentáře
Přehled komentářů
Díky za tipy,něco jsem vůbec neznala a ze sójového masa z kostek děláme třeba guláš,z granulátu karbanátky nebo sekanou...
Agátko
(Jarka Rad., 16. 10. 2007 14:03)