Jdi na obsah Jdi na menu
 


Cukr bílý jed

11. 10. 2007

 

Obrazek

Celkové zdraví dnešní populace se neustále zvyšuje. Jsme unavenější, trápí nás potíže, jejichž příčinu se marně snažíme odhalit. Odpovědí může být bílé zlo jménem cukr.

Proč cukr škodí?

Při nadměrném užívání cukru se mění střevní prostředí na kyselé. Kyseliny pak odbourávají z těla důležité vitamíny a minerální látky. Cukr odbourává hlavně vápník z kostí, proto mají lidé s vysokým příjmem cukru dispozice k onemocnění vznikající z nedostatku vápníku (osteoporóza, kazivost zubů apod.). V kyselém prostředí se pak ničí dobré bakterie, které nás chrání a rozmnožují se bakterie cizí, jež mohou být příčinou mnoha dalších onemocnění.

Nadbytek cukru v těle a jeho důsledky

Jakmile začne docházet ke kvašení cukru ve střevech, enzymy slinivky břišní postupně slábnou. Tím dochází k neúplnému trávení potravy a k ještě většímu rozmnožování jedovatých látek a mikroorganismů. Výsledkem jsou nejen mnohé nemoci, ale i nervozita, únava a celková slabost.

Cukr - potrava pro kvasinky

Protože cukrem se živí kvasinky Candida albicans, způsobuje vyšší příjem cukru také vznik kvasinkového onemocnění. Kvasinky způsobují poruchy nervového systému, bolesti hlavy, menstruační potíže, kvasinkové onemocnění genitálií, zažívací potíže, problémy s močovým měchýřem, pocity slabosti, deprese a v nejhorších případech dokonce i neplodnost.

Kolik cukru jíte?Obrazek

Aniž bychom si to uvědomovali, přijímáme více cukru než potřebujeme. I když třeba nesladíte, je třeba si uvědomit, že cukr se ukrývá také v sirupu, sladkém pečivu, limonádách. Pokud trpíte častou únavou, závratěmi, máte poruchy zažívání, trpíte kvasinkovými onemocněními, častou migrénou nebo depresemi, příčinou může být právě vysoká hladina cukru. Cukr můžete z části nahradit umělými sladidly nebo sladit alternativně - v přírodě je sladidel taky dost.....

Závislost na cukru – craving

Vysoká konzumace cukru vede paradoxně ke snížené hladině cukru v krvi (organismus se snaží cukr rychle spotřebovat), což vede k opětovné chuti na sladké. Vzniká tak začarovaný kruh, který má dnes dokonce svůj název – craving . Závislost na cukru lze přirovnat k závislosti na jakékoliv jiné droze.

Čím nahradit cukr aneb zpátky ke zdravé výživě

Přirozený cukr je obsažen ve většině potravin: ovoce, zelenina, pečivo, těstoviny, brambory. Pokud však pociťujete zvlýšenou chuť na sladké, sáhněte po sušeném ovoci. Rafinovaný cukr lze nahradit medem, ovocným cukrem nebo nečištěným třtinovým cukrem. Chuť na sladké zvyšuje nedostatek zinku, proto doplňte jídelníček o stravu bohatou na zinek.

Alternativní náhražky cukru -přírodní sladidla-najdete ZDE:

/clanky/vyziva-u-lupusu/prirodni-sladidla

 

.....mě nejvíc zaujala rostlina stevia...asi si ji seženu abudu ji pěstovat.

 

Náhledy fotografií ze složky Motýli

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář