Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pupečníková krev /u porodu/ a SLE.

5. 6. 2009

Základní zamyšlení mezi darováním a uložením pupečníkové krve najdete ZDE

 

 http://www.marianne.cz/clanek/90/pupecnikova_krev_schovat_si_pro_sebe_nebo_darovat.html

http://www.9mesicu.cz/kmenove-bunky-z-pupecnikove-krve-na-co-se-ptate-nejcasteji

 

Obrazek


 

 

...a tak jsem se zamýšlela nad tím, zda žena se známkami autoimunity by mohla při porodu darovat pupečníkovou krev?


 

 

Položila jsem dotaz do internetové poradny a přišla mi tato odpověd:

 


 

 

 Dobrý den,

jakékoli
autoimunitní onemocnění je bohužel kontraindikací k dárcovství, i přestože 
byste byla v plné v remisi.

Děkujeme za Váš zájem
za BPK ČR Dr Rahmatová

Dotaz byl položen ze stránek - Banka pupečníkové krve,


 

 

 

K čemu je pupečníková krev a jak se dává nebo uchovává?


Obrazek

 

Více info na :

www.bpk.cz

 

 

 

 

Otázkou ale je, kdybyste chtěla uložit svému dítěti (nebo sobě? - možnosti kmenových buněk a transplantací kostní dřeně v budoucnu se jistě změní) pupečníkovou krev - to nejspíše možné je....

- chci to také zjistit!


 

Podmínky a jisté vstupní informace naleznete ZDE:

/ v čechách uchovávají za úplatu kmenové buňky z pupečníkové krve firmy nebo tkáň.banky/

1.

http://www.archivbunek.cz/

2.

http://www.cordbloodcenter.com/cz/

 

3.

Tkáň.banka nemocnice Brno

http://www.fnbrno.cz/article.asp?nArticleID=1946&nLanguageID=1

 

 

1. firma Cordcenter:

citace:

 

Obrazek

 

 

Dovolte mi se však krátce zastavit u Vámi zmiňovaného SLE, které patří do skupinu autoimunitních onemocnění, u nichž je právě využití autologních (= vlastních) kmenových buněk velmi reálné. Experimentálně již byly v zahraničí využity autologní krvetvorné kmenové buňky, které jsou hlavní složkou kmenových buněk z pupečníkové krve, například u revmatoidní artritídy, sklerózy multiplex nebo u cukrovky 1.typu (lidé závislí na injekčním podávání inzulínu, velmi často jsou pacienty malé děti). Dovoluji si Vám zaslat link například na docenta dr. Burta z Northwestern University Chicago, který se účastní studií pro využití autologních krvetvorných kmenových buněk právě u autoimunitních chorob, včetně SLE. http://www.medicine.northwestern.edu/scripts/bio.pl?pid=113


 

 

V abstraktu zprávy Doc.Burta a kolektivu z 02/2006 se uvádí, že se využilo léčby vlastními krvetvornými kmenovými buňkami v tzv. nemyeloablativním režimu u 50 pacientů v období od 04/1997 – 01/2005. Manifestace SLE může být u většiny pacientů zlepšena po léčbě, která potlačuje jejich imunitní systém s následnou transplantací autologních krvetvorných kmenových buněk. Výsledky ukazují zlepšení projevu choroby, zvýšení serologických markerů a buďto stabilizaci nebo přímo obrat/zlepšení orgánových disfunkcí. Tyto údaje však jsou zatím pouze předběžné, nakolik studie nebyla randominizována (podrobněji viz http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16449618?dopt=Abstract )


 

 

Obrazek

Co se týče Vámi položeného dotazu si dovoluji odpovědět níže:

 

 

Lze uložit kmenové buňky z pupečníkové krve jen pro účely dítěte nebo je možné v budoucnu ho využít i event. pro svou léčbu (léčbu matky)?? ...Jak je to dnes?  A jaké jsou výhledy do budoucna?

 

Předně – pupečníková krev může být „uložena“ de fakto ve dvojím režimu. Před samotným odběrem je nutné se dopředu rozhodnout pro jednu z variant.

 

Prvním je DÁRCOVSKÝ režim, kdy matka před porodem souhlasí s bezplatným odběrem pupečníkové krve, která se odebere a vyšetří. Je-li kvalitativně a kvantitativně odběr dobrý, krev se zpracuje do transplantátu a připraví se tzv. typizace, která určí, jaké tkáňové znaky pupečníková krev nese a kdo (jaký příjemce) ji z toho hlediska může při shodně kompatibility využít. Vše o dárcovství pupečníkové krve na www.bpk.cz .

  

Obrazek

Druhým režimem je možnost PRIVÁTNÍHO UCHOVÁNÍ pupečníkové krve, kdy rodiče rozhodnou za nově narozené děťátko o odběru pupečníkové krve pro jeho budoucí možné využití. Dnes se především jedná o více než 50 různých hematologických, onkologických, metabolických či autoimunitních onemocnění, kde se pupečníková krev využívá jako rovnocenná náhrada nemocné nebo nefunkční kostní dřeně. Transplantát z pupečníkové krve je uschováván pro potřeby dítěte eventuelně jeho nejbližších příbuzných, v případě potřeby a shody tkáňových znaků. Zde je potřeba říci, že dopředu se typizace (na rozdíl od dárcovského transplantátu) nedělá, protože se předpokládá především vlastní, tzv. autologní využití. Pravděpodobnost shody s přímým sourozencem je velmi vysoká, a to v poměru 1:4 nebo také, chcete-li 25%. V souvislosti s možným využitím rodiče, je tato shoda extrémně nízká, v dostupné literatuře se uvádí až 1:5000. Jinými slovy lze také říci, že odběr pupečníkové krve v souvislosti s možným autologním využitím u Vašeho dítěte doporučujeme, avšak využití alogenní/dárcovské (byť je dárcem syn/dcera) je velmi nepravděpodobné. Vše o pupečníkové krvi, jejím využití či možnostech odběru v ČR se dozvíte na www.cordbloodcenter.cz nebo na bezplatné infolince 800 900 138.


 

Děkujeme za Váš dotaz i zájem o problematiku odběrů pupečníkové krve! Zcela na místě je dnes v popředí medicíny 21.století zájem o výzkum a možné využití kmenových buněk. Před námi se otevírají nové lékařské obory jako je regenerativní medicína nebo tkáňové inženýrství, které mohou posunout možnosti léčby pacienta zcela mimo rámec dosavadních možností. Vědecko-výzkumné týmy z celého světa (a výjimkou není ani ČR) se dnes soustřeďují na experimentální využití různých typů kmenových buněk, například i z pupečníkové krve, které nabízí světlo naděje pacientům s dosud neléčitelnými onemocněními. Přesto bych však ráda varovala před přehnanou euforií a úvahami, že kmenové buňky jsou všelék. Bohužel nejsou a jak se ukazuje, zřejmě je nebude možné využít u každého pacienta a u každého typu či stádia onemocnění.

Vzhledem k tomu, že první výsledné experimentální studie s použitím autologních krvetvorných kmenových buněk byly velmi slibné, dá se očekávat, že by se mohlo v terapii autoimunitních onemocnění jít právě touto cestou. Avšak odpověď na otázku jednoznačného využití této metody u SLE i jiných systémových onemocněních přinese až budoucnost.

 

004575_t.jpg

 


 

Odpovědi od firem, které pupečníkovou krev skladují:

..ještě čekám na odpovědi....

 


 

Obrazek

 

Obrazek

 

Náhledy fotografií ze složky Medvídek