Jdi na obsah Jdi na menu
 


Píchání nízkomolekulárního heparinu pod kůži

17. 4. 2009

Jména preparátů:

  • Clexan
  • Fragmin
  • Clivarin
  • Fraxiparin
  • Zibor (nejnovější na trhu) 


....a možná ještě jiné, přidám, až je vyzkoumám....


Hepariny jsou přirozené glykozaminoglykany a jsou podávány jednak v podobě nefrakcionovaných (obyčejný heparin, podává se pouze v nemocnici v infusi) a jednak nízkomolekulárních preparátů - speciálně upravených, které mají malou molekulu a dobře se stanovuje a hlídá jejich hladina v krvi, proto se mohou podávat pro léčení i doma (jejich obrovská výhoda ) a chodíte jen na kontroly, jak lék funguje (stanovení hladin anti Xa).


Výhody nízkomolekulárních heparinů

farmakologická charakteristika klinická výhoda
snížená vazba na bílkoviny dobrá biologická dostupnost předvídatelná odpověď na dávku rezistence nepozorována
předpověditelná reakce na dávku dávkování dle tělesné hmotnosti monitorace není nutná
delší plazmatický poločas dávkování 1-2x denně
malá molekulová hmotnost dobrá absorpce po s.c. aplikaci
menší negativní vliv na trombocyty snížené riziko vzniku trombocytopenie a krvácení či rozsáhlých trombóz


Kdy se podávají!?

K indikacím patří akutní žilní trombóza, příp. plicní embolizace, opakování žilní trombózy, resp. plicní embolizace, prevence trombózy, ztráty plodu u nemocných s pozitivitou fosfolipid-dependentních protilátek, antifosfolipidový syndrom (jiné označení pro kardiolipinový syndrom), různé poruchy srážlivosti /třeba během operace a po ní/.

Právě zde se dosahuje díky účinným diagnostickým a terapeutickým opatřením značného pokroku především halvně při v řešení opakovaných ztrát plodů (opakované potraty).
Také se potom používají jako prevence a léčba trombotických komplikací matky z jiných příčin, které se mohou vyskytnout v těhotenství nebo po porodu .

V těhotenství je totiž silně zvýšená pohotovost ke srážení krve.....


K  vedlejším účinkům nízkomolekul. heparinů patří:

  • krvácení,
  • heparinem indukovaná trombocytopenie /málo destiček v krvi/ s nebo bez trombózy
  • osteoporoza
  • a alergie.

Komplikace a než.účinky jsou ale málo časté, spíše raritní.


 

 

Obrazek


Dosavadní zkušenosti svědčí pro to, že podávání nízkomolekulárních heparinů představuje bezpečnou a pacientkami velmi dobře tolerovanou léčbu, jak z hlediska účinnosti, tak i bezpečnosti a výskytu vedlejších účinků.


Souhrn info o této problematice všeobecně pro zvídavé:

https://www.zdravcentra.cz/cps/rde/xchg/zc/xsl/81_6733.html

https://www.zdravcentra.cz/cps/rde/xbcr/zc/07-08_2005.pdf


další info:

 http://209.85.129.132/search?q=cache:TZ4lQjywyUMJ:www.zdravcentra.cz/cps/rde/xbcr/zc/933.pdf+aplikace+n%C3%ADzkomolekul%C3%A1rn%C3%ADho+heparinu+t%C4%9Bhotn&cd=8&hl=cs&ct=clnk&gl=cz&lr=lang_en|lang_cs|lang_sk


http://209.85.129.132/search?q=cache:Dp8c8Xip8bsJ:www.zdravcentra.cz/cps/rde/xbcr/zc/INT2005_09_04.pdf+n%C3%ADzkomolekul%C3%A1rn%C3%AD+heparin&cd=1&hl=cs&ct=clnk&gl=cz&lr=lang_cs|lang_sk


ObrazekPorod a císařský řez u těhotných s antikoagulační terapií.

Pokud žena cítí, že se blíží porod, mělo by se přestat s injekcí heparinů až do vyšetření porodníkem (ovšem po poradě s lékařem,který hepariny předepsal).

Pokud je plánovaná indukce porodu (vyvolání), má se dávka antikoagulacií snížit na profylaktickou (preventivní) dávku v den před porodem a další terapeutická dávka se podá až po porodu.

Před císařským řezem dostane žena profylaktickou dávku LMWH (nízkomolekulární hepariny)den před operací.  Ranní dávka v den operace se vynechá. Pokud se užije regionální anestezie, dostane operantka profylaktickou dávku 3 hodiny po operaci a po vytažení katétru. Léčebnou dávku dostane operantka až večer.  Nebezpečí vzniku hematomu (krvácení do kůže)je asi 2 %. Doporučuje se zavedení drénu do rány a sutura (sešití) spíše jednotlivými stehy.


Moje poznámky ohledně MISTA aplikace nízkomolekulárního heparinu:

Vím, že někteří lékaři říkají, že i v těhotenství lze aplikovat heparin kamkoli - jejich hrůzostrašné lokality /podbříšek, kolem pupíku, stehno/ mě teda nijak nenadchly, hlavně pro pokročilejší těhotenství a naopak mě dost děsily...když přišla sestra v nemocnici a s rozběhem skoro ode dveří mi vrazila injekci do podbříšku -uaaaa, sice dítku bylo JEN 12 týdnů a děloha ještě nebyla moc zvětšená...docela se mi udělalo mdlo... děloha byla přesně v té lokalitě, i když hlouběji, ale nebylo mi z toho moc dobře...teda na těle a ještě víc na duši....


Proto když jsem začala při druhém těhotenství chodit na hematologii, poradili mi, že mám od začátku aplikovat injekci na boku břicha - takový ten lampas na obou bocích (od podpaždí až dolu) - dost se mi ulevilo. Je fakt, že tam každá z nás nějaké špíčky má, uděláte kožní řasu a injekce krásně zajede a ještě na ni dobře vidíte...teda já se koukala vždy do velkého zrcadla, abych odhadla, kde mám cévu (byla jsem protkaná cévami jako chobotnice a jednou jsem se trefila přímo do ní. Tu modřinu přes půl břicha si nepřejte vidět...pak jsem to ale celé natrenovala a byla pohoda....)


Tak doufám, že jsem někomu svým postřehem a předanými informacemi ohledně nejlepšího místa na vpich trochu ulevila a ulehčila život...

 

Náhledy fotografií ze složky Medvídek

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Clexane

(Lenka, 25. 11. 2010 20:16)

Mě to zase sestra učila na 45 stupnů, a do břicha, nekdy jsem měla hodně modřiny, když jsem byla v nemocnici, tak mi ho sestra píchůa do ramene, doktor říkal, že to musí bejt hlavně pod kůži.Ted si ho aplikukju do toho boku a to je nejlepší...

Aplikace LMWH např. Fraxiparine

(Lucka, 22. 1. 2010 9:29)

Hezký den, všude čtu k tomutu tématu různé někdy i hrůzné zážitky s aplikací injekcí v těhotenství. Mám k tomu pouze toto. Aplikace se provádí v těhotenství do nohou né do břicha to mi bylo řečeno a ukázano sestřičkou na hematologii a vpich má být při 90 st a celou dobu držet kožní řasu. Sama nejsem moc silná, ale po aplikaci zůstane malý hematom v místě vpichu, ale max. 3mm velký. Né žádné modřiny a zatvrdliny. Toto je způsobeno špatnou aplikaci, nastávající maminky by se měli znovu poradit na hematologii u sestřiček. Já sama už kvůli tomu jednu hematologii změnila a udělala jsem dobře. Toto mi vše bylo vysvětleno na současném oddělení kam docházím. Jinak se má sledovat červeno-ružový vystouplý pupínek svědící po vpichu a to by znamelo alergii na danný přípravek. To se musí taktéž hlásit a udělá se změna za jiný. Tak snad to pro informaci stačí. Přeji všem úspěšné zvládnutí těhotenství bez komplikací, zdravé miminko. Hezký den Lucka