Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tajemství 12

Tajemství # 12: Pravidelně dbejte na správnou hladinu vitaminu D a to po zbytek svého života.

Nedostatek vitaminu D může způsobit aktivaci nemoci Lupus. Pacienti s vážnější chorobou obvykle mají nedostatek vitamínu D, lze si nechat změřit její hladinu jednoduchým laboratorním vyšetřením. Požádejte svého lékaře. Pokud nebude svolný /vyšetření není zrovna levné/, dodávejte aspon do těla vitamín ze stravy.

Opalování u Lupusu není dobrý nápad /osluněním se sice přeměnuje nějaký prekursor vitamínu D v kůži na aktivní vitamín D/, ale slunění není u SLE vhodné, bohužel....může aktivovat nemoc :o( 

 

 .

Proč? Osluněním totiž mění povrch kůže /ani se nemusí "spálit", bunky rychleji odumírají a imunitní systém je prý vyhodnotí jako cizorodé a aktivuje se a jde proti nim /on si myslí,že na pomoc :o)/. Může se tato aktivace přenést do celého těla a zhoršit stav nemoci jako celku.

slunce.jpg

 

Slunce a lupus prostě nejsou kamarádi, víc info hledejte tady:

Více info tady:

https://lupusinky.estranky.cz/clanky/slunce-a-sle/

 

Této problematice se bud věnovat někdy v dalším tajemství,slibuji.


 

Vitamin D je nezbytný pro správné fungování imunitního systému.

 

Když je nízká hladina D vitamínu, nedostatek lze snadno odstranit: konzumací rybího tuku nebo ryb, zejména tučných mořských (makrela, sardinka, sleď, losos, tuňák aj.). Případně užíváním léků nebo potravinových doplňků, které vitamín D obsahují. Určité množství ho najdeme rovněž v mléku, mléčných výrobcích a ve vajíčkách.

 

Pilotní studie potvrdila pozitivní efekt vitaminu D na imunitu pacientů

 

K dlouhé řadě prací, které v poslední době dokazují mnohostranný pozitivní efekt vitaminu D, se připojila také studie týmu vedeného Nathalií Costedoat-Chalumeauovou z Centre Hospitalier Universitaire Pitié-Salpétriére.

Lékaři podávali vitamin D  20 pacientům s nesystémovým lupus erythematodes (SLE), u kterých byly indikovány snížené hladiny vitaminu D v krvi.

Pacienti půlroční podávání vitaminu D velmi dobře tolerovali. Nedocházelo u nich k recidivám SLE.  Autoři studie tak konstatují, že podávání vitaminu D má na imunitní systém pacientů se SLE pozitivní efekt.

Sami však dodávají, že tato pilotní studie byla provedena na poměrně malém počtu pacientů, a bude ji proto potřebné ověřit na početnější populaci pacientů se SLE.

 


Je to prostě poměrně bezpečný způsob, jak přispět k doplnění léčby lupusu.

Ještě na závěr rady:
-Zeptejte se svého lékaře a poproste, aby vám hladin vitamínu D kontrolovat
-Pokud hladina pod normou, požádejte o jeho dodávání
-Dbejte na doplnování D vitamínu stravou - zařadte více těchto surovin:  rybího tuku  nebo ryb, zejména tučných mořských (makrela, sardinka, sleď, losos, tuňák aj.). Případně užíváním léků nebo potravinových doplňků, které vitamín D obsahují. Určité množství je v mléku, mléčných výrobcích a ve vajíčkách.
-Používejte krém s ochranným faktorem jako důležitou součástí léčby. Slunce není náš kamarád a právě slucem se aktivuje vitamín D v naší kůži, proto jej musíme dostávat do těla o to více, protože nám nemůže pomáhat slunce.

Pokud máte nadváhu, máte tmavou pleť nebo střevní problémy, může to vyžadovat vyšší dávky vitaminu D.

To je volný překlad informací zpracované o MUDr. Donald Thomas a mají pouze charakter informatívní.

Zde je jeho webinar: http://www.mollysfund.org/2014/05/lupus-secrets-lupus-information/?utm_content=bufferb8512&utm_medium=social&utm_source=facebook.com&utm_campaign=buffer#3

 

Děkuji slovenským stránkám o SLE: http://www.klubmotylik.sk/

 

Pro zájemce celkem přehledný článek o významu vitam D v našich tělech: http://www.novinky.cz/zena/zdravi/242580-svetem-hybe-rozruch-kolem-vitaminu-d.html

 

Jaru zdar a opatrně se sluníčkem!!!!!!!

 

Doporučuji na ksichtík tento krém, 5O plus: http://www.lekarna.cz/bioderma-photoderm-max-bio-creme-spf-50-40ml/

 

Náhledy fotografií ze složky Medvídek