Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ženšen

24. 3. 2008

Žen-šen pravý, Panax ginseng C. A. Meyer.

 

Název: Žen-šen pravý, Panax ginseng C. A. Meyer.

Čeleď: Araliaceae, aralkovité (celkem více než 800 rostlin)

Synonyma: všehoj žen-šenový, všehoj lékařský, všehoj asijský

Lidový název: Kořen života, div přírody, božská tráva, dar bohů, duch země, sto sil

Původ a rozšíření

Ženšen pravý je pravděpodobně nejproslulejší exotickou léčivkou vůbec. 

Využívá se kořen rostliny, který je velmi žádaný a rovněž velmi drahý. V překladu žen-šen znamená  "síla země v podobě člověka". Tvar kořene totiž připomíná lidské tělo. Jsou mu přisuzovány téměř magické vlastnosti.

Rozdíl mezi červeným a bílým žen-šenem

Jedná se o tutéž rostlinu. Barevný rozdíl je vyvolán způsobem zpracování po sklizni, kdy je barva kořene bělavá. Bílý žen-šen (pak-sam) si bílé zbarvení ponechává. Zpracování po sklizni sestává z čištění a konzervace při nízkých teplotách nebo pomocí oxidu siřičitého. Bílý žen-šen by měl být alespoň desetiletý. Červený žen-šen (chong-sam) je považován za kvalitnější. Při zpracování se kořeny před sušením ošetřují horkou párou. Během tohoto procesu dochází k chemické reakci, jejímž výsledkem je červenohnědý odstín. Červený žen-šen by měl být alespoň pětiletý.

Botanická charakteristika

Stínomilná bylina vysoká 30-70 cm. Dobře roste v lehkých půdách pod listnatými, jehličnatými stromy, nesnáší přímé slunce ani přemokření, je velmi náchylná k houbovým onemocněním. Má vytrvalý, nažloutlý, dužnatý kořen, který dosahuje velmi vysokého věku (více než 100 let). Byly však nalezeny exempláře starší více než 300 let. Hlavní kořen se rozvětvuje na slabší, postranní kořeny. Rozměry kořene jsou určovány podmínkami existence a stářím rostliny. Mnohaleté exempláře dosahují délky 70 a více cm a šířky až 5 cm. Kořenový krček je místem, kde se zakládá na vrcholový pupen. Na krčku každý rok zůstávají jizvy po zaschlé lodyze, jejichž počet přibližně odpovídá stáří rostliny. Nadzemní část rostliny tvoří jediná lodyha ukončená růžicí 3-4 dlouze řapíkatých, většinou pětičetných listů. Květy jsou drobné, zelenavé. Jsou sestaveny v okolíku. Plodem jsou jasně červené drobné bobule s 2-3 semeny. Semena jsou nepravidelně okrouhlá, plochá, tvrdá, světle růžová.

Chemické složení

Obsahuje více než 200 aktivních komponent. 

Hlavními nositeli účinkou jsou tzv. ginsenosidy (steroidní glykosidy). Uveďme např. panaxozid (A až F), panaxin, kyselina panaxová, panakvillon, panacen, ginzenin a další.

Nově byly objeveny látky podobné ženským pohlavním hormonům

Významné jsou rovněž obsažené vitaminy (např. vitamin C, B1, B2, D), minerály a stopové prvky (hořčík, železo, mangan, zinek, germanium, stříbro, vanad, měď), silice, slizy, pryskyřice a další složky.

Využití

Žen-šen má v praxi velmi široké využití. V tradiční čínské medicíně je využíván téměř na všechny choroby, zejména je indikován při slabosti, nespavosti, závratích a chudokrevnosti. Žen-šen má blahodárný vliv na celý lidský organizmus.

Svým účinkem se řadí mezi adaptogeny. Zvyšuje přizpůsobivost (odolnost) organizmu na stres.

Působí stimulačně na nervovou soustavu, doporučuje se při fyzické či psychické únavě, vyčerpanosti organizmu, snížené práceschopnosti a pro urychlení rekonvalescence po těžkých chorobách. Významné je rovněž to, že zvyšuje imunitu organizmu

Žen-šen se doporučuje při cukrovce pro schopnosti snižovat hladinu cukru v krvi a zvyšovat tvorbu glykogenu - zásobního cukru, dále u osob se srdečně-cévními chorobami (snižuje hladinu cholesterolu, upravuje kolísavý krevní tlak), při snížené funkci pohlavních žláz (impotence), při některých psychických a nervových chorobách (neurózy, neurastenie) a při chorobách trávicího traktu (zvyšuje chuť k jídlu, upravuje činnost žláz s vnitřní sekrecí, normalizuje funkci jater).

Je obecně považován za vynikající geriatrikum (hojně se využívá u starších osob) pro zlepšení mozkových funkcí (zlepšuje paměť, oddaluje nástup únavy) a k prevenci Alzheimerovy choroby a jiných příčin demence.

Zpomaluje proces stárnutí. Jeho význam jako nespecifického geriatrika potvrdil kongres v Luganu, který se zabýval problematikou rostlin s tzv. adaptogenním účinkem. Pro schopnost zvyšovat vytrvalost, zlepšovat činnost plic, zvyšovat přenos kyslíku a snižovat hladinu laktátu v krvi je velmi vhodný pro sportovce, u kterých zároveň urychluje regeneraci po sportovním výkonu.

Nově byly objeveny látky podobné ženským pohlavním hormonům a proto je možné jeho využití u žen pro zmírnění negativních příznaků spojených s menopauzou.

Vedlejší účinky

Žen-šen se nedoporučuje při vysokém krevním tlaku (hypertenze), naopak vhodný je při kolísavém krevním tlaku, dále se nedoporučuje u infarktu myokardu a při akutním horečnatém onemocnění. Obecně by žen-šen měl být podáván 2-3 měsíce, po té by měla následovat alespoň měsíční přestávka.

Naleznete např. v nutričním doplňku Proenzi Korean Ginseng Extract (v jedné tabletě je obsaženo 300 mg standardizovaného extraktu z kořene korejského žen-šenu =5 % ginsenosidů) nebo v nutričním doplňku Proenzi 2000 (v jedné tabletě je obsaženo 120 mg standardizovaného extraktu z kořene korejského žen-šenu) a dále např. v Proenzi Chromatone Plus (v jedné tabletě je obsažen standardizovaný extrakt z kořene korejského žen-šenu ve směsi s extrakty z dalších rostlin).

Další druhy

  • Panax quinquefolius - žen-šen pětilistý (americký). Pochází ze Severní Ameriky. Působí tonizačně, užívá se při horečkách, celkovém vyčerpání.
  • Panax pseudoginseng - nepravý žen-šen. Pochází ze severní části Indie, Indočíny a jihozápadní Číny. Známý jako san čchi, používá se jako analgetikum, k zastavení krvácení. Používá se jako doplněk léčby chorob srdce. Nedoporučuje se v těhotenství, může negativně ovlivnit vývoj plodu.
  • Panax japonicus - rozšířen v Japonsku
  • Panax bipinnatifidus - rozšířen v Indii a Číně
  • Panax trifolius - rozšířen v Severní Americe 

 

Tolik zatím o ženšenu a pozor na podvodníky.....

 

Náhledy fotografií ze složky Vlci