Jdi na obsah Jdi na menu
 


Maca, Wild yam...co mají spolecneho?

24. 3. 2008
 

Maca: 

Česky: Řeřicha peruánská

Latinsky: Lepidium meyenii


Wild yam:

Česky: Smldinec chlupatý

Latinsky: Dioscorea villosa

 

 

 


Maca Horská 

 

 

http://www.prozdravi.cz/maca.html

http://www.peruanskebyliny.webgarden.cz/pouziti-ve-fytoterapii


Koupite:

nejlevněji...asi:

http://www.vitalita.cz/produkt/maca

http://www.prozdravi.cz/maca.html

http://www.olimpex.cz/main.php?sec=detail&idf=13


prášek, 200g za 232 koruny, vydrží dlouho, předlouho!!!

www.bylinneprodukty.cz/maca.php


Wilde jam(yam)

Koupite:

všude na netu je stejná cena, 90 tablet 572kč.

 

 


 

 

 


 Wild yam rostlina s latinským názvem Tuber dioscoreae villosa je pro Středoevropana silně cizokrajná.

Je to víceletá popínavá, vínu podobná rostlina, rostoucí v severo východních státech Ameriky od New Englandu až po Minnesotu a Ontario, jižně k Floridě a Texasu. Wild yam roste ve vlhkých lesích, bažinách, v houštinách při krajích silnic, kolem plotů.

Po staletí se užívá jako léčivá bylina již za doby Aztéků a Mayů pro širokou škálu onemocnění, kam také 
patří ženské problémy a tišení bolesti při porodu dítěte.

Wild Yam je jedlý, poživatelný a léčivý, třebaže je neurčité chuti, jak se říká neslaný nemastný, ale když se při vaření trošku přikoření, je chutný.

Výzkumy ukazují, že je to mocný prostředek pro alternativní medicínu, protože obsahuje mnoho steroidních saponinů, zvláště pak dioscin, který je široce používán k výrobě progesteronu a jiných steroidních léků užívaných jako kontraceptiva a v léčbě různých poruch rozmnožovacích orgánů, ale stejně tak i jiných, jako je astma a artritida. Dále obsahuje phytosteroly (beta-sitosterol), alkaloidy a tanniny, a proto se může použít proti zánětu, na uvolnění spazmů, při žlučníkových potížích, na povzbuzování pocení a rozšiřování cév.

 

Extrakt z kořene je užíván ke zmírnění mnoha příznaků menopauzy a PMS, jako jsou návaly, noční pocení, změny nálad a vaginální vysychání. Potravinový doplněk podporuje dobrou funkci soustavy žláz s vnitřním vylučováním. Normalizuje hladiny hormonů jak u žen, tak i u mužů.

Také se užívá při potížích dráždivého tračníku, podrážděného žaludku a žlučníku, při křečích , bolestivé menstruaci a v malých dávkách je pomocníkem během těhotenství při pocitech na zvracení. Je účinným doplňkem působícím proti degenerativním změnám kostního a svalového aparátu. Zpomaluje proces stárnutí celého organizmu.

Posiluje imunitní systém, zvyšuje aktivitu bílých krvinek.

Protože pomáhá při harmonizaci hormonálního systému, který se podílí na metabolické aktivitě těla, může wild yam druhotně pomáhat při procesu snížení hmotnosti. Přednostně se pak mobilizují tukové zásoby na těch místech v podkoží, kde je jejich zmenšení při běžných dietách velmi problematické. Redukce váhy je podmíněná pouze úbytkem tuku. Účinné látky z wild yamu vedou k nárůstu svalové síly a při současném cvičení i k nárůstu svalové hmoty.

A současně s tímto problémem souvisí zásah do metabolizmu cukrů- wild yam se může stát dobrým pomocníkem při cukrovce, kde zásahem do metabolických procesů upravuje hladinu glukózy v krvi.




Příroda je velká a mocná čarodějka a tato rostlina je toho dalším zářným příkladem: rostlině stačí jen pár dní k tomu, aby se i v devastovaném prostředí rozmnožila a nabídla své plody k léčení člověka. Jen je třeba o jejím účinku vědět a umět ji použít.

 


Přípravky na trhu s Wild yamem:

Menolistica: 16% extraktu wild yamu, 290 korun 40 tablet

http://www.holistica.cz/produkty_menolistica.html

nebo

http://vltava2000.cz/bylinky/goodsdetail.asp?strGoodsID=8205

MENOLISTICA potravin. doplněk - obsahuje přírodní hormon progesteron v zastoupení byliny "smldinec";

Složení:
Brutnákový olej
Francouzské označení brutnáku (\"bourrache\") pochází z arabského \"abou-rach\", což znamená \"otec potu\". V oblasti středozemního moře je totiž brutnák znám a tradičně využíván pro svoji schopnost redukovat výskyt návalů, projevujících se v klimakteriu. Brutnákový olej dodává organismu polynenasycené mastné kyseliny omega 6, které jsou přirozeným prekurzorem mnoha důležitých látek a přispívají, mimo jiné, také k elasticitě, kráse a lesku pokožky.


Extrakt z jamu obsahující 16% Diosgeninu
Smldinec neboli jam (název pochází z guinejského \"jíst\") představuje klíčovou potravinu mnoha národů. Jedná se o kořen obsahující rostlinou látku diosgenin, jejíž struktura je blízká přírodnímu progesteronu. Význam tohoto kořene spočívá především v obsahu specifických nutričních látek, podporujících udržení ženské vitality.


Minerály z mořských řas
V období klimakteria je velice důležitý zvýšený přísun minerálních látek. Chaluhy a mořský salát jsou bohaté na minerální látky i stopové prvky a představují proto významný příspěvek pro tkáňovou výživu. Řasy jsou rovněž známé svým podpůrným účinkem pro udržení štíhlé postavy, což je v tomto období, charakterizovaném přirozeným sklonem ke zvyšování tělesné hmotnosti, pro ženu obzvláště důležité.

Olej z ryb
Kvalita tohoto oleje je v dietologii uznávána pro vysoký obsah mastných kyselin omega 3, které se podílejí na správné funkci krevního oběhu. Právě pro klimakterické období života ženy jsou oběhové obtíže charakteristické a olej z ryb pomáhá tyto problémy upravovat.


Přírodní vitamin E
Použitý vysoce kvalitní vitamin E byl společností Laboratoires HOLISTICA® vybrán pro svůj rostlinný původ. Díky antioxidačním účinkům chrání esenciální mastné kyseliny obsažené v brutnákovém oleji a v oleji z ryb a účastní se na ochraně buněčných membrán před účinky volných radikálů, které vznikají v důsledku stresu.

Vyvážený obsah důležitých látek - originalita přípravku


Produkt MENOLISTICA® nabízí organismu ženy 2 typy nutričních prekurzorů s rozhodujícím významem pro období po čtyřicítce. Organismus si dle momentální potřeby sám může zvolit cestu dalšího využití těchto prekurzorů. Originální a pečlivě vyvážené nutriční složení respektuje tradiční energetické koncepce jak výběrem kvalitních surovin, tak zastoupením vlastních složek.


Wild yam:

zadejte do vyhledávače....najdete mnoho výrobků i cen, vyberte si pro sebe ten nejvýhodnější 

cena kolem 572korun za 90 tablet

 


Dokonce jsem ji objevila v jednom ANTIPERSPIRANTU,BIO :

http://www.biosfera.cz/product_info.php/products_id/2442




Příbuzné rostliny Wild yam-u ...jsou batáty - jam batátový (Diosorea batatas), jsou to takové podivné hlízy, které se jedí jako brambory...a ty obsahují také tyto zdraví prospěšné látky...

 
...a o kterých píšu na jiné straně lupusinek:

/clanky/vyziva-u-lupusu/topinambury-a-bataty--druhy-exotickych-brambor

 

Domorodí Indiáni macu pravidelně užívali a kulturně pěstovali již před 6000 lety

pro její nutriční a léčivé účinky.


 

Maka je celosvětově populární pro svůj energizující efekt, -

říká se jí peruánský žen šen.... podporu plodnosti a odolnosti proti fyzické

námaze, podporu myšlení a koncentrace, podporu sexuální aktivity u mužů a podporu

regulace menstruačního cyklu u žen a nerovnováhy ženských pohlavních

hormonů včetně podpory zdraví v menopauze a při chronickém

únavovém syndromu.

Jde o rostlinu Lepidium meyenii walp (MACA), která roste pouze přírodním způsobem na jednom místě na světě, a to vysoko v pohoří And v Peru. Je tam od pradávna používána jako zelenina. Užívá se pouze hlíza, která obsahuje nejvíce užitečných látek.

 

 Studie provedeny pro použití : kliknete ZDE:

www.celostnimedicina.cz/maca-studie.htm


 

Maca přispívá k harmonii těla tím, že reguluje hormonální a enzymatickou aktivitu a snaží se o tzv. homeostázu (je to schopnost nebo tendence těla a buňky k udržování vnitřní rovnováhy tím, že přizpůsobuje, upravuje fyziologické procesy). Tím, že tvoří tuto harmonickou rovnováhu, má člověk pocit všeobecného zdraví.

Proč je tak účinná?
Rostlina působí jako adaptogen/peruánský ženšen/ a stimulans. Má imunostimulační účinky a reguluje menstruační cyklus. Vzhledem k obsahovým látkám působí jako účinné afrodiziakum-. Obsahuje totiž stereoidní látky podobné strukturou anabolikům a taky ženským pohlavním hormonům.

Co obsahuje za látky?

Maca obsahuje 10% bílkovin,60 % carbohydrátů a směs mastných kyselin.
Kořeny obsahují steroly, macaeny a macamidy, které způsobují léčebné efekty.

Droga obsahuje alkaloidy - aminokyseliny, beta-ekdyson, uhlovodany, minerální látky/vápník, hořčík, železo, fosfor/, stigmasterol, sitosterol, saponiny-

říslovinyIsothiokyanáty, vitaminy/řadaB, C a E/ a mastné kyseliny. Afrodiziatický efekt je připisován obsahu p-methoxybenzyl-isothiokyanátu a isothiokyanátu

Informace o zpracování:

List tvoří více než 50% z celkové rostliny. Mnozí pěstitelé listy míchají a drtí společně s kořeny, ale účinky listů jsou odlišné, a také účinky takového produktu jsou jiné. Proto byl vypracován systém gelatinizace Macy z kořenů a jedině tento standardizovaný postup zaručuje efekty, jaké byly prokázány při studii. Proces odstraní škrob a poruší chemické vazby, které připojují škrobové molekuly k aminokyselinám a jiným sloučeninám.
To způsobuje dvě věci: odstraní škrob (který tvoří 33% celé rostliny) a uchová tím neporušené chemické sloučeniny a výživné látky.
Také se uvolní macaeny z jejich škrobové vazby, což zažívací trakt člověka dobře nedokáže, a tím se mnohonásobně zvýší vstřebatelnost macaenů, než kdyby Maca nebyla gelatinizována.

Kdy se používá v léčebných případech?

(droga...myslí se extrakt z byliny nebo rostliny...)

Droga se používá jako stimulans a adaptogen při chronickém únavovém syndromu.

Vzhledem k obsahu železa a minerálních látek se používá jako podpůrná terapie při anémiích, tuberkulóze a rakovině žaludku.

Dále se používá při léčbě menstruační nepravidelnosti a symptomech menopauzy.

Droga zvyšuje libido,zlepšuje erekci a zvyšuje počet a pohyblivost spermií.

Droga se používá též pro zlepšení duševního stavu a snížení stavů úzkosti a stresu

Jak by se měla Maca užívat?
Maca jako rostlina je potravina, která je běžně používána jako zelenina ve velkém množství.

Většina firem, které prodávají macu, připouští asi 500 mg základní sušené macy v jedné kapsli. Někteří doporučují 3 kapsle denně, někteří šest, ale je přípustné také 10 kapslí.
V USA byly provedeny toxické studie Macy a ukázalo se, že Maca nemá žádné nepříznivé farmakologické efekty.
Maca působí bezpečně, efektivně, netoxicky a výrazně zvyšuje a zlepšuje sexuální funkce.

Poznámka: 
O bylinkách je známo, že mohou mít mnoho pozitivních účinků na zdraví. nekdy,kdybyste brali dlouhodobě vysoké dávky tohoto preparátu, mohli byste třeba "zastřít" příznaky deprese a oddálit jejich skutečné léčení...ale to je neobvyklé.



 

Náhledy fotografií ze složky Motýli