Lapacho červené
Lapacho – červené lapacho (lapačo)
latinsky Tabebuia impetiginosa
Čaj Lapacho pochází z vnitřní kůry stromu Lapacho, jehož domovina je v Brazílii, Bolívii, Peru, severní Argentině a Paraguaji.
Tyto stromy jsou staré dokonce 700 let a účinkům je kůry jsou připisovány až zázračné schopnosti. Podívejte jenom, jak jsou krásné...
V Brazílii mu domorodí obyvatelé říkají taheebo neboli mravenčí dřevo. Když totiž odumře, v kmeni se rádi zabydlí mravenci.
Jeho dřevo je hodně tvrdé a Inkové ho využívali k výrobě luků. To ale zdaleka není jediný účel, k němuž se lapačo využívá.
Obsahuje látky: Zejména alkaloidy a naftochinony - lapachol, lapachon a jejich deriváty,dále flavonoidy, quercetin, kyselina hydroxibenzoová, saponiny, přírodní antimykotika, vápník, selen a železo v organické formě. Množství vypitého čaje je individuální, pohybuje se od 2-3 šálků 0,2 dl až po 2 litry. Žádné vedlejší účinky dosud nebyly prokázány. Hotový čaj také neskladujeme v plastových nádobách,protože jeho účinky by mohly být oslabeny.
Čaj ijeme teplý nebo studený. Jeho chuť připomíná dubovou kůru ochucenou citronem. Indiáni z kmene Kallawaya si lapača pro jeho léčivé účinky velmi cenili.Vyzkoušejme jejich přírodní lék i na sobě a připravme si z lapača čaj. 1.Slabší čaj pro stimulaci imunitního systému: 2-3 čajové lžičky kůry lapača smíchejte se 3 l vody, povařte 3 minuty a sceďte. Popíjejte v průběhu dne do 17 hodin, protože jeho stimulační účinek by mohl narušit spánek. příprava stejná, čas vaření je 5 minut a doba macerace je 15-20 minut.
Neužívejte v těhotenství.
Rozšíření stromu:
Strom kvete od prosince do února a v tomto období vyniká svojí neobyčejnou krásou. Roste na rozsáhlých územích Jižní a Střední Ameriky.
Podporuje trávení a umí povzbudit látkovou výměnu.
Normalizuje výměnu cukru a je pozitivní pro diabetiky, snižuje vstřebávání glukozy a využívá se při snížení rizika vzniku diabetu
Pro přípravu čaje jsou naprosto nevhodné nádoby z hliníku, zinku apod. Používáme zásadně materiály jako sklo nebo porcelán.
Příprava dvou druhů čaje:
2. Silnější čaj pro detoxikaci:
Čaj můžete lehce přisladit medem.
Upozornění:
Čaj pijte 3 týdny a pak si udělejte jeden týden přestávku.
Náhledy fotografií ze složky Medvídek