Jdi na obsah Jdi na menu
 


Lapacho červené

8. 3. 2007

Lapacho – červené lapacho (lapačo)

latinsky Tabebuia impetiginosa

 

          

Čaj Lapacho pochází z vnitřní kůry stromu Lapacho, jehož domovina je v Brazílii, Bolívii, Peru, severní Argentině a Paraguaji.

 

 

Tyto stromy jsou staré dokonce 700 let a účinkům je kůry jsou připisovány až zázračné schopnosti. Podívejte jenom, jak jsou krásné...

 

Obrazek

 

 

 

V Brazílii mu domorodí obyvatelé říkají taheebo neboli mravenčí dřevo. Když totiž odumře, v kmeni se rádi zabydlí mravenci.  Obrazek 

 

Jeho dřevo je hodně tvrdé a Inkové ho využívali k výrobě luků. To ale zdaleka není jediný účel, k němuž se lapačo využívá.


Rozšíření stromu:
Strom kvete od prosince do února a v tomto období vyniká svojí neobyčejnou krásou. Roste na rozsáhlých územích Jižní a Střední Ameriky.

 

Obsahuje látky:

Zejména alkaloidy a naftochinony - lapachol, lapachon a jejich deriváty,dále flavonoidy, quercetin, kyselina hydroxibenzoová, saponiny, přírodní antimykotika, vápník, selen a železo v organické formě.

 

 

  • Jeho největší síla je však připisována tomu, že je velmi účinným stimulátorem imunitního systému.
  • Má vliv na vnitřní orgány – játra, slezinu a ledviny.
  • Harmonizuje meridián sleziny a tří zářičů. 
  • Zlepšuje celkově metabolismus, činnost kostní dřeně a tím i složení krve.Zlepšuje prokrvování těla a má kladný vliv na srdce, leukémii, krevní oběh a chudokrevnost.
  • antivirové (brucela,herpes,chřipkové viry...), antibakteriální, antimykotické a antiparazitické účinky
  • Protizánětlivé působení obsažené látky lapacholu je silnější než fenylbutazonu.Proto je velmi účinný při léčbě vyrážek, zhnisaných míst a při bakteriálních zánětech.
  • Obsahuje látky které významně ničí parazity a kvasinky včetně candida albicans (častý původbě vagin.výtoků žen).
  • Jméno druhu "impetiginosa" bylo odvozeno z používání čaje proti hnisavému zánětu pokožky zvanému impetigo, který se vyznačuje mokvajícími strupy.
  • Harmonizuje hormonální systém.
    Podporuje trávení a umí povzbudit látkovou výměnu.
  • Pozitivně působí po chemoterapii nebo po delším užívání psychofarmak. Zamezuje vytváření otoku a usazenin v krevním oběhu
    Normalizuje výměnu cukru a je pozitivní pro diabetiky, snižuje vstřebávání glukozy a využívá se při snížení rizika vzniku diabetu
     
  • Ale POZOR! Obsahuje chinon, který je svojí strukturou podobný vitamínu K a dokáže ovlivnit srážení krve.....
  • Zklidňuje psychiku a zlepšuje odolnost centrálního nervového systému.
  • Zmírňuje bolest
  • Působí močopudně. Aktivuje přirozenou funkci potních žláz.
  • Některé další účinky lapača zůstávají nadále utajeny.
  • Někteří odborníci se také domnívají, že tento čaj může brzdit růst některých již vzniklých nádorů.
  • Lapačový čaj omezuje vznik různých krevních onemocnění a leukemie a osvědčil se také jako doplněk při její léčbě.
     
     
  • Lehký čajový odvar zlepšuje obranyschopnost těla až o 48%, protože lapačo je silným antioxidantem, který ochraňuje tělo před různými toxiny a snižuje přecitlivělost těla na různé chemikálie. Mohou za to zejména bioaktivní látky jako katechiny, saponiny, bioflavanoidy, chinony

       

 

Množství vypitého čaje je individuální, pohybuje se od 2-3 šálků 0,2 dl až po 2 litry.

Žádné vedlejší účinky dosud nebyly prokázány.
Pro přípravu čaje jsou naprosto nevhodné nádoby z hliníku, zinku apod. Používáme zásadně materiály jako sklo nebo porcelán.

 

Hotový čaj také neskladujeme v plastových nádobách,protože jeho účinky by mohly být oslabeny.

Obrazek


 

 

Čaj ijeme teplý nebo studený.

 

Jeho chuť připomíná dubovou kůru ochucenou citronem.

 

 

 


Indiáni z kmene Kallawaya si lapača pro jeho léčivé účinky velmi cenili.Vyzkoušejme jejich přírodní lék i na sobě a připravme si z lapača čaj.

 



Příprava dvou druhů čaje:

 

1.Slabší čaj pro stimulaci imunitního systému:

2-3 čajové lžičky kůry lapača smíchejte se 3 l vody, povařte 3 minuty a sceďte. Popíjejte v průběhu dne do 17 hodin, protože jeho stimulační účinek by mohl narušit spánek.


2. Silnější čaj pro detoxikaci:

příprava stejná, čas vaření je 5 minut a doba macerace je 15-20 minut.

 

Obrazek



Čaj můžete lehce přisladit medem.


Upozornění:
Čaj pijte 3 týdny a pak si udělejte jeden týden přestávku.

 

                       Neužívejte v těhotenství.

 


 

 

 

 

 

 

 

 

Náhledy fotografií ze složky Medvídek