Kokosovník ořechoplodý (Cocos nucifera) je až 30 m
vysoká palma s přímými nebo prohnutými kmeny a více
než 5 m dlouhými listy.
Roste nejčastěji na mořském pobřeží.
V paždí listů vyrůstají dlouhé laty květů samčích i samičích.
Po opylení se ze samičích, pestíkových květů vyvíjejí tzv.
kokosové ořechy. Ve skutečnosti to jsou zaoblené trojboké
peckovice o třech vrstvách: svrchní, tenká, slámově žlutá
slupka kryje někdy až 10 cm silnou vrstvu hrubě vláknité
hmoty a teprve uprostřed ní je pecka - známý kokosový
ořech, který si můžete koupit v zelinářství. Není to tedy
celý plod, ale semeno s tvrdým oplodím.
V nezralých peckách šplouchá tekutý endosperm (bílek),
z něhož rozptýlené tukové kapičky vytvářejí bílou emulzi,
kokosové mléko, důležitý zdroj tekutin v tropických krajích.
Při zrání bílek tuhne; usušený při 60 až 80 °C je nazýván
koprou, surovinou pro lisování oleje - i pro mletí
(strouhání) kokosové moučky.
Hrubá vlákna střední vrstvy, nazývaná koir, jsou textilní
surovinou, z níž se tkaly proslulé koberce - kokosáky.
Právě tato lehká vlákna umožňují, že kokosové ořechy
dokonale plavou.
Z vláken se také vyráběla i pevná lodní lana.
Kokosovník je důležitou tropickou a polotropickou plo-
dinou. Říká se, že je užitečný 365 dní v roce nebo na 999
způsobů.
Ze skořápek se soustružily knoflíky i misky, z rašících listů
se připravuje salát, ze zkvašeného kokosového mléka se
vyrábí alkoholický arak.
Kokosovník se pěstuje nejméně 30001et, v Indii např. již
kolem roku 1000 př. n. l. Střední Evropa se o něm dozvě-
děla jk z antických spisů, tak z dobových cestopisů a kronik
anebo z herbářů již v 16. století.
Zdravotní hledisko kokosové moučky:
připravuju....
http://www.bionebio.cz/index.php?main_page=mgp&pID=29
KOKOSKY:
Válečky či kuličky - super rychlé a super jednoduché!!!!:
14dkg ml.cukru
12dkg másla
12dkg kokosu
5dkg kakaa
uděláme z hmoty válečky nebo kuličky, které potom obalujeme v kokosu
Kokosové řezy:
30dkg cukru
25dkg másla
3 žloutky
50dkg hrubé mouky
10dkg ořechů
sníh z 3 bílků
prášek do pečiva
upéct pomalu na moukou vysypaném plechu
nakrájet na kostičky, máčet v čokoládě a potom obalit v kokosu