Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kokos

13. 3. 2007

Kokosovník ořechoplodý

Cocos Nucifera latinsky

Kokos bílý vnitřek plodu - endosperm, kopra obsahuje 60 - 67% tuku, 20%

glycidů, 8% proteinu a 6% vody.

Lisováním nebo extrakcí se získává kokosový olej  s bodem tání 23 - 26°C.

Usušený kokos se mele na kokosovou moučku.

 

Obrazek

Kdo si vezme kokosový ořech do ruky, jistě ho zaujmou tři "okénka" na jeho

temeni. Ořech s nimi vypadá jako hlavička malé opice.Dvě z těchto okének jsou

místy, jimiž procházejí cévní svazky a zarůstají posléze tuhou blankou; třetí z nich

blanku tenkou a ta je cestou pro rašící klíček. Tenkou blanku je možné porušit

i nehtem, pak např. vývrtkou na korkové zátky "vyvrtáme" otvor do bílé dužniny

a vylijeme bezbarvé mléko.

 

Obrazek

Kokosové ořechy se množí výhradně generativně, semeny.

Tohle slabě zakryté okénko je možné na čerstvých, nezralých plodech prorazit

a kokosové mléko (je dokonale sterilní, což je v tropech důležité) vypít.

V tropických městech prodavači na ulicích za laciný peníz vyseknou mačetou v

ořechu otvor a nabídnou k tomu slámku z umělé hmoty.

Kokos známe u nás jako skořápkové ovoce, k jehož rozlousknutí je potřeba

těžkého kladiva nebo pilky.

Známe i kokosovou moučku, vlastně jakousi kokosovou strouhanku,

po níž se pídíme zpravidla jen v předvánoční době.

Obrazek

Nadto je kokosovník (a kokos) významnou světovou

olejninou. To si ovšem v našich zeměpis

ných šířkách málokdo uvědomuje; tím spíš,

že jeho olejové tajemství je skryto pod názvem 

kopra. Tato surovina nemá nic spo-

lečného s naším koprem. Je to usušená bílá dužnatá hmota,

získaná z kokosových ořechů.

Kokosový ořech býval také nazýván mořským ořechem;

jeho plody dobře plavou, slaná voda jim příliš neuškodí

a samy se tak na mořských vlnách šířily z ostrova na

ostrov.

Tato schopnost překonat vodní cestou velké vzdálenosti

svedla už mnoho přírodovědců k hledání původního

domova kokosovníku; každá z teorií si vybrala jiný

světadíl, ale skutečný původ asi zůstane neodhalen.

 

Kokosovník ořechoplodý (Cocos nucifera) je až 30 m

vysoká palma s přímými nebo prohnutými kmeny a více

než 5 m dlouhými listy.

Roste nejčastěji na mořském pobřeží.

V paždí listů vyrůstají dlouhé laty květů samčích i samičích.

Po opylení se ze samičích, pestíkových květů vyvíjejí tzv.

kokosové ořechy. Ve skutečnosti to jsou zaoblené trojboké

peckovice o třech vrstvách: svrchní, tenká, slámově žlutá

slupka kryje někdy až 10 cm silnou vrstvu hrubě vláknité

hmoty a teprve uprostřed ní je pecka - známý kokosový

ořech, který si můžete koupit v zelinářství. Není to tedy

celý plod, ale semeno s tvrdým oplodím.

V nezralých peckách šplouchá tekutý endosperm (bílek),

z něhož rozptýlené tukové kapičky vytvářejí bílou emulzi,

kokosové mléko, důležitý zdroj tekutin v tropických krajích.

Při zrání bílek tuhne; usušený při 60 až 80 °C je nazýván

koprou, surovinou pro lisování oleje - i pro mletí

(strouhání) kokosové moučky.

Hrubá vlákna střední vrstvy, nazývaná koir, jsou textilní

surovinou, z níž se tkaly proslulé koberce - kokosáky.

Právě tato lehká vlákna umožňují, že kokosové ořechy

dokonale plavou.

Z vláken se také vyráběla i pevná lodní lana.

Kokosovník je důležitou tropickou a polotropickou plo-

dinou. Říká se, že je užitečný 365 dní v roce nebo na 999

způsobů.

Ze skořápek se soustružily knoflíky i misky, z rašících listů

se připravuje salát, ze zkvašeného kokosového mléka se

vyrábí alkoholický arak.

Kokosovník se pěstuje nejméně 30001et, v Indii např. již

kolem roku 1000 př. n. l. Střední Evropa se o něm dozvě-

děla jk z antických spisů, tak z dobových cestopisů a kronik

anebo z herbářů již v 16. století.

Zdravotní hledisko kokosové moučky:

připravuju....

http://www.bionebio.cz/index.php?main_page=mgp&pID=29

KOKOSKY:

Válečky či kuličky - super rychlé a super jednoduché!!!!:

14dkg ml.cukru

12dkg másla

12dkg kokosu

5dkg kakaa

uděláme z hmoty válečky nebo kuličky, které potom obalujeme v kokosu

Kokosové řezy:

30dkg cukru

25dkg másla

3 žloutky

50dkg hrubé mouky

10dkg ořechů

sníh z 3 bílků

prášek do pečiva

upéct pomalu na moukou vysypaném plechu

nakrájet na kostičky, máčet v čokoládě a potom obalit v kokosu


Celkem jste si prohlédli už stránek

 

Náhledy fotografií ze složky Vlci

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář