Jdi na obsah Jdi na menu
 


Aloe vera

23. 3. 2008

ALOE VERA

JAK VYPADA? CO JE ZAC?ObrazekAloe vera je rostlinou, jejíž tisíciletá historie je  fascinující a zajímavá jako nejpopulárnější historický román. Její divoká krása a terapeutické vlastnosti jí přisoudily trošku punc legendárnosti.

Hlavní léčivou složkou Aloe Vera je gel a šťáva z listů. Gel nebo šťáva se používá buď sušená, konzervovaná nebo čerstvá, jež se u nás aplikuje nejčastěji. Sušená šťáva se nazývá SABUR. Oficinální je podle ČL 1997 aloe barbadoské, nazývané také někdy aloe pravé, nebo moderně - aloe vera, zahuštěná a usušená šťáva z listů (mateřská rostlina Aloe barbadensis, syn. Aloe vera LINNE, syn. Aloe vulgaris LAMARCK, resp. jeho hybridů a kříženců) a aloe kapské (z některých dalších druhů Aloe, zejména Aloe ferox. MILL., a jejich kříženců...

Podíváme se tedy k ní blíž: Botanicky patří do čeledi liliovitých. Daří se jí v subtropických a tropických oblastech. Zajímavostí je, že pro své léčivé vlastnosti je známá na všech pěti kontinentech světa. Evropané ji donedávna používali pouze jako laxativum (projímadlo) v podobě prášku. Tyto vlastnosti jsou však soustředěny hlavně ve slupce listu aloe a tenké vrstvě vláken pod ní. Pro naši potřebu vnitřního a vnějšího užívání se zpracovává pouze čerstvý Aloe vera gel, který se nachází uvnitř listu. Listy aloe se sklízí ručně až po nejméně 4 letech pěstování, kdy dosahuje výšky až 1 m a šířka listu až 15 cm.

I když jsou pozoruhodné vlastnosti gelu z Aloe vera stále předmětem zkoumání různých vědeckých pracovišť na celém světě, existuje již mnoho důkazů, že tento gel skutečně velice úspěšně a rychle hojí každodenní domácí poranění jako jsou popáleniny a říznutí, poštípání hmyzem, zažívací a střevní potíže, alergie a exémy. Gel konzumovaný jako nápoj je stimulující a posilující. Ženy (i muži) používají aloe v omlazovacích krémech, pleťových maskách, šamponech a jiných kosmetických přípravcích. Je vynikajícím prostředkem první pomoci.

 

CO OBSAHUJE:Obrazek

Čistý přírodní gel z listů rostliny aloe vera (aloe barbadensis Miller) obsahuje více než 75 známých složek, které můžeme rozdělit do následujících skupin:

Vitaminy: Aloe vera charakterizuje obrovský rozsah vitaminových řad, avšak nejdůležitější z nich jsou antioxidační vitaminy C a E, stejně tak jako betakaroten (provitamin A). Gel představuje rovněž jeden z mála rostlinných zdrojů vitaminu B12 potřebného pro vegetariány a vegany.
Minerály: Do této skupiny patří hořčík, mangan, zinek, měď, chrom, vápník, sodík a draslík.
Aminokyseliny: Lidské tělo potřebuje 22 aminokyselin - stavebních prvků proteinů a gel z Aloe vera poskytuje 18 z nich. Co je však ještě důležitější, zajišťuje nám všech osm esenciálních aminokyselin, které si tělo samo nedokáže vytvořit a které musí být dodávány ve formě potravy.
Cukry: Sem patří důležité mukopolysacharidy, příznivě ovlivňující imunitní systém.
Enzymy: Lipázy a proteázy, které pomáhají rozkládat potravu a podporují trávení.
Mastné kyseliny: Tři hlavní typy mastných kyselin působící jako silně protizánětlivá činidla.
Lignin: Tato dřevitá substance dodává aloe vera schopnost proniknout hluboko do pokožky.
Saponiny: Mýdlovité substance se silným účinkem proti bakteriím, virům, plísním a infekcím vyvolaným kvasinkami jako jsou například kandidóza nebo afty.
Antrachinony: Nejdůležitější z nich jsou aloin a emodin, ale všechny dohromady pracují jako účinné látky na tišení bolesti a jsou známé i svými antibakteriálními a antivirovými vlastnostmi. Ve své čisté formě působí jako velmi silné projímadlo.


 

JAK a kde PŮSOBÍ ?

Aloe působí svou unikátní vlastností ve dvou oblastech :
1. na epitel = anatomický termín pro vrstvu buněk, které tvoří největší orgán našeho těla - kůži a stěny všech vnitřních dutin - sliznice.
2. imunitní systém. Obsahuje tzv. imunomodulátory, které podporují a vyrovnávají funkce imunitního systému jak v případě snížené, tak zvýšené aktivity( to by byla velmi příznivá zpráva pro nás s SLE)

Tímto je velice stručně a zjednodušeně naznačeno, proč se někdy Aloe vera přisuzuje vlastnost "všeléku", což může budit podezření nevěrohodnosti.


Aloe vera vzhledem ke svým nutričním schopnostem a antioxidačním vlastnostem pomáhá především při prevenci poranění epitelových tkání a v případě poškození dokáže podpořit jejich hojení. Antioxidanty bojují proti destruktivním volným radikálům - nestabilním sloučeninám vznikajícím při procesu trávení a nacházejícím se rovněž v látkách znečisťujících životní prostředí. Existují podezření, že volné radikály jsou příčinou vzniku mnoha zdravotních problémů, včetně některých druhů rakoviny, a podílejí se na procesu stárnutí.

Epitel je anatomický termín definovaný následovně: "Epitel je krycí tkáň, výstelka, která pokrývá zevní povrch těla a vnitřní povrch dutých orgánů s výjimkou cév a mozkových komor." Naším plošně největším epitelem je kůže, ale do epitelu zahrnujeme i výstelku střev, bronchiálních trubic a pohlavního ústrojí. Není proto divu, že aloe vera je účinná nejen při poranění pokožky, ale řekněme i při zánětu střev nebo astmatu.

 

Přirozené protizánětlivé a antimikrobiální účinky kombinované s výživnými prvky podporují růst buněk a tím i následné hojení. Tato vlastnost však není prospěšná jen pro lidi s vážnými zdravotními problémy; většina lidí, která aloe vera používá, říká, že se cítí daleko lépe a navíc i klidněji, bez stresů. To může být způsobeno kladným účinkem aloe vera na náš imunitní systém, který se stává vyváženější anebo lépe "naladěný", a proto i lépe chrání tělo před vnějšími vlivy.


Poznámka:

Aloe vera není všelék a nepředstavuje ani žádná kouzla. Působí jen na dvě oblasti popsané výše - na epitelové tkáně a na imunitní systém. To je v hojné míře potvrzené informacemi, které hovoří o tom, jak během staletí tisíce lidí našlo úlevu při různých kožních problémech, jako jsou ekzémy, psoriáza, vředy, popáleniny, akné a dokonce štípnutí či kousnutí. Čas rovněž prokázal její skvělé vlastnosti při mnoha střevních poruchách, jako divertikulóza a zácpa. Po pravidelném užívaní aloe vera gelu se zlepšily i další stavy vyplývající z narušeného imunitního systému (např. artritida, astma, syndrom stálé únavy či lupus).


Aloe vera hraje pouze doplňkovou roli při odstraňování zdravotních problémů, jako ostatně všechny potravní doplňky.


Ale málokdo ví,že imunitní systém má přímý kontakt s trávicím systémem, protože tam sídlí takové první "hlídky" imunity, které sídlí ve sliznici trávicího traktu - jmenuje se to Peyerské plaky.A kdo nemá v pořádku trávení a sliznici, může si potom imunitní systém dělat zkreslený obrázek a jeho činnost je jiná, než by měla být.

A co když ke "opravě" této poruchy může přispět práve Aloe vera?...není to námět  k zamyšlení???

PRO MNE ANO


 

Zajímavé a velmi komplexní informace ZDE:

http://www.aloeinfo.cz/

http://www.aloe-vera.cz/

vyrobek s aloe prodava i firma:

http://www.barnys.cz/aloe-vera


 ...existují nejrůznější věcičky s příměsí aloe vera (protože ten název opravdu zní jako zaklínadlo), jogurt a jogurtové pití, mýdla, kosmetika, které si můžete koupit.Otázka je, jestli tyto věci nejsou jen reklamním trikem, který potom v našich očích umenšuje kvality Aloe vera jako výtažku?....Moc jsem se nasmála, když jsem zjistila, že existují ponožky a punčochy pro děti s aloe vera, potahy na postele a tak...Když vás to bude zajímat, na výše uvedených odkazech se dozvíte mooooře informací.

 

 

 
 

Náhledy fotografií ze složky Vlci