Jdi na obsah Jdi na menu
 


Autoimunitní thyroiditida

29. 12. 2007

Obrazek 

Chronická tyroiditida Hashimotova typu - HT

 

Dalším typem autoimunitního zánětu ve štítné žláze je chronická tyroiditida Hashimotova typu. Je častější a podle údajů z literatury postihuje asi 5-9 % žen v naší populaci.


 

Choroba po určitém čase vede u všech nemocných ke snížení funkce štítné žlázy (hypotyreóze), někdy také ke zvětšení štítné žlázy.

Snížená funkce štítné žlázy se projevuje např. sníženou výkonností (fyzickou i psychickou) a sklonem k depresím, zimomřivostí, prosáknutím podkoží v obličeji a na končetinách, suchou kůží a sklonem k zácpě.


 

Obrazek

Léčba autoimunitní tyroiditidy Hashimotova typu není složitá, ale čím dříve se s ní začne, tím lepší jsou její výsledky. Je tato léčba sice trvalá,ale bez nežádoucích účinků.

Spočívá v doplnění chybějících hormonů štítné žlázy jejich podáváním v tabletách. Tato léčba by neměla mít vedlejší účinky na organismus, neboť jenom normalizuje množství hormonů štítné žlázy v těle.


 

Obrazek

 

Choroby štítné žlázy mají úzký vztah k reprodukci. Autoimunitní tyroiditida (AT) může být i bez poruchy funkce štítné žlázy asociována s neplodností, opakovaným potrácením a selháním metod asistované reprodukce.

Proto je dobré mít zjištěnu funkci štítné žlázy,když se chystáte otěhotnět...


Odborné info o autoimunitní thyroiditis:

www.zdravotnickenoviny.cz/scripts/detail.php


 

Obrazek

Na závěr jeden odkaz na článeček o štítné žláze a jejích nemocech:

http://www.mineralfit.cz/clanek/2156--stitna-zlaza---nemoci---priznaky---lecba.html 

 

Náhledy fotografií ze složky Motýli

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář