Jdi na obsah Jdi na menu
 


Omrzlinovy lupus (chilblain lupus) - jak je častý?

5. 7. 2006
Zdravim vsetkych vlkov...trvalo asi rok, kym mi lekarka povedala, ze moj problem bude asi lupus. Liecila ma na plesen na nohe, potom bakterialnu infekciu, ale problem sa vracal - prsty na pravej nohe su cervene a opuchnute, miestami sa odlupuje stvrdnuta biela koza. Preslo to aj na lavu nohu a dnes mam pocit, ze to bude aj v koncekoch prstov na lavej ruke. Omrzlinovy lupus je zriedkava forma lupusu, prejavuje sa v chladnom a vlhkom pocasi. Casom sa moze zmenit na systemicky lupus, co je nie velmi dobra vyhliadka. Zacala som o tom viac citat a sledujem priznaky - zvacsene uzliny a bolest v krku, zavrate, unava, znizena energia. Co sa tyka sukromneho zivota, najviac to postihlo moje konicky a fyzicke aktivity. Obavam sa, ako to bude v lete, kedze sa rada vyhrievam na slniecku. Mam tusenie, ze moj problem spociva v slabsom krvnom obehu - na to idem vyskusat dumbier (ginger), cervenu papriku (cayenne pepper), turmeric (indicke korenie) a nasla som tiez odkaz na kadidlovnik indicky (boswellia). Dnes zacinam s jogou.

 

Chilblain lupus erythematosus /lupus pernio/

   
Kožní projevy jsou lokalizovány akrálně (prsty rukou,nohou), připomínají oznobeniny - omrzliny. Je zhoršován chladem.

   Kožní postižení tohoto typu může být pouze onemocněním kožním, ale také může  doprovázet rozvinutý SLE.


 

vlci--125x95.jpg

Omrzlinový lupus erythematosus je chronická kožní forma lupus erythematosus, který je vidět především u žen a poprvé se projevuje během chladného počasí bolestivými fialovými akrálními otoky /prstů nohou a rukou/, které vypadají jako omrzliny a nemizí.

Je možná progrese do systémového lupus erythematosus...zatím to není jisté, přechod je diskutován a sledován na dvou případech v jedné dlouhodobější studii. Pacienti s recidivující nebo přetrvávající "omrzlinou" by měli být vyšetřeni histologicky a sérologicky, jakož i imunofluorescencí vzorku tkáně

Léčba:

antimalarika, kortikoidy /léky na zákl léčbu lupusu/,

pentoxyfilin - je lék na rozšíření cév

a  kombinované antibiotikum ( třeba dapsone), asi jako prevence zánětu a nebo když už zánět je přítomen.

 

Náhledy fotografií ze složky Andělé