Jdi na obsah Jdi na menu
 


Je lupus -SLE- dědičný?

27. 2. 2008

 

 

Lupus a dědičnost?......jak je to vlastně?

 

Příčina lupusu SLE není stále zcela jasná (označuje se jako multifaktoriální- genetika,abnormality imunitních reakcí,hormony,infekce,toxiny,léky,věk,rasa a další neznámé okolnosti...), o částečném vlivu dědičnosti se teprve uvažuje a dělají se výzkumy v této oblasti.

Dědičnost v pravém slova smyslu u lupusu SLE nebyla prokázána, protože není žádný přímo průkazný gen, který by s sebou nesl jednoznačné riziko zdědění onemocnění. Ale je přesto nepochybné, že určité genetické základy tady jsou.

 

Lupus je ale častěji spouštěn u lidí, kteří mají v rodině lupusové onemocnění SLE nebo jinou (v podstatě jakoukoli) nemoc imunity - jako např.revmatoidní arthritidu RA, roztroušenou sklerosu RS nebo revmatismus jiného druhu, ale může jít i o jiné autoimunitní onemocnění. Někteří lidé v rodině ale onemocnět vůbec nemusí, protože mohou mít zase  v sobě další genetické faktor, které je před autoimunitou zase chrání...


Je fakt, že vědci vyzkoumali, že SLE mají častěji lidé, kteří mají HLA haplotypy (B8, B5, DR3, u černošské populace A1).  Takže sklon genetický tady je...ale nepravidelná (nepravá) dědičnost !!!


 

Více o HLA antigenech a autoimunitních nemocech hledejte ZDE:

http://209.85.135.104/search?q=cache:IskjVxLIRlkJ:www.sav.sk/journals/rheum/full/rh199e.pdf+sarkoidoza+zn%C3%A1m%C3%A9&hl=cs&ct=clnk&cd=18&gl=cz&lr=lang_cs|lang_sk

 

 

 

Autoimunitní nemoci - některé z nich- najdete ZDE:

/clanky/pribuzna-onemocneni-lupusu

...a taky na konci tohoto článku /uplně dole/ :

/clanky/systemovy-lupus---lupus-alias-vlk


 

Podstatné je Obrazek: 

 

nejedná se o pravou dědičnost (podle vědomostí současnosti), spíše o zděnění způsobu reakce jejich imunitního systému.

To znamená, že při příhodných podmínkách dítě mít nemoc nemusí!!!!! Ale jistotu nebo na procenta vyjádřený závěr zatím žádný vědec ani kouzelník stanovit NEUMI!

Ošetřující lékař pacientů s autoimunitou by se měl aktivně zajímat i o rodinné příslušníky, popř.je vyšetřit a poučit, jak se autoimunitě vyvarovat nebo spíš před čím se ochranovat,aby se oddalilo riziko vzplanutí autoimunitní nemoci.

 

 

Více na:

/clanky/zivot-s-lupusem/ukazatele-ohrozeni-lupusem

 

 

Existuje nemoc novorozenců,která se jmenuje novorozenecký lupus (lupus neonatorum LN)- ale název je matoucí, jen se lupusu podobá, ale "pravý"lupus to není.Tato nemoc je přechodná!!!...a vymizí...

ObrazekSouvisející články:


 

muži a lupus a plodnost:

/clanky/tehotenstvi-a-lupus/muzi-s-lupusem-a-plodnost

 


faktory vyvolavajici SLE nebo jeho "znovuvzplanutí"::

/clanky/zivot-s-lupusem/na-co-dat-u-lupusu-velky-pozor

 


co je potreba hlidat pred onemocněním SLE:

/clanky/zivot-s-lupusem/rizikove-faktory-lupusu

 


bude moje dite zdrave:

/clanky/tehotenstvi-a-lupus/bude-moje-dite-zdrave_

 

 

 

  


 

 

mini-mimi.jpg

 


 

Obrazek

 

Kolem 33% osob s lupusem má anti-Ro neboli anti-SSA protilátky.

Jenom kolem 10% žen, které mají anti Ro protilátky (jsou to kolem 3% všech žen, které mají lupus) budou mít dětátko se syndromem nazývajícím se neonatální lupus.


Neonatální lupus není SLE!!!!

...je to jen typ vrozené a hlavně přechodné abnormality nacházené u dětí matek, které mají lupus nebo jen anti-ro protilátky..


 

Neonatální lupus Obrazekobsahuje :

  • pomíjející vyrážku (rash),
  • přechodné abnormality krevní řady
  • nebo občas jiné velmi speciální poruchy srdečního rytmu, které se vyvíjejí po 20.týdnu těhotenství.
  • neonatální lupus jako celek: je způsoben reakci těla dítěte na protilátky z matčina oběhu, ale funkce jeho imunitního systému je úplně v pořádku, může jen třeba déle trvat, než dojde k jeho adaptaci na podmínky na tomto světe.
  • proto každému dítku s novorozeneckým lupusem trvá rozdílně dlouho, než se jeho stav upraví.... 

A proto je potřeba se na tento faktor (srdeční akce a poruchy srdečního rytmu) soustředit při UZV vyšetření PLODU !!!


Když se diagnosa poruchy srdečního rytmu u dětátka potvrdí, po diagnose se maminky sledují a děti po narození patřičně ošetřují (specializované pracoviště v naší republice je v této problematice dětská klinika MOTOL - tahle info je bez záruky...).Někdy se objeví těžší poruchy srdečního rytmu - které jsou trvalé, ale léčitelné a mohou proto vyžadovat voperování kardiostimulátoru.

Ale tato situace je naštěstí velmi raritní.


Když matka měla v minulosti jedno dítě s neonatálním lupusem,existuje jen 25% pravděpodobnost, že další dítě bude mít taky toto onemocnění - tento přechodný problém, neonatální lupus.

 

Šance, že bude mít toto dítě s neonatálním lupusem i systemový lupus -SLE- v pozdějším životě - v dospělosti - je velmi velmi nízké...!!!!!!

 


 

Obrazek


 

Náhledy fotografií ze složky Vlci