Jdi na obsah Jdi na menu
 


Baňkování

6. 4. 2007

Léčením baňkami, či baňkováním rozumíme přikládání skleněných kulovitých nádobek s nahřátým vzduchem, v nichž se ochlazováním vytvoří podtlak, jenž způsobí jejich přisátí na pokožku.

Je to metoda velmi stará, známá již ve starověku a používaná nejen k potlačování bolestí pohybového aparátu, ale i k mírnění vnitřních potíží.

Baňkování se v Číně používalo po tisíciletí. Pouze se používaly jiné nástroje než dnešní baňky (např. telecí rohy..). Později se zjistilo, že baňkování je účinné při léčbě mnoha nemocí, zároveň se uplatnilo jako pomocná metoda v tradiční čínské chirurgii.

Obrazek

Je třeba vědět, že baňka silným podtlakem přivodí vznik krevních podlitin.

Podlitiny působí ale léčebně - fyzikálně, reflexně, ale také metabolicky tím, že ovlivňuje pochody látkové výměny v přilehlém okolí a v neposlední řadě i stimuluje imunitu organismu. Baňky ovlivňují procesy i na místech vzdálených aplikaci. Účinek baňky lze zesílit tím,že ji přiložíme na speciální místa, jako je aktivní akupunkturní bod nebo tzv. Hieadova zona, jež dává vzniknout příčným pásovitým segmentům, tzv. dermatomům. Jsou to kožní okrsky s vlastním nervovým zásobením, vycházející z míšních obratlových segmentů. Při onemocnění vnitřních orgánů se na zádech v oblasti příčné segmentace vytvářejí citlivá místa, označovaná jako spoušťové nebo maximální body. Jsou charakteristická pro postižené systémy. Jsou dobře hmatatelná, citlivá, někdy dokonce výrazně bolestivá. Běžně bychom je označili jako zatvrdliny, odborně - gelosy. Jde o nahromadění škodlivin pod kůží i hlouběji ve svalech.

Tyto chorobně změněné okrsky tkáně, vzniklé na základě poruchy funkce vnitřního orgánu, se samy stávají dalším samostatným centrem potíží a jejich vztah k vnitřním příčinám se ztrácí. Mluví se pak o bolestech v zádech a léčí se většinou páteř. Tak jako je vznik těchto kritických míst ovlivněn poruchou zevnitř, je naopak jejich léčením možno ovlivnit vnitřní poruchu, která k jejich vzniku původně vedla. Tím se myslí druhotné léčení i onoho spřaženého vnitřního orgánu.

Spojení zádových gelos s vnitřními orgány a jejich znalost generacemi lékařů činí metodu již po několik tisíciletí úspěšnou. V tom spočívá "celostnost" této metody.Obrazek


Co se odehrává v gelose po přiložení baňky ?
Podtlak vtáhne část kůže i podkoží do baňky a způsobí mimo jiné popraskání drobných cévek s malými krevními výrony, zřetelnými jako modřina . Je však méně hlubší než modřina, například po úderu, nehledě na cílené umístění baňky nad kritickým místem. Malý výron krve a lymfy do okolí gelosy i do ní samé zvýší cirkulaci krve a přívod kyslíku v okolí. Prokrvení a okysličení kritických bodů odplaví škodliviny z jejich centra a po opakované správné aplikaci vede k úlevě od bolesti v zádech a překvapivě i upraví funkce příslušného vnitřního orgánu, na jehož ovlivnění pacient ani nevnímá.

Jedná se o jednoduchou metodu, kterou zvládne i laik. Jsou k dispozici kursy,kde se to naučíte...Budete se seznamovat především s akupresurními body pro přikládání baněk

Pracuje se s umělohmotnými baňkami, kde se vysává vzduch ručním přístrojem, nebo balónkem.

Používání baněk má dvojí účinek:

všeobecný (pročištění krve -detoxikace, zlepšení oběhu, regulace a zdokonalení funkce autonomního nervového systému atd.) a

místní (odstranění bolesti, uvolnění ztuhlých svalů apod.).

Pár účinků můžeme blíže vysvětlit.

1. Vliv na kůži: Fyzikální podněty působí přímo na vlasovou cibulku a rozšiřují krevní cévy. Prostřednictvím mírného tahu se zrychluje tkáňový metabolizmus v kůži, zlepšuje se činnost potních a mazových žlázek.

2. Vliv na svaly: Slabý tah, vyvíjený při baňkování, stimuluje podkožní kapiláry, což aktivuje funkci krevních cév ve svalech.

3. Vliv na klouby: Baňkování je výborná metoda při revmatizmu. Prokrvují se lépe klouby a zvýší se sekrece synoviální tekutiny.

4. Vliv na zažívací ústrojí:Sací síla lehkého podtlaku v bodech na břiše stimuluje vnitřní orgány, zlepšuje peristaltiku a sekreci i kvalitu trávicích šťáv.

Obrazek

Co vy na to? zdá se to dost drastické, ale je to opravdu velmi účinné...



 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Baňky už nikdy!

(nakubi, 22. 10. 2010 7:42)

Včera jsem byla poprvé na baňkové masáži zad.
Takovou bolest jsem v životě nezažila!Po celých zádech mám modřiny až do černé barvy a bolí jakoby spálená od sluníčka. Už nikdy v životě to nehodlám podstoupit, ta bolest!!!

Agátko

(Jarka Rad., 29. 9. 2007 7:49)

no teda! ty jsi mi dala,jsem se zapoměla prohlédnout,říkáš žes byla puntíkatá? tak to já se ve čtvrtek taky prohlídnu,cha,cha!

dneska premiera!

(Agata, 28. 9. 2007 1:44)

Mam za sebou premieru bankovani, je to docela prima zazitek.Vsechny zatuhliny pryc a jeste mi partner řiká želvičko,protože mam na zdech fleky od baněk....Heč!:o))))
Ale nebolí to-nebojte,je to příjemné a prohřívající... a naopak jsem uvolněná a spokojena.Příště ZAS!

holky!!!!!

(Jarka Rad., 27. 9. 2007 17:35)

tak jsem včera byla na bankové masáži a super!prohřeje auvolní zatuhlá bolavá místa,všechno to ze svalu vytáhne,moc,moc fajn metoda!