Jdi na obsah Jdi na menu
 


Cyklofosfamid ENDOXAN

7. 1. 2007

Cyklofosfamid 

Je to nepochybně jedno z nejúčinnějších dosud vyrobených imunosupresiv.

 

Obrazek


Užívá se také již několik desítek let, u SLE se stále hledá nejvýhodnější dávkování, které by pacienta co nejméně zatížilo a přitom bylo dostatečně účinné. Principem účinku je schopnost cyklofosfamidu přenášet alkylové skupiny na různé důležité molekuly buňky, což vede k její smrti. Opět jsou k působení tohoto cytostatika nejcitlivější množící se buňky. Podání v tabletách má stejný efekt jako podání do žíly.


Vedlejší účinky:

Podání cyklofosfamidu může vyvolat zvracení, které není způsobeno vlivem na zažívací trakt, ale vlivem na centrální nervový systém - jde o tzv. centrální zvracení.

Zvracení lze blokovat preventivním podáním léků proti zvracení -podávají se před požitím nebo infusí uplně běžně.....Pokud si nejste jisti, zeptejte se na to!

Cyklofosfamid může poškodit močové cesty a to tím,že tam zůstává příliš dlouho.. Proto u člověka, který je léčen cyklofosfamidem, musí ošetřující lékař hlídat výskyt močových infekcí a pacient musí dodržovat dostatečný pitný režim v den podání. Při podání léku do žíly se doporučuje příjem 3,5 l tekutin Obrazekběhem tohoto dne, z čehož alespoň jeden litr by měl být vypit ještě před infuzí.

Při nedodržení těchto pravidel hrozí tzv. hemoragická cystitida, tedy zánět močového měchýře doprovázený masivní přítomností krve v moči. Jedovaté může bát i setrvání metabolitů cyklofosfamidu v močovém měchýři, byl-li podán na noc a není-li dostatečně močí vyplaven.  Každá infekce močového měchýře nebo močových cest musí být u pacienta s SLE včas přeléčena antibiotiky. 


Aby se zabránilo hromadění cyklofosfamidu v močových cestách, podává se látka Uromitexan (látka Mesna)!!!!

Info ZDE:

209.85.135.104/search


Podávání cyklofosfamidu vede k likvidaci množících se buněk v těle. Aby likvidace byla efektivní, ale nevedla k poškození jiných funkcí pacienta, je nutno pravidelně odebírat krev na zjištění hodnot krevního obrazu. Toto vyšetření je nejdůležitější 2 týdny po podání infuse, kdy jsou hodnoty nejnižší. Pokud je pokles příliš velký, dávka cyklofosfamidu se při příštím podání sníží. Proto je nutno přinést výsledky lékaři před dalším podáním cyklofosfamidu. U některých jedinců může vést dlouhodobé podávání cyklofosfamidu k útlumu krvetvorby, proto je podání další dávky bez znalosti krevního obrazu nepřijatelným rizikem.


 

Dlouhodobé podávání vysokých dávek může vést k selhání funkce vaječníků a varlat .

To "dlouhodobé" a "vysokých dávek" je důležité, protože: jestliže máte 1x za měsíc dávku v infusi a přispůsobenou hmotnosti těla (běžná léčba lupusové nefritidy...pulsní infusní terapie CFM se tomu říká...),neměly by vám hrozit žádné následky v tomto ohledu!


Proto u mužů, u nichž se taková léčba plánuje a kteří si přejí mít děti, provádí odběr spermatu a jeho zamrazení v bance. O nejbližším pracoviště provádějícím tyto služby Vás může informovat Váš ošetřující lékař.

U žen je pravděpodobnost ovlivnění plodnosti podle našich zkušeností minimální. Je nutné vyvarovat se během této léčby otěhotnění, protože riziko pro plod je při likvidaci množících se buněk zásadní a je vždy nutné těhotenství přerušit. Není žádných námitek proti současnému užívání hormonální antikoncepce.

U pacientů s opakovaným výskytem jakéhokoli oparu nelze cyklofosfamid podávat, protože by došlo k aktivaci této infekce. Je nutno volit jiné postupy nebo při krátkodobém podání pokrýt nebezpečné období léky omezujícími množení viru oparu.

Pokud by při léčbě cyklofosfamidem docházelo k častějšímu výskytu infekcí, znamená to, že jsou likvidovány i buňky zodpovědné za boj proti infekci a léčba musí být buď ukončena, nebo lze zároveň podávat malé dávky imunoglobulinů, které boj proti infekci podpoří. 


Kdy se podává , když je to v podstatě takovej trochu "spratek" , protože patří do skupiny cytostatik??


 

 

...musím za sebe tu napsat, že mě Cyklofosfamid ale zachránil život a odpíchl mě ode dna...před 3 lety jsem byla troska neschopna pohybu a ted jezdím na kolečkových bruslích Obrazeka těžce vzpomínám, kdo to tenkrát byl tak hrozně nemocnej...:o)))


Vzhledem k tomu, že je tak razatní, musí být užíván s mírou a na specializovaných pracovištích.


KDY? Jsou to případy :

A.vysoce aktivních onemocnění,

nebo

B.refrakterní - necitlivé - na terapii kortikoidy, cyklosporinem A,

a nebo 

C.život ohrožující orgánové postižení


  • Glomerulonefritida - i jiná než lupusová
  • Pneumonitida
  • Vaskulitidy -nejrůznější druhy
  • Hemolytická anémie, trombocytopenie
  • Závažnější neuropsychiatrické postižení -sekundární postižení mozku a míchy SLE
  • Dávkování Kontinuálně
  • 1 – 2 mg/kg/den per os (lék)
  • nebo intravenózně (infuse)v pulzech 5 – 10 mg/kg 1krát za 4 týdny během prvých 6 měsíců, potom alespoň po dobu 12měsíců 1krát za 3 měsíce
  • Monitorování bezpečnosti léčby Je velmi nutné při kontinuální perorální léčbě pravidelně kontrolovat krevní obraz včetně diferenciálního rozpočtu leukocytů, jaterních testů, renálních funkcí (urea,kreatinin) a močového nálezu v intervalech 1 – 2 týdnů při zahájení léčby a dále nejméně 1krát měsíčně
  • Při pulzní léčbě po každému pulzu v intervalu 10 – 14 dnů kontrola krevního obrazu včetně diferenciálního rozpočtu leukocytů, jaterních testů, renálních funkcí (urea, kreatinin), močového nálezu
  • U žen vždy nebezpečí následné amenorrhoe - ztráty menstruace, zvláště po 30. roce života; před zahájením terapie nutná konzultace gynekologa a také lékaře centra asistované reprodukce-informace níže následují!!!!
  • Přerušení léčby při interkurentních infektech (infekce které se objeví v průběhu léčení), důsledná léčba interkurentních infektů

Po nástupu efektu co nejdříve navázat jinou méně toxickou terapií /např. azatioprin , metotrexát , mykofenolat./..dle indikace ošetřujícího lékaře


Moje doporučení pro ženylupusinky,  které mají nastoupit tuto terapii (at infusní nebo tabletkovou) a chtěly by ještě někdy v budoucnu otěhotnět :

požádejte svého ošetřujícího lékaře, aby vám napsal doporučení na Pracoviště asistované reprodukce, kde vám nastimulují dozrávání vajíček, pár vajíček Obrazek odeberou, nechají oplodnit spermiemi Obrazek vašeho partnera a potom vajíčka uloží ke zmarzení, kde v pohodě přečkají dobu do vašeho uzdravení .

 


Info o zmražování embryíí naleznete ZDE:

http://www.endokrinni-system.cz/novinky?mid=zenska-neplodnost&id=240

 


Potom kdykoli v budoucnu můžete, kdyby se těhotnění nedařilo spontánně, přijít do centra asistované rerodukce a nechat si oplozená vajíčka zavést a čekat, jestli se na vás a vaše dítko usměje štěstí a budete maminkou .


Je to taková jistota, kdy přece jen...člověk nikdy neví, dokud neotěhotní, ani kdyby neměl infuse cyklofosfamidu ,nikdy nevíte, jak to vlastně s vaší plodností je doopravdy..

Tato praxe je všeobecně doporučovaná, ale lékaři o ní pacientky většinou neinformují, někdy je také pěkný fofr kolem nutnosti urychlené léčby a tak se na tuto eventualitu prostě může zapomenout.

Obrazek

 


Informovanému štestí přeje a proto na to pamatujte a žádejte, na co máte právo !!!


Centra asistované reprodukce ve vašem okolí najdete na mnoha specializovaných serverech,třeba ZDE:

http://www.zenska-neplodnost.cz/reprodukcni-centra

 


U tohodle léku jsem otevřela možnost diskuse, protože byste měli možnost si vyměnit zkušenosti, hlavně v tom, jak jste to zvládli vy a jestli jste měli nějaké nežádoucí účinky a co jste proti tomu dělali a jaký léky se Vám osvědčily.....

Já jsem neměla ani jeden nežádoucí účinek...asi jsem odolná osoba...!!!!

Obrazek

 

 

 

 

Náhledy fotografií ze složky Vlci

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

dotaz -otoky

(gabi, 21. 4. 2016 8:09)

Dobry den,

mam nefroticky syndrom se 2.relapsem po 8 letech z niceho nic.Jsem hospitalizovana ve VFN v Praze a vcera jsem dostala prvni pulz cyklofosfaminu.Chci se zeptat jake mate zkusenosti s otoky?Ja mam navic 8 kg a uz mi podali bez odvodneni tento pulz.Myslite ze se otoky sami zastavi po davkach cyklofosfamidu?Kdy jste videli prvni rozdily?

Mockrat dekuji

Re: dotaz -otoky

(Amazonka, 3. 5. 2016 14:51)

Ahoj. Já s otokama pribrala 20 kg...

Re: dotaz -otoky

(Amazonka, 3. 5. 2016 14:52)

Ahoj. Já s otokama pribrala 20 kg...

Cyklofosfamid

(Ondra, 15. 9. 2011 11:21)

Ahoj zítra bych měl jít na první dávku tohoto svinstva :-( ,ale měl bych dostat bud střední nebo nižší dávku. Vypadali vám někomu po tomto cytostatiku vlasy?

Cyklofosfamid - SSc

(Hanka, 4. 1. 2014 13:38)

Mam za sebou druhou infuzi. Prvni podani bylo pri hospitalizaci... asi 6 hodin po se mi objevil silenej tres a hrozna zimnice. Tlak normalni, ovsem dost mi klesl cukr... tak mi dali nejakou infuzi aby mi bylo lip... brzo to preslo.
Vcera sem absolvovala druhou, ambulatne... do vecera dobry. dnes rano motolice hlavy, tlak malicko zvyseny a zvraceni... uz aby to bylo za mnou...:(

Cyklofosfamid - únava

(Roman, 12. 7. 2011 21:42)

Dobrý den, dnes jsem dostal pátý puls cyklofosfamidu a od zahájení podávání pulsů na sobě pozoruji dva nepříznivé účinky tohoto léku. 1. vyšší krevní tlak, 2. únava - vždy dva dny po podání se cítím jako bych narubal vagón uhla. No ale nutno si přiznat, že bez zahájení podávání cyklofosfamidu bych tu už asi nebyl, takže jsou to jen maličkosti. Jen mě zajímá, zda se u někoho projevují podobné nepříznivé projevy. Díky za reakci

Re: Cyklofosfamid - únava

(Síma, 12. 7. 2011 21:52)

Ahoj Romane, to je tak, se mnou na pokoji na nefro ležela tenkrát holka, která měla stejnou dg. jako já. Dostávali jste stejný cyklouš dokonce ve stejnou dobu a stejnou dávku: já úplně v pohodě, nic mi nebylo, jen bych potom pořád spala (nebrala jsem to ale jako únavu,spíš možnost si odpočinou a nechat prostor cykloušovi napravit v tělě to, co tam lupus napáchal) a holka vedle mě blila jak amina a bolelo ji břicho a měla pořád nějaké stížnosti. Jako je každé tělo člověka jiné, tak jsou jiné reakce na to, co do něj dáš - závisí to také na postoji - já byla třeba v pohodě, i když jsem spala jak Růženka dva dny a jiný by frflal a myslel by si, že hned po infusi musí jít hrát na housle a chtěl by okamžitou úlevu /čímž nemyslím třeba tebe...to ne..je to JEN příklad/.
Takže to, co máš, ber jako NORMALNI (tlak se po vyplavení z těla srovná, cca dva ař tři dny tomu dej, kdyby ne, není to od cyklouše, ale od poškození ledvin...to raději hlas doktorovi!!!) a přeju ti, aby cyklouš všechno vyřešil a ty ses odpích ode dna a bylo potom už jenom líp!!!!

Cyklofosfamid

(Martinka, 28. 12. 2010 12:24)

Zdravím Vás Dámy, dám sem jeden takej veselej příspěvek. Dnešním dnem končím poslední tj 6. puls cyklouše... a abych pravdu řekla nebylo mi vubec špatně zkrátka je mi fajn!! Držím vám palečky v léčbě...:-)

Re: Cyklofosfamid

(Bree, 24. 1. 2011 0:17)

Je fakt, že mám ta sebou teprve 3 pulsy, ale snáším je také dobře. Dle instrukcí se vybavím dostatkem tekutin a pak jen ležím a piju jako Dán.Jen ta imunita jde dokonale do hajzlu, co týden, to infekce..už si připadám jak reklama na chřipku,zápaly,střevní infekce...asi se do toho nemusím nutit :-)))

pro Andreu

(Agata, 21. 5. 2010 11:39)

Určitě neztrácejte naději.Já vám sice fundovaně s tímto neporadím,ale určitě si vyžádejte doporučení na genetiku nebo lepší asi bude - sami se objednejte do centra asistované reprodukce,kde by vám měli fundovaně poradit a zvolit všechny vyšetření a konzultace.
Možná by stačilo udělat manželovi spermiogran/podrobný rozbor spermií/ a podle něj rozhodnout,zda odebírat nebo ne. Určitě se tam informujte (INF centra), protože tam pracují odborníci, kteří by vám měli říci, co je možné a co ne a ev. vám udělají potřebné zrozbory.
Pokud chcete dítě, neváhejte a začněte konat!!!Věřím,že se to povede!
Seznam center:
http://www.zenska-neplodnost.cz/reprodukcni-centra-sr

držím pěsti,Agata

pre Agátu

(Andrea, 20. 5. 2010 23:30)

Ahoj, práve som si prečítala vaše príspevky s Radkom. Môj manžel práve podstúpil prvý krát infúzie Endoxanu. Predtým bral Eqoural v tabetkách, ale už mu poškodzoval obličky tak mu ho museli vysadiť. Má vaskulitídu. Veľmi chceme dieťa, ale nedali sme si zmraziť spermie, lebo sme verili, že snáď to bude lepšie, ale bol to omyl. Teraz neviem, či už nie je neskoro dať si odobrať vzorku ešte pred druhým pulzom, ktorý ho čaká o mesiac. Škoda, že jeho lekár si myslel, že už má zmrazené spermie. Boli by sme tak urobili. Vyzerá to tak, že nikdy nebude môcť žiť bez cytostatík. Teda o plodnosť asi príde.

Som rada, že sa môžem s niekym podeliť o túto pre mňa hroznú skutočnosť.

Ďakujem.

pro Radka

(Agata, 20. 5. 2010 10:55)

Ahoj, nemyslím si, že kortikoidy jsou tak toxický -a určitě infuse jsou méně nebezpečné než tablety /z hledika než.účinkú/, protože se rychle vyplaví z těla.Kortikoid nemůže být toxický,protože je to hormon podobný těm, které si sami vyrábíme - patří do skupiny glukokortikoidů, vyrábných v nadledvinách. Takže NEBOJ!!!
Můj názor je, že ti dali uložit sp. prostě proto,že při těžší formě lupusu /který asi máš podle infusí CFS-midu, ten se dává u těžších forem/ bude následovat vždy jen léčba imunosupresivy, aby zajistili zdárné utlumení zánětu. A tato imunosupresiva /at už mykofenolát, imuran nebo metotrexat - najdeš v sekci léčba lupusu všechny/ jsou toxicke a kdyby neučinkovalo jedno,vymění se za druhé...ale potenciálně poškozují při dlouhodobém podávání asi všechny.

Takže fakt bud rád,že ti tento způsob ochrany zajistili, řeknu ti, že to jinde vůbec běžné není a pokud pacinet o tom sám neví a nevyžádá si to, nikdo se sním o tom nebaví, natož aby mu to navrhl :o(((.

Hradec je prostě zdravotnická špička!! ( i z lidskýho hlediska můžu jen pět ooody) :o)

Optaruj se (hodně uzdravných sil přeju...)a kdyby něco, raději mi napiš přes kolonku Napište mi...můžem to probrat v mailu. :o)))

Pro Agátu

(Radek, 19. 5. 2010 12:22)

Ahoj Agáto, užívání Imuranu následovalo letos v březnu po ukončeném Cyklofosfamidu, ale myslíš, že lze do předu odhadnout další léčbu a případně její délku a množství léčiva, přece se neví s jakým úspěchem se léčba setká a pak je nutno léčivo měnit, já jsem spermie odevzdával po léčbě vysokých dávek infuzního kortikoidu, což si myslím, že už bylo pozdě ne ? Protože i kortikoidy jsou toxický pro zárodečné buňky. Proto se o tyto věci zajímám a jestli máš Agáto ve svých odpovědích pravdu, tak k mé velké radosti. Jinak se léčím na II. Interní klinice FN Hradec Králové, je tam plno profesionálních lidí a prima prostředí. Agáto, zdravím a děkuji za možnost se takto někde doptat. Radek

pro Radka

(Agata, 18. 5. 2010 15:19)

Ahoj - no právě, já tipuju, že ti odběr a uložení sp. dělali pávě kvůli trvalému (trvalejšímu) užívání Imuranu, ten může poškozovat sp. více tím, že se podává chronicky (dlouhodobě).
Bud rád, že máš sp. uloženy, mnohde na to nemyslí - prostě bud v klidu at je to tak nebo tak :o))).
Máš prostě "pojistku". Ale Endoxanu v infusích bych se tolik nebála (holky to maj složitější), Imuran je sice taky cytostatikum a pokud ho bereš trvale, tam je efekt citelnější. Ale názory na to se mohou různit.
Před tím,než bys počínal dítě, bych stejně doporučovala konzultaci na genetice- tam se ti vyjádří mnohem přesněji a ev. vyčíslí riziko, pokud tedy nebudeš potřebovat svoje sp. "u ledu".
Můžu se optat, ke komu v Hradci chodíš???

Pro Agátu

(Radek, 18. 5. 2010 14:45)

Ahoj Agáto, ano odpověď mě potěšila a velmi za ni děkuji, v Hradecké FN mi říkali trochu něco jiného, proč se tedy před léčbou Endoxanem odkládá vzorek spermíí, když nejde o tak dramatickou věc, v Hradecké nemocnici mi moc neuměli odpovědět, když mě tato věc zajímala, platí stejná situace i při užívání Imuranu, který právě užívám ?

pro Radka

(Agata, 15. 5. 2010 17:02)

Ahoj, Radku - píšu otevřeně, snad tě toto sdělění i potěší.
O své spermie se muž obávat po CFSmidu nemusí, spermie se velmi rychle obnovují a žádná nezůstává v těle /tedy pokud sexuálně úplně neabstinuješ/. Spermie a tkán,ve které spermie vznikají, patří k velmi rychle se měnícím a obnovujícím tkáním, takže klidně za 2-3 měscíe budeš z tohoto hlediska jako bys žádný CFSMid nedostal.

Ženská vajíčka jsou na tom úplně jinak - jsou v těle holčičky od narození (ve vajčníku) a jenom stárnou...podepíše se na nich každé setkání se "špatnou" nebo agresivní látkou a proto by měly být ženy velmi opatrné a raději se lékařů na dávku CFSmidu a možnost uložení vajíček vně těla ptát.

Stačí to takto??
papa, Agata

Doplnění

(Radek, 14. 5. 2010 23:36)

Ještě jsem ke svému dotazu zapoměl napsat dávku, měl jsem pokaždé 500mg Cyklofosfamidu.

Mám dotaz

(Radek, 14. 5. 2010 23:08)

Ahojte přátelé, dostal jsem 6 pulsů cyklofosfamidu po měsíci, celo léčbu jsem snášel bez potíží a lehce, úleva docela pomalu přišla, ale chci se vás zeptat jestli tu někdo má zkušenost s poškozením spermií, velmi mě tato věc zajímá, je mi 32 let, děkuji za odpověď.

...cykolofosfamid a ja...

(Jaaanuska, 10. 8. 2009 7:18)

Ahojte ja mam zs sebou uz 3 pulz cyklo.,teraz 17.8.idem na posledny.Ale mala som ho mat skorej,ale moja lekarka ma dovolenku.Mavam bolesti ale zvladam ich neberiem ziadne lieky na tisenie.Dufam,ze po cyklo.,mi bude lepsie...

zkušenost po půl roce...

(Líba, 14. 2. 2009 1:32)

Tak opět píšu svoji zkušenost s cyklo., tentokrát mám za sebou 6 pulzů po měsíci, teď čekám na sedmý pulz, první po 3.měsících.
Už teď je mi mnohem, mnohem líp, neklepu se jako ratlík, únava sice jen malinko ustoupila ale celkově se cítím líp i když stále to není ono.Ale věřím, že se to bude jen zlepšovat, měla bych chodit 2 roky každé 3 měsíce.Klouby a svaly se mírně zlepšily, chce to rozhodně čas a neztrácet naději.Hlavu vzhůru všichni koho to teprve čeká, rozhodně stojí za to to podstoupit.....