Jdi na obsah Jdi na menu
 


Lázeňská péče u lupusu

31. 10. 2007

Lázně pro Lu Obrazekpusinky...

http://www.moje-lazne.cz/lazne/

na tomto odkazu najdete nejkomplexnější informace o lázních v Čechách.....

Ale nejprve si přečtěte o tom, jak s lupusem a lázněmi to vlastně je... 


Lupus patří k chorobám, u kterých nelze tak jednoznačně stanovit diagnozu.

Lupus patří ale také k chorobám, které jednoznačně do lázní patří!!!!


 
 
Přesvěčte se v takzvané indikační tabulce :

http://www.moje-lazne.cz/nemoci-a-indikace/nemoci-pohyboveho-ustroji/


 

Pacient má celou řadu problémů a lékař z nich pomalu (někdy hodně pomalu...)skládá mozaiku.Část příznaků SLE je zcela nespecifická. Znamená to, že mohou připomínat řadu nemocí.Ale když se lékař nakonec prokouše k diagnose,neznamená to,že bude pacientovi jeho právo na lázně upírat.

 

Naopak.


 
 
Vyhlašuju heslo dne pro lupusinky:
 

lupusinky v remisi 1x za rok do lázenské náruče!!!


 
A proč vůbec do lázní?

Většina z nás má potíže s klouby a kůží a to je jednoznačná indikace na lázně..

Do lázní se ale nejezdí  jen a pouze kvůli léčbě, ale také kvůli relaxaci...nabrat psychické i fyzické síly...zkrátka dopřát si odpočinku, zapomenout na utrpení spojené s nemocí a chozením po doktorech, na domácí stereotyp...a seznámit se s novými lidmi.

(ještě promyslím, jak bysme mohli uskutečnit to společné ježděni do lázni, jakoby lázenskou SEZNAMKU na těchto stránkách a potom bysme nebyly v lázních jenom s babičkama s natáčkama a umělým chrupem ve skleničce...)


Kromě klasických léčebných pobytů, které jsou určeny přímo pro léčbu nemoci a zdrav.potíží, můžete využít třeba i relaxační pobyty, při kterých pečujete o své tělo...

V nabídce lázní je široká paleta typů léčeb a procedur od koupelí, masáží, přes inhalace, pitné kůry až po orientální techniky a spec.terapie (třeba v Teplicích nabízejí i plastickou chirurgii,hi,hi...)
    

Obrazek


 To nás ale trápit nemusí, protože po příjezdu do lázeńského zařízení se nás ujme specializovaný lékař -balneolog, pročte si naše papíry, které máme od svým milých "mecenášů" alias lékařů Obrazek, kteří nám lázně pomohli získat a doporučí nám nejlepší a nejvhodnější procedury pro naše trpící tělíčko.
 

Prostě nám namíchá takový terapeutický procedurový koktejl , jako v báru....jen s tím rozdílem, že jsme v lázeňském zařízení a musíme se chovat ctnostně a vzorně.....


Takže:

pokud se rozhodnete vydat se do lázní, měly bychom vědět TOTO:

1. podmínka - a nejdůležitější - je

být v REMISI, aspoň nějakou dobu....(mě třeba nefroložka řekla, že žádné kriterium ani neexistuje...takže obzvlašt pokud mate pohybové potíže, bolesti a omezenou hybnost, naléhejte..lázně byste měli dostat)

Musíte mít pohybové obtíže a co jsem vysledovala, nechtějí přijímat pacientky s postižením CNS....ale to závisí taky asi na jejich stavu,kdyby byly v remisi a mely doporuceni o stabilizaci jejich onemocnení, snad ano...
 
To znamená, že Vaše nemoc nesmí být aktivní - prostě když vám ošetřující lékař jednoho dne řekne, že jste v remisi, je to ONO!
Můžete začít (raději v klidu)balit.....
V remisi je nuté být proto, že léčebné procedury by mohly naopak našeho "vlka" rozezlit a mohly by zhoršit náš zdravotní stav.Ale není na to žádná statistika, lázně jsou prostě doporučené, dle uvážení ošetřujícího lékaře ale taky dle tlaku pacienta...


 

2. JAK S PLACENÍM?
Existují tři možnosti využívání a úhrady lázěňských služeb.
 
a.) komplexní lázeňská péče (dřív se říkalo křížkové lázně)
tento typ spočívá v tom,že veškeré náklady na léčbu, stravování a ubytování za vás hradí zdrav.pojištovna.
JSOU ZDARMA!

Pobyty jsou v tomto případě určeny pro klienty,u kterých je stanovena diagnoza, která VYZADUJE LÁZEŇSKOU LÉČBU.


 
                      Jak postupovat - jak na to???
  • Navštívíte svého obvodního lékaře a sdělíte mu své přání léčit se v lázních.
  • On vám vystaví FORMULÁŘ - NÁVRH na lázeňskou léčbu, který vám musí potvrdit váš odborný lékař - nefrolog, imunolog, revmatolog...(měl by tam napsat, že váš stav vyžaduje lázeňskou léčbu - to si ohlídejte, jinak si to budete platit samy..)a napíše váš aktuální stav.
  • Po schválení tohoto návrhu REVIZNÍM LÉKAŘEM ZDRAV.POJ.(k němu to pošle váš doktor) můžete nastoupit léčbu v těch lázních, které byly vybrány a schváleny revizním lékařem (zkuste se domluvit s vaším doktorem, aby vám rovnou nějaké doporučil, NEJLÉPE, KTERÉ VY SAMY CHCETE... - a revizní je potom pouze schválil).
  • Pak sedíte doma a každý den chodíte kontrolovat schránku, kdyže se objeví kýžený povolávací rozkaz do lázenského ráje.

 

 

 

 
 
JEŠTĚ DŮLEŽITÉ:

OD ODESLÁNÍ POUKAZU NA LÁZNĚ MUSÍ SE TATO LÉČBA i USKUTEČNIT DO 3 MĚSÍCŮ!!!


...Praktická poznámka: takže si pokud možno lázně neplánujte na období, kdy máte jet na dovolenou , protože byste se potom museli rozhodovat, co odříci a co si odříci...!


 
b)příspěvková lázeňská péče

nárok na tento typ léčby vzniká také na základě lék.návrhu, kde je ale uvedeno, že pacientovi jsou hrazeny pouze náklady na léčbu.V tomto případě se postupuje podobně jako u komplexní láz.péče, ale s tím rozdílem, že vaše zdrav.poj.hradí pouze náklady na léčbu, ubytování a stravování si pacient hradí sám.


 
 c)samoplátecká lázeňská péče
v případě tohoto typu odpadá potřeba návštěvy lékaře.V tomto případě se rozhodnete samy, kam chcete jet a samy si také hradíte veškeré náklady spojené s pobytem v lázních.Tento typ léčby nabízí velké množství programů...nejste omezeny pouze vaší diagnozou, ale zvolíte jakýkoli léčebný, relaxační nebo wellnes program.

Dle vašeho přání a taky dle rozumu...no, třeba solárko na "vlka" asi není to pravé ořechové co? :-))


Indikované pro lupus jsou v republice lázně čtveré (jinde se vlka bojej, na rozdíl od nás, my se nebojíme vlka nic!)
 
 
K dnešnímu datu jsem zaznamenala, že i další lázně získaly možnost léčit nemocné s sle:
 
Lázně Bohdaneč
 
 
Lázně Velichovky
 
U Velichovek je jedinečná možnost. Pracuje tam ve vedoucí pozici Lupusinka - doktorka Lenka, která nabízí spolupráci v zařizování lázní a další na míru dělané procedury a přístupy. Více tady:
 
 
 

 
 
Lázně Klimkovice
 
a snad i další, víte-li o nějakých, napište do příspěvků.

 
 
           

Obrazek


 Jáchymov -  jsou mezi pacienty nazývány jako "silné"!

 


Teplice v Cechách
 
 
 Lázně Lipová....

(indikace pro SLE tu je, ale pouze kožní formu, jsou tu obecně specializovaní na kůži......takže, kdo má motýla, podiskutujte s kožními lékaři a pro Vás jsou Lázně Lipová!)


Ještě jednou odkaz na tabulku,kde se dozvíte víc a diagnosách a druzích léčby v lázních: 

 

http://www.moje-lazne.cz/nemoci-a-indikace/nemoci-pohyboveho-ustroji/


..asi každá zvolíte i podle vzdálenosti od svého bydliště nebo je taky možné prozkoumat lázně postupně všechny...jak je komu libo!Jupííí!!!

 
 
 
Ahoj
 
(ještě poděkování jedné lupusince z města na Labi, za jejíhož přispění vznikla tato oda na lazně, dik aknel!)

 


 

Náhledy fotografií ze složky Bern pes