Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ořechy na praní a EKOPRANI.

27. 10. 2007

A.Ořechy na praní MIRON

Ořechy na praní (nazývané občas mýdlové ořechy) jsou vynikající prací a čistící prostředek.

Jsou to plody stromu Sapindus mukorossi nebo Sapindus Trifoliatus, které rostou v Indii a Nepálu.

Jedná se o 100% přírodní produkt bez chemických přísad. Jsou šetrné pro Vaše bílé i barevné prádlo - vlnu, bavlnu i hedvábí. Dají se použít při všech teplotách a jsou bez bělících přísad. Nepění a neobsahují vonné přísady. Jsou vhodné pro jedince alergické na chemické látky v běžných pracích prostředcích.

Po použití se dají ořechy kompostovat a tím plnohodnotně přírodně zpracovat. Pro čištění používáme výtažek z ořechů. Ořechy se sklízí v říjnu a zpracovávají se sušením a odstraněním jádra. Jádro ořechu nemá žádné prací ani čistící účinky, proto dodáváme ořechy bez jader.

Šetří životní prostředí i Vaši peněženku. 

Uvaha na tema: 

Ořechy MIRON versus chemický prací prostředek.
Jaký je rozdíl mezi ořechy na praní MIRON a chemickým pracím prostředkem?

Chemické prací prostředky obsahují fosfáty a přísady pro změkčování vody.

  • Fosfáty jsou pro životní prostředí nejškodlivější, protože obsahující fosfor. Fosfor představuje živinu pro vodní řasy a sinice, které v potocích a stojatých vodách způsobují problémy. Řasy a sinice se snadno přemnoží a vzniká tak zelený povlak vodního květu, který odčerpává kyslík z vody a způsobuje až smrtelné problémy vodním živočichům. Fosfor způsobuje také problémy při úpravě vody na pitnou. Asi 50% fosforu v městských splašcích mají na svědomí právě prací prášky. Průměrná účinnost čističek je asi 35%. Používáním MIRONu snížíte obsah fosforu v odpadních vodách.

Při větší tvrdosti vody používáme s ořechy vhodný změkčovač vody, který neškodí životnímu prostředí např. sodu.

  • Soda je nutná přísada pro praní v tvrdé vodě. Tato přírodní látka odstraňuje vápník z prádla a dělá je jemnějším a proto není potřeba přidávat žádnou další chemickou aviváž nebo po vyprání prádlo vytahovat.

Ořechy neobsahují chemická bělidla a plnidla, proto praní s ořechy MIRON šetří barevné oblečení. V pracích prostředcích se používá chemická látka na ochranu barev, která není v přírodě odbouratelná.

  • Bělidla jsou chemické látky účinné až od 60° a nehodí se pro praní barevného prádla. Tyto látky nedělají prádlo čistějším ale jen zářivějším, tohoto efektu se dosáhne potáhnutím vlákna chemickou látkou, která mění lom světla na látce. Pro vlastní praní nemají tedy význam. Stejného efektu lze dosáhnout i ekologicky - sušením na sluníčku.
  • Plnidla neperou jenom zajišťují sypkost prášku a zvyšují jeho objem. Spotřebitel má potom dojem, že si za své peníze odnáší větší krabici. Používáním MIRONu šetříte životní prostředí, protože se nespotřebuje tolik energie na transport objemných pracích prostředků.

Jedním z nejvýznamnějších rozdílů je také cena
Používáním ořechů MIRON nejen šetříte životní prostředí ale také Vaši peněženku.1 kg ořechů vydrží 4 členné rodině až jeden rok, při praní 2-4x týdně.
Firma KOROS je přímý dovozce ořechů na praní od zemědělců v Indii a proto Vám nabízíme nejlepší cenu na trhu. Ořechy si kupujte v našem obchodě na internetu nebo u našich distributorů, vyžadujte ořechy firmy KOROS - značky MIRON záruka nejvyšší kvality.

Jak na praní s MIRONem?

Každá domácnost by měla znát tvrdost vody, kterou používá na praní prádla. Tvrdost vody se dá zjistit u vodáren zdarma a většinou tuto informaci poskytují vodárny na svém telefonním čísle.
Tvrdost vody má vliv i na množství použitých ořechů. U měkké vody můžeme použít méně ořechů 3-4, u středně tvrdé 4-5 a u tvrdé vody používáme nejvíce ořechů 6-7. Ořechy vkládáme do bavlněného pytlíku (součástí každého balení), pevně zavážeme a vložíme s prádlem do bubnu pračky.
Pračka by neměla být přeplněná, aby se pytlík s ořechy mohl dobře pohybovat mezi prádlem. Program praní může být s předpírkou nebo i bez.
Po ztmavnutí již ořechy nepoužívat. Ke ztmavnutí dochází po opakovaném použití nebo při praní ve větších teplotách.
Při větší tvrdosti vody a znečištění prádla přidáme k praní 1-2 polévkové lžíce sody. K provonění prádla můžeme pokapat sáček několika kapkami éterického oleje.

Máte-li nějaké otázky, prosím podívejte se do sekce časté otázky, pokud tam nenajdete odpověď prosím kontaktujte nás na info@orechy-na-prani.cz.

7 rad jak prát a šetřit Vaši peněženku i životní prostředí

  • prádlo nepředpíráme, ušetříme vodu, energii, ořechy na praní pak můžeme použít vícekrát.
  • Silně zašpiněné prádlo namáčíme s použitím sody, pozor chraňte si ruce
  • Pokud prádlo obsahuje skvrny, nespoléháme jen na sílu pracího prostředku ale skvrny ošetříme před praním mýdlem
  • Snažíme se využit kapacitu pračky, šetříme tak energii, vodu i prací prostředky. Při nákupu pračky se zajímáme o typy s úspornými programy. Moderní pračky umí ovlivnit proces praní. Máchací lázně slouží k odstranění chemických látek z prádla při používání běžného pracího prostředku, u MIRONu se nemusí odstraňovat žádné látky, proto máchací lázeň nemusíme používat.
  • Správně dávkujeme, nejúspornější je dávkovat prací prostředek přímo do bubnu pračky.
  • Praní při 90° používáme jen výjimečně pro prádlo nemocných a kojenců. Při teplotě praní 60°C ušetříme až 40% energie.
  • Vzdáme se avivážních prostředků. Bývají totiž obtížněji biologicky odbouratelné a na vlastní čistotu prádla nemají žádný vliv. Příjemně měkké prádlo získáme rovněž sušením venku.

 

http://www.orechy-na-prani.cz/index.php?page=kdesedajikoupit

 

B.Jiné ořechy na praní  a celkový sortiment pracích a čistících EKO prostředků jsem našla ZDE:

www.ekopraní.cz

C. www.missiva.cz

... taky tohle je výborná ekologická firma...ještě ji více prozkoumám...

 

Náhledy fotografií ze složky Motýli

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

ořechy na praní

(Marie, 23. 2. 2010 16:57)

Byla jsem nadšená, když jsem slyšela o ořechách na praní, ale bohužel mi to nic nevypere, chtěla jsem to také hlavně na vlnu, přestože vlna krásné pouští špínu, ořechy nefungovaly ani na vlnu. Může mi někdo poradit, jestli dělám někde chybu?? MarieLurd@email.cz

Ořechy na praní

(Kami, 29. 11. 2009 14:06)

Používám na praní ekologické prostředky již několik let, tekutý Ecover nebo doma připravený prostředek ze sody a pracího mýdla. Ořechy jsem také vyzkoušela, ale protože se dováží přes půl zeměkoule, což dá životnímu prostředí pěkně zabrat, nepovažuji je za příliš ekologické.

Super ořechy na praní

(Danča, 16. 7. 2007 17:25)

Milé Lupusinky,
mám radost z toho, že jsem našla tady na www stránkách tenhle odkaz. Ořechy na praní jsem vyzkoušela a funguje to. Pár ořechů (podle tvrdosti vody) dáte do bavlněného pytlíku (popř. ponožky) a vložíte s prádlem do bubnu pračky (místo pracího prostředku), pokapete eterickým olejem (nahradí aviváž). Prádlo je ekologiky čisté a vyprané. Mám to vyzkoušené a funguje to. prádlo voní po eterickém oleji. Vřele doporučuji. Mohu poradit kde se v Praze kupuje.