Jdi na obsah Jdi na menu
 


Biopsie ledvin

15. 3. 2007

Obrazek

Biopsie - obecně: je odběr malinkého vzorku z tkáně cílového orgánu.U SLE přichází do úvahy nejčastěji biopsie kůže a ledviny.

Biopsie ledvin představuje odběr malého vzorku ledvinné tkáně (jenom několik stavebních jednotek ledviny - jednotka se jmenuje GLOMERULUS), který se potom vyšetří pod mikroskopem a ve velké většině případů umožní definitivně stanovit přesnou diagnózu, tedy typ onemocnění.


 

 

Na úvod trocha anatomie:

ledvina se skládá z kůry a dřeně

funkční jednotkou je klubíčko cév -tzv glomerulusObrazek, kde dochází k filtraci odpadních látek z krve do moče

v centru ledviny se moč, která je odpadním produktem, sbírá do ledvinné pánvičky a ta potom moč posílá močovodem do močového měchýře.

nad ledvinou jako čepička sedí nadledvina, která mimo jiné vyrábí hormoby glukokortikoidy (o kterých se píše v léčbě lupusu...)


Jiné diagnostické postupy ke zjištění onemocnění ledvin -přehledná práce studentky :

http://rtg.kvalitne.cz/prace/sle.pdf


 

 

  • Kdy se k BIO přistupuje?
    K biopsii ledvin se přistupuje, když jiná vyšetření ledvin neurčí s dostatečnou spolehlivostí typ onemocnění ledvin a současně když se dá předpokládat, že určení diagnózy přispěje k další léčbě. Je to zejména při podezření na rychle probíhající glomerulonefritidy, při nejasném akutním ledvinném selhání, při podezření na chronickou glomerulonefritidu -to je případ SLE nebo jiné poškození ledvinných klubíček. Ve chvíli, kdy se ukáže biopsie ledvin jako potřebná, je lepší ji neodkládat, aby se ledviny mohly správně léčit co nejdříve. Výjimkou mohou být (někdy jen po určitou dobu) pacienti, u kterých by výkon byl v danou chvíli příliš rizikový - např. nemocní s krvácivými projevy, s jednou ledvinou apod.

 

  • Jak BIO probíhá?Dělá se pod ultrazvukovou nebo rentgenovou kontrolou?
  • Dnes se ledvinná biopsie nejčastěji provádí pod ultrazvukovou kontrolou, dříve bylo nejčastější provedení po rentgenem. Ale je to podle zkušeností jednotlivých pracovišt, kde je co zavedeno a osvědčeno.
  • Ultrazvuk je ale přesnější a neškodí pacientovi ani vyšetřujícímu. Použití rentgenu je ale také přínosné a nikdy není doba ozáření tak dlouhá,vždy jen po nezbytnou dobu.Já jsem absolvovala Bio s rentgenem a klikali jen na "okamžiky"..tak co?
  • Po uložení pacienta vodorovně na břicho se ultrazvukem provede kontrola vzhledu i polohy ledvin a vedle ležících orgánů. Ve většině případů se biopsie dělá z dolního pólu levé ledviny asi 1-2 cm od jejího okraje, pokud tomu něco nebrání. Plánované místo vpichu se vyznačí na kůži, která se potom odezinfikuje a okolí se zakryje sterilními rouškami, aby se zabránilo zanesení infekce. Nejprve se vpíchne místní znecitlivění a počká se několik minut do jeho plného účinku. Potom se speciální jehlou určenou pro ledvinnou biopsii provede vpich do ledviny s odběrem vzorku. Kontrola polohy jehly těsně před vpichem se provádí buď ultrazvukem nebo zjištěním pohybu jehly při dýchání (tady může pacient nejvíce pomoci - když dýchá zhluboka ve chvíli, kdy mu lékař řekne, nebo naopak v případě potřeby zadrží dech). Po vytažení jehly se získaná tkáň zkontroluje pohledem a místo vpichu se zalepí. Na některých pracovištích se ještě přikládá váleček, který po několik hodin při ležení stlačuje místo vpichu a snižuje tak pravděpodobnost krvácení.

 

  • Jak dlouho BIO ledviny trvá?
    Samotný odběr vzorků (většinou se berou 2) trvá 2-5 minut, pokud nemocný dobře spolupracuje a vše jde dobře, 5-10 minut je třeba počítat na podání místního znecitlivění a vyčkání jeho účinku. Se zaměřením ledviny, dezinfekcí i zalepením místa vpichu vše zabere většinou 20-30 minut.

 

 

  • Bere se vzorek u BIO z jedné nebo z obou ledvin?
    Vždy se bere vzorek pouze z jedné ledviny, většinou z levé. Téměř všechny choroby ledvin, kvůli kterým se biopsie může provádět, se Pokud se biopsie provádí po ránu, pacient většinou nesnídá a snídani dostane brzy po výkonu. Ranní léky na tlak by ale užít měl. Výhodné je, když se jde těsně před biopsií vymočit, aby mohl pohodlně ležet na břiše, a aby měl dvoudílné pyžamo!!! pro snazší odhalení dolní poloviny zad. Den před výkonem je většinou přijat do nemocnice, kde je zkontrolována krevní srážlivost, krevní obraz a biochemie. Někdy již večer před biopsií a většinou ráno před biopsií dostane lék na uklidnění, buď v tabletě nebo injekčně.

 

  • Co po BIO následuje?
    Po biopsii setrvává pacient na lůžku podle zvyku pracoviště 24 hodin
    nebo alespoň do večera, přitom v prvních 2-3 hodinách na zádech. Tak na místo vpichu tlačí váleček. Pacienta kontroluje v pravidelných častých intervalech sestra i lékař. Kontroluje se zejména, jak se pacient cítí, jaký má krevní tlak a jestli močil od výkonu, odebírá se kontrolní krevní obraz a moč. Pacient má za úkol hodně pít - 1 litr tekutin během dopoledne a nejméně další litr tekutin do večera, pokud jeho lékař nedoporučí jinak. Následující den se provádí kontrolní ultrazvuk ledviny k vyloučení komplikací. Když je vše v pořádku, může jít nemocný ten den nebo následující den domů. Ještě 7-10 dní, než se ledvina zhojí pevnou jizvou, by se měl vyvarovat nošení těžkých věcí, velké fyzické námahy a skoků.

 

  • Jaké jsou možné komplikace BIO?
    Nejčastější komplikací je malé nezávažné krvácení buď do moče nebo do pouzdra ledviny. Krvácení do moče se projeví růžovou nebo červenou močí a vyskytuje se asi v 10 % případů. Malé krvácení do pouzdra ledviny na sobě pacient nijak nepozná a zjistí se až při ultrazvuku. Podle kvality ultrazvukového přístroje se popisuje různě často, ale na funkci ledviny nemá vliv. Obojí se léčí delším klidem na lůžku. Větší krvácení do moči nebo do okolí ledviny při poranění drobné tepny je méně časté. Krvácení do okolí ledviny se projeví různě silným tlakem až bolestí v břiše, tříslech nebo zádech.

 

  • Proto se pacient po biopsii velmi pečlivě sleduje....mě sledovali tak často, až jsem si sestřičku s tonometrem zabudovala i do snu...

 

  • Kdy je k dispozici výsledek BIO?
    Předběžný výsledek biopsie může být k dispozici již v den výkonu nebo v den následující. Definitivní zhodnocení zahrnuje speciální zpracování, a proto trvá několik dní až 2 týdny.

 

  • Jaký je přínos BIO?
    Přínos biopsie je v tom, že ukáže, o jaké onemocnění se u pacienta jedná, což umožní cílenou léčbu choroby a výrazně zlepší výhled na její vyléčení nebo alespoň zpomalení. Podle některých znaků se navíc dá zhodnotit případné dlouhodobé poškození struktur ledviny, a vyjádřit se tak k očekávanému vývoji funkce ledvin.

Obrazek


 

Zde najdete kompletní informace z kliniky nefrologie na Karlově náměsti

dokument se jmenuje Informovany souhlas, ale je to popis, co se deje pri nefrologicke biopsii velmi podrobne:

http://nefr.lf1.cuni.cz/Data/Documents/05A5CB38-6229-44C3-BE1A-858FDD4699B4/F-VFN-105%20RB%20odd%20F.doc


 

 

Další hezky seřazené informace o biopsii ledvin najdete na tomto webu, který se celý věnuje nemocem ledvin, porozhlédněte se po něm :

http://www.nadaceledviny.cz/informacni-brozurky-renalni-biopsie.html?idAktualni=1442&jazyk=cz


 

Obrazek

 

 

Biopsie ledvin je ze všech vyšetření ledvin mezi pacienty asi nejobávanější, většinou je ale její průběh nekomplikovaný a jen málo bolestivý. 


 

Pacienti prý často po výkonu říkají:

"To už je? To jsem se nemusel/a tolik bát a nemusel/a jsem to tak dlouho odkládat!"

 


 

A co vaše BIO? 

Obrazek


 

 

 

 

 

 

 

Náhledy fotografií ze složky Motýli

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Biopsie

(Freedom3, 29. 6. 2017 20:06)

Jsem čerstvě po biopsii v Motole .. zákrok proveden kolem oběda , malinko bolestivý, pouze když se nabiral vzorek, tak mírný tlak, jinak naprosto v pohodě. Po zákroku jsem zbytek dne ležel na zádech a byl jsem na přístrojích, tlak, puls a dostal jsem tři kapacky, 2x plasmu a jednou nějaký roztok , močení do bazantu, kvůli kontrole případného úniku krve do moči .. další den už můžu normálně na wc a chodit ,stále cítím mírný tlak v oblasti ledviny při pohybu ,Nebo dýchání .. Jinak sono v pohodě, nikde žádná krev a zítra už konečně domuuuuu

dotaz

(Stáňa, 16. 11. 2015 9:44)

Dobrý den, biopsii ledvin jsem podstoupila před 5 dny a vše proběhlo v pořádku bez nějakých komplikací, ale chtěla jsem se zeptat zda je normální, že když se nadechnu, tak mě pobolívá jakoby na levé straně tam kde byla biopsie provedena. Děkuji

Re: dotaz

(Stáni, 17. 11. 2015 19:29)

...určitě je to běžné....bolest je z toho,že ledvina byla trošku propichnutá a než se pouzdro zahojí,může být citlivější...pozorujte stav tak týden a kdyby se bolest stupnovala nebo pretrvavala, požádejte svého lékaře - asi nefrologa..nebo obvodního..o kontrolní sonografii se zaměřením na tu ledvinu, kde vás bolí. Přeji, at to přejde a vše je zase ok. Hezke dny.

biopsie opravdu nebolí:

(Renáta, 16. 4. 2010 21:57)

Dobrý večer,tak biopsii mám už za sebou.Měla jsem strach z bolesti,ale opravdu musím říct,že to nic nebylo.Míto odběru mi bylo umrtveno tak,jako když dostanete inijekci u zubaře když vám umrtví zub.Pak už jsem jen spolupracovala s lékařkou nádech,výdech a nedýchat.Na sále jsem byla 30 minut a samotný zákrok bez sona ledvin,trval 15 minut(koukala jsem na hodiny na stole předemnou).Nepříjemné bylo těch 24hod.po biopsii dojít si na mísu,ale zvládla jsem to taky.Tak se opravdu není čeho bát.Zdravím všechny.Renáta

dotaz:

(Renáta, 24. 3. 2010 21:01)

Ahoj Agáto,tak na biopsii jdu 6.4.No,moc velkou radost z toho nemám,pze den předem budu sbírat 24h.moč,kterou jim tam přivezu.Mám být nalačno,budou mi brát krev a dělat sono ledvin.Tak snad mi pak vemou rychle na sál,abych "neumřela hlady".No,ale když jsem byla u docentky si domluvit termín biopsie a ona si přečetla zprávu od nefrologa,tak se ptala kdy mi byl zjištěn problém s ledvinama.V té zprávě se totiž píše - arteriální hypertenze a počínající renální insuficience.Což vím že mám vysoký tlak,ale to druhé ne.A hlavně je-li to nějaký problém,pze ty obě ladviny nemám dobré.Tak ani nevím,když nad tím přemýšlím co a jak bude s těma mejma ledvinama do budoucna.Za rok mi bude 40 a chodit na dialízu,nebo tak nějak se mi nechce.Je mi z toho hrozně.Budu ráda až budu mít po biopsii a pak ti napíšu jak to proběhlo.Jsem ráda,že píšeš že bio nebolí,pze každý mluví o opaku.Zatím ahoj a díky za odpověd´.Renata

pro Renatu

(Agata, 12. 3. 2010 9:55)

Do práce se určitě může po domluvě, třeba druhý den po propuštění /pokud je vše OK,stejně si tak 1-2dny po zákroku na lůžku v nemocnici poležíš,ale v každé nemocnici to může být jiné - ptala bych se!/.
Já bych doporučovala ještě týden doma, pro jistotu,ale to je na tobě.
O uspání se sice taky můžeš s doktorem pobavit,ale určitě ti řeknou,že ne, protože při odběru tkáně je potřeba spolupráce pacinta a ve form nádech,výdech -nedýchejte a to když spíš,tak jak jistě uznáš nejde.

Neboj se ale, ono to vypadá dramaticky, ale fakt to nebolí a není to nic děsného. Já se domáhala toho,kdyže už to bude a oni měli dávno vyndanou jehlu...
Držím pěstí a budu ráda,když napíšeš svoje zážitky.Ahoj.Agata

dotaz:

(Renáta, 11. 3. 2010 22:32)

Dobrý večer,chci se jen zeptat,za kolik dní můžu po zákroku do práce.V článku se píše, se má pacient po biopsii vyvarovat nošení těžkých věcí a velké fyzické námaze.A zda je možné požádat lékaře o uspání.Děkuji za odpověd´.

Stano

(Agata, 4. 3. 2008 21:52)

Stanicko,jehla je velmi velmi velmi tenka...bere se jen opravdu mikroskopicky kousinek tkane,je tam jen kolem 5 glomerulu,to jsou ta ledvinova klubicka a ta jsou videt JEN pod mikroskopem.Strach mit opravdu nemusite,jestli by byl veliky,reknete si o uklidnovaci prostredek pred zakrokem.Ale opravdu mi muzete vertit,ze ten strach je mnohem vetsi nez cely vykon.Trva kolem pul hodiny.
Uvidite,ze bude dobře...cokoli jineho budete chtit vedet,napiste SEM.

Biopsie

(Stáňa, 4. 3. 2008 14:04)

Zravim Vás Agato,chtěla bych se zeptat,koncem března mne čeká taky biopsie.Mohla by ste mi říci, jak je silná ta jehla mam taky velký strach.Ráda bych se vás vyptala na víc věcí ohledně té biopsie.Napíši vám své tel.číslo 728639676 Jen me prozvonte a já vám Zavolám spátky jestli vám to nebude vadit,byla bych vam velice vděčná a děkuji moc a preji pevné zdraví je mi 50 let a jsem z Veselí nad Lužnicí Stáňa Mikuličová.

Biopsie, pro Marii

(Agata, 2. 9. 2007 3:32)

Lek se jmenuje s největší pravděpodobnosti spiše Gyrablock a je to na lečení mořové infekce, protože jí ji asi zjistili před nebo po BIOPSII ledviny.Nic nvážného ani nebezpečného a všechno bude v pohodě!Hlavně se nazapomínejte na všechno ptát přímo lékařů,jinak si je nevychováme...Pa.

Biopsie

(Marie, 28. 8. 2007 20:03)

prosím nevíte někdo co je (virablok - lék).mojí kamarádky dceři dělali biopsii a pak ji dali tento lék.tedy nevím jestli se tak správně píše.ráda by věděla co jí vlastně je.její dcera neni sdílná.děkuji za odpověď.

zvládla jsem to!!!

(Martina, 22. 7. 2007 23:10)

tak jsem doma,biopsii jsem vydrzela.Sice me potkalo trochu komlikací ale mám to za sebou a jsem ráda.Ledvina mi krvácela tak ted chodím na sono ale to uz je malickost.jsem ráda ze jsem nasla tuhle stránku a vsem rikám NEBOJTE SE!!!!ted jen cekám na vysleky z laboratore a zacne se lécba.

Biopsie

(Martina, 14. 7. 2007 23:54)

jsem trochu klidnejsí.Co se má stát se stane.Mozná me trochu vydesila i lékarka.Beham tydne jsem prodelala kvanta vysetrení,odberu krve,moci.Byla jsem na ocním,na sonu bricha a ledvin na kardio. na gynde a muselo to být najednou rychle.Vubec nemám predstavu co s tou ledvinou mám,vím jen,ze me to desí.Behem 7 dní od návstevy nefrologie jdu na biopsii.mám dost vázné problémy se stít.zlázou a nevím zda to s tím souvisí.Jeste zítra budu doma s detmi a manzelem a pak nastupuju a nemám predstavu kdy se sem domu vrátím.Ale jinak Agáto dekuju,trochu me to uklidnilo.Martina

MARTINO!!!!

(Agata, 13. 7. 2007 13:07)

Opravdu,veř mi, vůbec to nebolí,lékaři se pořád ptají,jestli něco necítíš,to je pro ně absolutně nejdůležitější...Ber si zatím nějaký prášky na uklidnění,vystresovaná jim moc nepomůžeš,když máš strach a až budeš mít po bio,daš zapravdu,že ten strach byl neopodstatnělej.
Ani tento článek o biopsii tě neuklidnil?To mě mrzí...Drž se!
Bude dobře,uvidíš!
:o)))

biopsie

(Martina, 12. 7. 2007 23:50)

ahoj já jdu na biopsii v uterý a mám fakt velký strach z bolesti.Nedakázu na to prestat myslet,nespím,jsem ve srtresu.Neznám nikoho kdo to uz absolvoval tak nemuzu o tom s nikým promluvit.bojím se.

biopsie - strach byl větší

(eva, 21. 5. 2007 14:26)

Absolvovala jsem bio 2x a prožívání strachu před zákrokem pro mě bylo horší než samotná biopsie. Po druhé biopsii jsem měla hodně nízký tlak, což byla výhoda, protože jsem celou dobu "klidu" prospala...

Lenko

(Jarka Rad., 15. 4. 2007 13:12)

no nechtěla jsem o tom psát,ale taky mi poprvé dělalo děsný problém dojít si na mísu,pouštěli mi dokonce i vodu z kohoutku a nešlo to a nešlo,banální věc,no bylo to z nervozity,nakonec mi pomohlo,že jsem mylsela na něco hezkého a bylo po problému...

biopsie...

(Lenka, 13. 4. 2007 16:48)

Také mi dělali biopsii a můžu říct,že jsem se vůbec nebála,velmi dokonale a přesně mi vysvětlili,co mi budou dělat,jak a proč a já byla klidná ,protože jsem měla ke své doktorce naprostou důvěru.Brala jsem to jako potřebné vyšetření,aby mi mohli nasadit vhodnou léčbu.Mě totiž,když mi bio dělali,bylo dost zle,byl to můj první a zatím jediný- velký atak lupusu,kdy jsem byla vyvalená,co lupus dokáže a jak rychle,a já byla vděčná za jakoukoliv pomoc a jakékoliv vyšetření,které by vedlo ke zlepšení stavu,jsem vítala.Jediný,co mi hodně vadilo,bylo čůrání na mísu :-(,to jsem fakt těžko ustála a neustále jsem otravovala,že si prostě musím dojít na wc sama :-)ale měla jsem smůlu...a neposlechnout jsem se neodvážila-byla jsem a pořád jsem vzorný a poslušný pacoš...:-)

k biopsii...

(Jarka Rad., 12. 4. 2007 19:35)

mám za sebou biopsie dvě,první jsem se strašně bála!tak že když jsem už ležela na sálku,klepalo se mi celý tělo a nešlo to zastavit a nechtěli mě to ani dělat...pomohlo mi,dkyž jsem poprsila,aby mi všechno ukázali i jehlu kterou to budou dělat... a bylo po třesu...Agátka píše,že je důležité dýchat,oni lékaři říkají kdy můžete dýchat normálně(tj. v době,kdy se "odpočívá" mezi zavádění jehly) a pak krátce,povrchně,když už je jehla skoro v edvině nebo v ní...to už se zhluboka dýchat nesmí...když se vpichuje,dech se zadržuje,vše lékař říká a není čeho se bát...pod břicho se před začátkem dává také velký obdélník,na kterým se leží...pro mě nejhorší pak bylo ležení....není čeho se bát...kontrolu jsem měla jen ultrazvukem a vše vždycky bylo v pořádku...vzorky se dávají zmrazit,poprvé mi dělali rozbory i po měsíci...
bolest je jako když se píchnete jehlou,odebrání vzorku není skroro cítit a ani po zákroku mě nic nebolelo,jen jsem musel adávat pozor,pomaleji chodit,žádný schody...