Jdi na obsah Jdi na menu
 


Adopce chrtů

25. 4. 2007

Pravdou je, že angličtí a španělští chrti patří mezi nejstarší rasy psů na světe.

Pravdou je, že v průběhu mnoha století doprovázeli člověka, hlavně toho člověka, kterému v žilách tekla modrá krev.

Pravdou je, že díky velmi vyvinutému ostrému zraku, byli nepostradatelnou součástí lovu.

Pravdou je, že časem se lov formoval v nejrůznější soutěžení za návnadou pomocí chrtů. Industrializace zasáhla i do tohoto odvětví a najednou byla lovena umělá, elektronická návnada.

A jsme u vzniku nejznámější disciplíny coursing a dostihy.


Coursing, návnada vlečená přirodní krajinou velmi nerovného terénu, kde chrti pokoušejí ulovit umělou návnadu. Velmi populární ve Velké Britanii.

Zato v Irsku jsou nejpopulárnějším sportem dostihy, kde na oválné trati chrti loví umělou návnadu. Při lovu této návnady se v několika sekundách představuje chrt ve své monumentálnosti a divák tak může vidět překrásnou práci svalů, ohebnost, mršnost a touhu vyhrát. V těchto sekundách je chrt opěvovaným králem, kterému tleská celý stadion, ale jak se říká, kralovat je lehké, vládnout těžké, takže vám ted představíme tu černou stránku a pozadí chrtích dostihů a ukážeme Vám vysokou cenu, kterou platí nevinná zvířata za náš rozmar a naši zabavu.


 

 

Každodenní život anglických a španělských chrtů je velmi smutný, i když Vás okolí dostihu úporně přesvědčuje, že tomu tak není. Majitel nebo trenér takových psů Vám vylíčí krásu dostihů, ale je to jen zastírání toho, že posláním těchto chrtů je vydělávat peníze svým páníčkům. To nejsou jen jednotlivci, ale i každá dráha vlastní někdy i stovky zviřat, která mají pobavit a vydělat. Ve VB, Irsku a těd i ve Španělsku jsou dostihy národním sportem. Ze státních pokladen na podporu sportu jdou ohromné částky a člověk by si pomyslel, že psi, profesionální sportovci, žijí hezký a luxusní život. Realita je však jiná. Finanční prostředky jdou na organizaci závodů, na dráhu a objekty a samozřejmě na platy lidi kolem.

Kolem se točí obrovský byznys sázek a výher a na závodníky už prostředky nezbývají. Jediný luxus těchto psů je dostatek žrádla dobré kvality, a to jen, aby stroj fungoval když se maže. Psi žijí v malých klecích, metr na metr. Klec to je jen beton a mříž. Jen jednou denně jsou vypouštěni ven na venčeni. Chrti jsou velmi čistotni a v kleci se nevyvenčí. Když se tomu tak stane jsou potrestáni. To všechno způsobuje nemalé zdravotní problémy, a i když je pes opravdový špičkový šampión tak ve třech až čtyřech letech je to staré, nemocné a nepotřebné zvíře. Artroza, zničená játra dopingem, odřeniny, otlaky, špatně zhojené jizvy, strašně špatná matná srst plná lupů. To jsou dostihoví vysloužilci.

Obrazek


 

 

Samozřejmě je tu velmi vydatný trénink. Jeden pes může mít až nekolik trenérů. Na psy je kladen velmi velký fyzický požadavek. Psi velmi strádají psychicky a proto není nic divného, když ve dvou letech přestanou dávat požadované výsledky.

Tito psi nemají žadný kontakt s lidmi mimo tréninku, takže nevědí co to je pohlazení, poplácání nebo hra. Přesto tito psi nejsou výkonné mašiny, ale prahnou po pochvale, pomazlení, po podrbání a hře s páníčkem. O tom, jaký vztah má dostihový byznys k odslouženým závodníkům vypovídá to, že psi jsou oběšeni nebo zastřeleni.


Nebo zvířata dobitá s polámanými kostmi umírají na dehydrataci. Lidská krutost nemá hranic. Existuje malé procento závodníků, kterých se tyto osudy netýkají. To jsou závodníci milovaní, ale o těch zde nepíšeme, tací jsou zlatá menšina, tací žijí hezký život a dožívají u svých páníčků. Ve Španělsku je situace trošku jiná, galga jsou používaná při lovu na malou zvěř a jejich osud je lepší snad jen v tom že mají více kontaktu s ostatními psy. Jinak osudy galgů a grejů jsou velmi smutně shodné. Každý konec lovecké sezóny je utraceno mnoho neužitečných loveckých pomocníků a to často velmi nehumánně. Na konci minulého století byla založena některá družstva na pomoc chrtům. Nepotřebné psy po domluvě s majiteli převezmou a tím zachrání. Ve spolupráci s veterinárními organizacemi se starají o jejich zdraví, očkují je, čipují, udělují jim cestovni dokumenty a pokoušejí se jim najít hezký domov. Organizace také šíří osvětu o problematice.


 

O adoptovaných chrtech je nutné nahlásit, že všichni psi jsou vykastrováni a fenky sterilizovány. Zajímavou informací je to, že závodní greyhoundi jsou čistokrevní psi, velmi zajímavých předků, kteří jsou vyšlechtěni jen z nejšpičkovějších zviřat a je to výsledek mnohaletého chovu. Cena takového psa v době dostihů dosahuje několika tisíc liber. Všechna zvířata a jejich rod mnohdy až do roku 1820 najdete v databázi www.greyhound-data.com. Adoptovaní psi mají nejen europasy ale v deskách i rodokmeny a svoje běžecké tituly. Adoptovaní chrti bez ohledu na smutnou minulost nejsou agresivní, nikdy nezaútočí na své blízké a jsou velmi vděčni za lásku a teplo domova, které dřív nepoznali.

Adoptovaní chrti jsou velmi trpěliví, rychle se učí a rychle chápou kdo a co je jejich rodina a kdo je má rád. U dostihových chrtů je téměř nemyslitelné, aby žili s kočkami či toy plemeny psů, protože to cosi chlupaté jsou naučeni a vytrénováni honit a zabít. Přesto se adoptovaní chrti perfektně přizpůsobí životnímu rytmu nové rodiny a není neobvyklé, že na jednom gauči spí právě s kočkami a s malými psíky.


 

 

 

Málokdo v české republice ví o tomto problému. Ročně 10 000 greyú a několik tisíc galgů najde nový domov. Bohužel daleko větší číslo existuje chrtů, kteří hezký domov nepoznají nikdy. Nikdy je nikdo nepohladí a odejdou z tohoto světa bez toho, aniž by poznali co znamená domov, láska a pohlazení.

Proto jsme tu my a snažíme se alespoň malé procento chrtů učinit štastným a spokojeným a zárověn obohatit život lidí o přítomnost těchto nádherných zvířat. Lidí kteří se rozhodli pomoci a dát domov jednomu takovému pejskovi. Jestliže myslíte, že zrovna vy byste chtěli jednu psí dušičku zachránit, neváhejte a kontaktujte nás. Sladkou odměnou vám bude psí pohled plný důvěry, a lásky oddanné stvoření a psí úsměv. A že se chrti uměji smát.

... citováno ze stránek:
 
 
 
....kde najdete vše potřebné a hlavně kontakty, kdybyste se rozhodli, darovat takovému chrtovi DOMOV
 

Náhledy fotografií ze složky Bern pes

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář