Jdi na obsah Jdi na menu
 


Biologická léčba u SLE

Biologická léčba u SLE  :
 
Trochu odborných informací pro toho, koho by to zajímalo, ale je to složitý.... výzkum, u SLE je trochu i opožděný, protože nemoc vyžaduje speciální přístup a taky není na světě tolik lidí s touto diagnosou. 
 
 


"V posledních pěti letech probíhá intenzivní vývoj a testování molekul působících na úrovni ovlivnění T lymfocytů (druh bílých krvinek) buňkami prezentujícími antigen (APC), léků působících útlum B lymfocytů (jiný druh bílých krvinek) pomocí protilátek proti jejich povrchovým molekulám (anti-CD20 – lék je Rituximab , jméno Mabthera a CD22) nebo omezujících jejich vyzrávání a přežití blokem faktoru stimulujícího B lymfocyty (BAFF, BLyS - lék je Benlysta).

Testovány jsou také molekuly, které interferují s aktivací komplementu, cytokiny, interferony a s funkcí toll-like receptorů (TLR) a léky, které mají navodit toleranci k autoantigenům.
 
Některé léky mohou navodit remisi, jiné prodloužit její trvání. Další výzkum bude nejspíše zaměřen na testování vhodných kombinací a časování dle fází onemocnění."
 
citace z: http://209.85.129.132/search?q=cache:Lw_LMd9EArAJ:www.zdravcentra.cz/cps/rde/xbcr/zc/976.pdf+hor%C3%A1k+lupus&cd=1&hl=cs&ct=clnk&gl=cz
 


11-v-růžích.jpg

Vývoj biologické léčby systémového lupusu jde ruku v ruce s poznáním patogeneze choroby. Cíle léčby představují zejména B‑buňky, které jsou v případě SLE zdrojem nadprodukce orgánově nespecifických autoprotilátek. Ovlivnění přižití B‑buněk lze dosáhnou jednak interakcí s CD20 či CD22, jednak ovlivněním systému molekuly BLYSS(BAFF) a jejich receptorů. Dalšími perspektivními cíly biologické léčby u SLE je interakce s kostimulačním systémem aktivace T‑lymfocytů (například abatacept) nebo blokáda cytokinů či složek podílejících se na vzniku a udržení zánětu u choroby (IL‑6, INFalfa) (obr.). Nejvíce klinických dat ohledně užití v léčbě SLE je k dispozici v případě rituximabu a belimumabu.

Rituximab

Kombinace terapie chimérickou protilátkou anti‑CD20, cyklofosfamidu a kortikoidů přinesla slibné výsledky v nekontrolovaných, observačních studiích. Léčba byla efektivní také ve skupině 90 pacientů s refrakterní chorobou. Výsledky dvou velkých, dvojitě slepých, randomizovaných studií s rituximabem u lupusu bez nefritidy (EXPLORER) a s lupusovou nefritidou (LUNAR) však v primárních cílech neprokázaly oproti placebu očekávaný efekt. Subanalýzy svědčí pro větší efektivitu této léčby u afroamerické a afrokaribské populace a u těžkých forem nemoci. V těchto studiích se podával rituximab ve dvou infuzích v dávce 1 g po 14 dnech. Neúspěch těchto studií v dosažení primárních cílů se vysvětluje vysoce efektivní imunosupresní terapií v obou ramenech (glukokortikoidy, mykofenolát). Terapie rituximabem by měla zůstat zatím vyhrazena refrakterním formám lupusu zejména s nefritidou, u kterých selhala terapie cyklofosfamidem a/nebo mykofenolátem. Mezi nežádoucí účinky rituximabu patří alergické reakce, riziko infekcí a obávanou komplikací je reaktivace JC viru s fatální progresivní multifokální leukoencefalopatií (PML).

Belimumab

Je monoklonální protilátka proti molekule Blyss, která ovlivňuje aktivaci a přežití B‑lymfocytů. Na základě studií BLISS 52 a BLISS 76 byla registrována FDA pro léčbu středně závažných a závažných forem SLE s výjimkou aktivní lupusové nefritidy či neurolupusu. Za zmínku stojí, že je to první lék po padesáti letech registrovaný FDA s výslovnou indikací lupusu (po aspirinu, glukokortikoidech a hydroxychlorochinu). Přípravek Benlysta je určený jako přídatná léčba u dospělých pacientů s aktivním systémovým lupus erythematodes (SLE) s pozitivními autoprotilátkami s vysokým stupněm aktivity onemocnění (např. pozitivní protilátky proti dvouvláknové DNA [anti‑dsDNA] a nízká koncentrace komplementu) navzdory standardní léčbě. Doporučené dávkovací schéma je 10 mg/kg přípravku Benlysta ve dnech 0, 14 a 28 a poté ve 4týdenních intervalech. Stav pacienta je třeba pravidelně hodnotit. Pokud po 6 měsících léčby nedojde ke zlepšení kontroly onemocnění, je třeba zvážit přerušení léčby přípravkem Benlysta. V České republice probíhají v současnosti jednání o uvedení tohoto přípravku na náš trh.


celý článek profesora Horáka:

http://www.tribune.cz/clanek/26276-moznosti-lecby-sle-v-dobe-rozvijejici-se-biologicke-lecby

 


 

O biologické léčbě se můžete dozvědět hodně i z dokumentu o medicíně a zdraví České televize TEP 24 ze dne 25.2. tohoto roku 2012:

http://www.ceskatelevize.cz/porady/10315080042-tep-24/412231100222004/video/

 

jablko-motyl.jpg


Info o nemoci SLE i léčbě jako takové najdete v souhrnu tady : o biologické zmínky jsou doleji, ale nic podrobnějšího:

http://www.cilena-lecba.cz/systemovy-lupus


Info v angličtině:

látka belimumab - lék Benlysta:

http://www.benlysta.com/

http://www.diagnosia.com/cz/leky/benlysta-400-mg-prasek-pro-koncentrat-pro-pripravu-infuzniho-roztoku

látka rituximab - lék Mabthera:

http://www.sheffield.nhs.uk/services/resources/rituximabforsleinadults.pdf

http://www.rheumatology.org/practice/clinical/patients/medications/rituximab.asp


 

vlci5--125x95.jpg

 

Náhledy fotografií ze složky Andělé

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

נערות ליווי

(Henryven23453, 18. 6. 2022 8:56)

"May I just say what a relief to uncover someone that really understands what they're talking about on the net. You definitely realize how to bring an issue to light and make it important. More and more people need to check this out and understand this side of the story. I can't believe you aren't more popular because you definitely have the gift."
https://israel-escort-toful.ga/news/clubinmoli

Nice post

(נערות ליווי, 8. 5. 2022 7:25)

"May I simply just say what a relief to uncover someone that genuinely understands what they're discussing on the web. You certainly realize how to bring an issue to light and make it important. More and more people really need to check this out and understand this side of the story. I was surprised that you're not more popular since you certainly possess the gift."
https://www.tarikubogale.com/the-stuff-about-a-full-body-massage-you-most-likely-hadnt-thought-of-and-actually-should/