Jdi na obsah Jdi na menu
 


Analýza z vlasů

6. 8. 2007

Od listopadu 2005 nabízí Finclub svým členům, spolupracovníkům a zákazníkům novou nadstandardní službu - diagnostiku výživy. Jedná se o diagnostickou metodu, která analyzuje složení, koncentraci a poměr jednotlivých prvků v těle a kde jsou zkoumaným materiálem vlasy.

Co všechno se z takového vyšetření dozvíte? 

  1. O životosprávě: co byste měli jíst * jak jíst * kdy jíst * v jakém poměru a množství
  2. O přípravcích: jaké látky byste měli doplnit * jaké produkty užívat a proč * v jaké kombinaci * kdy přesně během dne
  3. O sobě: k jakým onemocněním máte sklony * jak se jim vyhnout * jak podpořit svou léčbu
Začněme u životosprávy
Rozvoj medicíny dovoluje stále podrobnější zkoumání člověka. Ve snaze o rozluštění nevyjasněných medicínských problémů je třeba pamatovat na podstatu fungování lidského těla, zvláště na správnou výživu. Jídlo je pro člověka nesmírně důležité. Dodává nám energii potřebnou pro život, poskytuje látky, které náš organismus používá k obnovení buněk. Jelikož za svůj život sníme zhruba 3 tuny jídla, má tato skutečnost obrovský vliv na náš organismus. Staré čínské přísloví praví - "Jestliže neznáš otce nemoci, pak určitě špatná strava je její matkou."
Jak se tedy máme stravovat, abychom byli zdraví? Jaká kritéria by měla rozhodovat při výběru vhodného způsobu stravování? Máme se řídit obecnými doporučeními, nebo máme hledat individuální stravu jenom pro sebe? Společnost BonaVitae, která diagnostiku výživy provádí, hledá správné odpovědi na tyto otázky. Úkolem vlasové analýzy je rozpoznat "stravovací" potřeby daného organismu, najít příčiny potíží a ukázat další cestu.
Analýza prvků z vlasů má téměř třicetiletou tradici, v Polsku je tato metoda známá od začátku 80. let. Na toto téma vznikla spousta vědeckých prací, které vyšly ve významných lékařských novinách a časopisech. Proto je pro Finclub velkou satisfakcí, že od listopadu může tuto službu nabídnout i svým zákazníkům.

PROČ jsou zkoumaným materiálem vlasy?
Vlasy jsou zrcadlem naší retence (tj. schopnosti zadržovat určitou látku), z vlasů se dozvíme, CO je v našem organismu. Když zjistíme minerální složení vlasů, vidíme kousek metabolismu prvků v organismu. Vlasy jsou "chemicky stálé" - zevní keratinový obal vlasu zabraňuje ztrátě složek a zabraňuje také pronikání znečištění do vnitřku vlasu. Bioprvky jsou vestavěny natrvalo do struktury vlasů již v průběhu jejich růstu, výsledek analýzy tak není ovlivněn krátkodobými změnami.
Vyšetření, které analyzuje koncentraci stopových prvků ve vlasech, je vynikající metodou, která hodnotí stav minerální přeměny v organismu. Je stále více oceňováno jako diagnostický nástroj, který slouží k hodnocení stavu výživy člověka. Je to pohodlná a levná metoda, která se doporučuje k hodnocení minerálního stavu člověka při poruchách gastroenterologických, hormonálních, neurologických, kožních, u obezity, onemocnění kostí a kloubů, u kardiologických nemocí, během rehabilitace či jako forma prevence.

PROČ prvky? Je důležité znát jejich hodnoty?
Odpověď na otázku - zda má smysl zaměřovat se právě na prvky - zní ANO. Makro- i mikroelementy se v organismu musí nacházet v přesném rozmezí hodnot. Jejich nedostatek může vést k vážným metabolickým poruchám, které vyvolávají nemoci. Dobře fungující životní pochody závisí nejen na složení a koncentraci jednotlivých prvků, ale také na jejich poměru v organismu (některé "spolupracují", jiné si "konkurují", vzájemné působení mezi prvky má ohromný vliv na jejich vstřebávání).
  • Analýza prvků ve vlasech ilustruje množství prvků uskladněných v organismu a odráží stav minerální přeměny.
  • Na jejím základě lze stanovit metabolický typ zkoumaného člověka a doporučit mu patřičná dietetická opatření.
Správná výživa a správná suplementace má totiž mimořádný význam: zdravého člověka preventivně ochraňuje před mnohými chorobami, u nemocných osob podporuje léčbu, pomáhá rychleji docílit očekávaných výsledků, chrání před vedlejšími účinky léků.
Výsledky těchto vyšetření splňují nároky lékařských diagnóz a jejich interpretace proto vyžaduje známost lékařské vědy. Analýza prvků z vlasů je dodatečným vyšetřením a jako každé vyšetření potřebuje být vysvětleno lékařem. Z tohoto důvodu zákazníci dostávají kromě zpracovaných výsledků i popis, který byl připraven lékařem specialistou (členové Finclubu budou mít navíc možnost bezplatného poradenství).

PROČ je dobré znát "svoje správné" stravování?
Všichni potřebujeme dobrou kvalitní stravu, ale každý z nás je geneticky jiný, jinak naprogramovaný - stejné jídlo zlepší náladu jednomu člověku, na druhého nemá žádný vliv a u třetího může dokonce uškodit. A právě prostřednictvím vlasové diagnostiky a metabolické typologie lze u vyšetřovaného shodně s jeho individuálním metabolismem určit, jaké množství a druh pokrmu potřebuje. Stanoví se vhodný, velmi individuální způsob stravování, který odpovídá danému typu člověka a jeho metabolismu. V dnešní době je totiž stále více nemocí, které vznikají v důsledku metabolických poruch způsobených špatným stravováním. Nevhodné jídlo a hlavně spotřeba příliš velkého množství vysoce energetických potravin se špatným složením vede k narušení metabolismu - vzniká stále více civilizačních nemocí a urychluje se stárnutí organismu.

Zaujaly vás předchozí řádky? Měli byste o tento druh diagnostiky zájem?
Pokud chcete znát další podrobnosti ohledně postupu, termínů, ceny, informace najdete na www.finclub.cz

 

....jestli máte některá zkušenost, podotýkám JAKOUKOLI!!!!, dejte nám ostatním vědet v komentářích...

Díky...

Teda nechci dělat nikomu reklamu, je mě to dost zaujalo...asi si jedno vyšetřeníčko absolvuju a napíšu Vám, jak to na mě zapůsobilo......

 

Náhledy fotografií ze složky Motýli

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář